Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από το εμβόλιο χωρίς σύριγγα κατά της ιλαράς

Ένα εμβόλιο χωρίς σύριγγα κατά της ιλαράς έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε κλινική δοκιμή που διεξήχθη στην Γκάμπια. Πρόκειται για ένα επίθεμα μικροβελόνων που προσκολλώνται στο δέρμα μέσω μιας μικροσυσκευής που μοιάζει με επίθεμα.

Η μεταφορά και χορήγηση των επιθεμάτων αυτών είναι ευκολότερη σε σχέση με τα παραδοσιακά ενέσιμα εμβόλια, κυρίως στις φτωχές χώρες και στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου η πρόσβαση στο σύνολο των παιδιών που χρειάζονται εμβολιασμό είναι δύσκολη.

Η ιλαρά είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει συχνά τα παιδιά και μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η προστασία των ευάλωτων παιδιών παγκοσμίως αποτελεί προτεραιότητα, λένε οι ειδικοί. Παρά την ύπαρξη ενός πολύ αποτελεσματικού εμβολίου για την ιλαρά, η πτώση των επιπέδων εμβολιασμού μετά την πανδημία του κορονοϊού έχει αφήσει εκατομμύρια παιδιά απροστάτευτα, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Για αυτό και οι επιστήμονες ελπίζουν πως η τεχνολογία των επιθεμάτων μικροβελόνων μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμών στο 95%.

«Πρόκειται για εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα που έχουν προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό», δήλωσε ο παιδίατρος Εντ Κλαρκ, επικεφαλής εμβολίων και ανοσίας στη Μονάδα του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

«Καταδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε βρέφη και μικρά παιδιά με τη χρήση της τεχνολογίας των επιθεμάτων μικροβελόνων» πρόσθεσε.

Στην κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 υγιή νήπια και βρέφη, η ανοσολογική απόκριση στο επίθεμα ήταν εξίσου ισχυρή με το εμβόλιο. Μετά από μία δόση εμβολίου, πάνω από το 90% των βρεφών ήταν προστατευμένα από την ιλαρά και όλα τα βρέφη από την ερυθρά – ενώ δεν υπήρξαν ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2022, περίπου το 83% των παιδιών έλαβαν μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια – το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008. Την ίδια χρονιά, σημειώθηκαν περίπου 136.000 θάνατοι από ιλαρά, κυρίως μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών που είχαν λάβει μόνο μία δόση ή δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου.

«Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για τους μειονεκτούντες πληθυσμούς» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ikechukwu Adigweme.

Επί του παρόντος σχεδιάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε ανεμβολίαστα παιδιά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα επιθέματα θα μπορούσαν να διαδοθούν ευρύτερα.

ΠΗΓΗ: BBC ΕΡΤ

Σχετικές αναρτήσεις

Παρίσι: Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στη Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου

lazaros lazaros

Μπατάλης Παύλος Ιωάννης: Μια λάθος «επιλογή»μπορεί να κοστίσει.

lazaros lazaros

Μπήκε ο θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας στην Ελλάδα

lazaros lazaros