Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Ανατροπή: Το βόειο κρέας περιέχει συστατικά που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα

 

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει ενοχοποιηθεί από αρκετές επιστημονικές μελέτες για τη συμβολή του στην εμφάνιση του καρκίνου. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, έρχεται να δώσει μια νέα διάσταση.

Το trans-vaccenic acid (TVA), ένα λιπαρό οξύ μακράς αλυσίδας που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα βοσκής όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα, βελτιώνει την ικανότητα των CD8+ Τ κυττάρων να διεισδύουν στους όγκους και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η μελέτη, «Trans-vaccenic acid reprograms CD8+ T cells and anti-tumor immunity», που δημοσιεύτηκε στο Nature, δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα TVA που κυκλοφορούν στο αίμα ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην ανοσοθεραπεία, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να έχει δυναμική ως διατροφικό συμπλήρωμα για τη συμπλήρωση κλινικών θεραπειών για τον καρκίνο.

«Υπάρχουν πολλές μελέτες που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της ανθρώπινης υγείας και είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς λόγω της μεγάλης ποικιλίας των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Αλλά αν επικεντρωθούμε μόνο στα θρεπτικά συστατικά και τους μεταβολίτες που προέρχονται από τα τρόφιμα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε πώς επηρεάζουν τη φυσιολογία και την παθολογία», δήλωσαν ο Dr. Jing Chen, Ph.D. και η Dr. Janet Davison Rowley Distinguished Service Professor of Medicine στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

«Εστιάζοντας σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενεργοποιήσουν τις αποκρίσεις των Τ κυττάρων, βρήκαμε ένα που ενισχύει πραγματικά την αντικαρκινική ανοσία ενεργοποιώντας μια σημαντική οδό του ανοσοποιητικού».

Εύρεση θρεπτικών συστατικών που ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού

Το εργαστήριο του Dr. Chen εστιάζει στην κατανόηση του πώς οι μεταβολίτες, τα θρεπτικά συστατικά και άλλα μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου και την ανταπόκριση στις θεραπείες του καρκίνου.

Για τη νέα μελέτη, δύο μεταδιδακτορικοί υπότροφοι, ο Hao Fan, Ph.D. και ο Siyuan Xia, Ph.D., ξεκίνησαν με μια βάση δεδομένων με περίπου 700 γνωστούς μεταβολίτες που προέρχονται από τρόφιμα και συγκέντρωσαν μια βιβλιοθήκη ενώσεων «θρεπτικών συστατικών αίματος» που αποτελείται από 235 βιοενεργά μόρια που προέρχονται από θρεπτικά συστατικά.

Εξέτασαν τις ενώσεις σε αυτή τη νέα βιβλιοθήκη για την ικανότητά τους να επηρεάζουν την αντικαρκινική ανοσία ενεργοποιώντας τα CD8+ Τ κύτταρα, μια ομάδα ανοσοκυττάρων κρίσιμης σημασίας για τη θανάτωση καρκινικών ή μολυσμένων από ιούς κυττάρων.

κρέας

Πως λειτουργεί ο «μηχανισμός» της έρευνας

Το TVA είναι το πιο άφθονο trans λιπαρό οξύ που υπάρχει στο ανθρώπινο γάλα, αλλά το σώμα δεν μπορεί να το παράγει μόνο του. Μόνο το 20% περίπου του TVA διασπάται σε άλλα υποπροϊόντα, αφήνοντας το 80% να κυκλοφορεί στο αίμα. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο που κάνει, οπότε αρχίσαμε να το δουλεύουμε περισσότερο», είπε ο Dr. Chen.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων με κύτταρα και μοντέλα ποντικών διαφορετικών τύπων όγκων.

Η διατροφή ποντικών με δίαιτα εμπλουτισμένη με TVA μείωσε σημαντικά το δυναμικό ανάπτυξης όγκου του μελανώματος και των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα ελέγχου.

Η δίαιτα TVA ενίσχυσε επίσης την ικανότητα των CD8+ Τ κυττάρων να διεισδύουν σε όγκους.

Τα αποτελέσματα των ερευνών

Η ομάδα συνεργάστηκε επίσης με τον Dr. Justin Kline, MD, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, για να αναλύσει δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία ανοσοθεραπείας με CAR-T κύτταρα για λέμφωμα.

Είδαν ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα TVA έτειναν να ανταποκρίνονται στη θεραπεία καλύτερα από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα.

Έλεγξαν επίσης κυτταρικές σειρές από λευχαιμία συνεργαζόμενοι με την Dr. Wendy Stock, MD, τον Dr. Anjuli Seth Nayak και είδαν ότι το TVA ενίσχυε την ικανότητα ενός ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου να σκοτώνει κύτταρα λευχαιμίας.

Εστιάστε στα θρεπτικά συστατικά, όχι στα τρόφιμα

Η μελέτη προτείνει ότι το TVA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για να βοηθήσει διάφορες θεραπείες καρκίνου με βάση τα Τ κύτταρα, αν και ο Dr. Chen επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί η βελτιστοποιημένη ποσότητα του ίδιου του θρεπτικού συστατικού και όχι η πηγή τροφής.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικών, επομένως αυτή η μελέτη δεν πρέπει να θεωρείται δικαιολογία για να τρώτε περισσότερα cheeseburgers και πίτσα.

Αντιθέτως, δείχνει ότι συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών όπως το TVA θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της δραστηριότητας των Τ κυττάρων.

«Υπάρχουν πρώιμα δεδομένα που δείχνουν ότι άλλα λιπαρά οξέα από τα φυτά σηματοδοτούν μέσω ενός παρόμοιου υποδοχέα, επομένως πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα ενεργοποιώντας το ίδιο «μονοπάτι», επισήμανε.

Η νέα έρευνα υπογραμμίζει επίσης την υπόσχεση αυτής της «μεταβολομικής» προσέγγισης για την κατανόηση του πώς τα δομικά στοιχεία της διατροφής επηρεάζουν την υγεία μας.

Ο Dr. Chen ανέφερε ότι η ομάδα του ελπίζει να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη θρεπτικών συστατικών που κυκλοφορούν στο αίμα για να κατανοήσει τον αντίκτυπό τους στο ανοσοποιητικό και σε άλλες βιολογικές διεργασίες όπως η γήρανση.

πηγη:iatropedia

Σχετικές αναρτήσεις

lazaros lazaros

Πρόστιμα 670.000 ευρώ σε δυο εισπρακτικές εταιρίες από το υπουργείο Ανάπτυξης

lazaros lazaros

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίμησε τον Ζακ Ντελόρ

lazaros lazaros