Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Ανακαλύφθηκε η πιο βαθιά μπλε τρύπα στον κόσμο και οι επιστήμονες έχουν μπερδευτεί – Πιστεύουν ότι έχει κρυμμένες σπηλιές και σήραγγες

Το 2021, η μπλε τρύπα του Taam Ja’ ανακαλύφθηκε στον κόλπο Τσετουμάλ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου Γιουκατάν. Αρχικά αναγνωρίστηκε ως η δεύτερη βαθύτερη γαλάζια τρύπα στον κόσμο, με βάθος 274 μέτρα, και νέες εξερευνήσεις έχουν δείξει ότι το βάθος της ξεπερνά τα 420 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας (mbsl), καθιστώντας την τη βαθύτερη γαλάζια τρύπα που είναι γνωστή στον πλανήτη. Το κάτω μέρος δεν έχει εντοπιστεί ακόμα, οπότε δεν αποκλείεται να είναι ακόμη βαθύτερη

Η εξερεύνηση αυτών των μοναδικών γαλάζιων τρυπών, μεγάλων γεωλογικών σχηματισμών που βρίσκονται σε ρηχά περιβάλλοντα εκβολών ποταμών, θέτει μια σημαντική πρόκληση για τους επιστήμονες. Το Taam Ja’ χαρτογραφήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας σόναρ, αποκαλύπτοντας αρχικά βάθος περίπου 274 mbsl.

Η πιο βαθιά μπλε τρύπα έχει βάθος 420 μέτρα

Ωστόσο, πρόσφατες μετρήσεις με ένα νέο όργανο CTD (Αγωγιμότητα, Θερμοκρασία, Βάθος) έδειξε ότι το βάθος της ξεπερνά τα 420 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (mbsl). Ο πυθμένας της δεν εντοπίστηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ακόμα βαθύτερη από ό,τι αρχικά νόμιζαν οι επιστήμονες. Έτσι, ξεπερνάει την πιο βαθιά τρύπα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, την Σανσά Γιονγκλέ που βρίσκεται στη Νότια Σινική Θάλασσα και κατέχει το ρεκόρ με βάθος 301 μέτρα κάτω από την στάμτης θάλασσας (mbsl).

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν πιθανές υπόγειες συνδέσεις μεταξύ του Taam Ja’ και άλλων περιβαλλόντων υδάτινων σωμάτων. Τα υδρογραφικά δεδομένα που ελήφθησαν έδειξαν πολλαπλά στρώματα νερού εντός της Taam Ja’, με διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, την αλυκότητα και την πυκνότητα σε διαφορετικά βάθη.

Πιθανή η ύπαρξη ενός δικτύου σηράγγων και σπηλαίων

Συγκρίνοντας αυτά τα αποτελέσματα με τις συνθήκες του νερού στην Καραϊβικήκαι σε άλλα συστήματα υφάλων και εκβολές ποταμών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα διασυνδεδεμένο σύστημα σηράγγων και σπηλαίων.

Οι συνέπειες των αποτελεσμάτων αυτών είναι σημαντικές, με ισχυρή τη δυνατότητα να ρίξουν φως στη γεωμορφολογία και την υδρογεωλογία της περιοχής. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών για τη διερεύνηση των βαθών της TJBH και των συνδέσεών της με άλλα υδατικά συστήματα

 Enikos Η ανακάλυψη μιας τέτοιας βαθιάς μπλε τρύπας θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη μελέτη της βιοποικιλότητας, των γεωλογικών διεργασιών και της δυναμικής των υδάτων στην περιοχή.

Σχετικές αναρτήσεις

Σκωτία: Τελετουργικό προς τιμήν των Βίκινγκ

lazaros lazaros

Τράπεζες: Ανεβάζουν στροφές για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια – Ο σχεδιασμός

lazaros lazaros

Μακρόν: Δεν θα κυματίσουν σημαίες της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

lazaros lazaros