Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Ο περίεργος βράχος στο Ιόνιο Πέλαγος έκρυβε μια έκπληξη – Ανακάλυψαν πολεμικό κράνος 600 ετών

Άθικτο πολεμικό κράνος τον βυθό του Ιονίου

Οι δύτες έβγαλαν το αντικείμενο έξω και διαπίστωσαν ότι ήταν αρχαίο πολεμικό κράνος το οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες,  ήταν εντελώς άθικτο. Η κυβερνητική οργάνωση από τη Σικελία,Superintendence of the Sea (SopMare), που είναι η αρχή για την προστασία αυτών των αρχαίων τεχνουργημάτων στα θαλάσσια ύδατα. Επίσης, είναι η οργάνωση που ανακοίνωσε την ανακάλυψη.

Σύμφωνα με αναφορές, το αντικείμενο βρέθηκε έξω από ένα μικρό νησί στη νοτιοανατολική ακτή της Σικελίας, το Βεντικάρι. Περιγράφοντας  την ανακάλυψη, η SopMare εξήγησε σε μία δημοσίευση στο Facebook πως το αντικείμενο βρέθηκε σε βάθος περίπου 4.87 μέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ιστορικός εξοπλισμός μάχης ιβηρικού στιλ

Εκτός από την κυβερνητική οργάνωση, στην έρευνα συνέβαλαν και μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το κράνος πιθανότατα κατασκευάστηκε στα τέλη του 1400 έως το 1600. Είναι ένα κράνος Cabasset ή Capacete που είναι ισπανική και πορτογαλική λέξη, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστορικός εξοπλισμός μάχης είναι ιβηρικού στιλ.

Η αρχή SopMare εξήγησε περαιτέρω στη δημοσίευση, ότι αυτός ο τύπος κράνους αποτελείται από ένα ημι-σφαιρικό ή οβάλ κύπελλο με μικρή κλίση κατά μήκος ολόκληρης της άκρης. Επιπλέον, σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, το διατρέχει μια χαμηλή άνω κορυφογραμμή που είναι είναι κυματιστή ή είναι ενισχυμένο από μεταλλικές σφαίρες. Πρόσθεσε, επίσης, «Είναι ένας τύπος κράνους που ήταν πολύ διαδεδομένος μεταξύ του πεζικού της εν λόγω περιόδου και χρησιμοποιούταν από τα στρατεύματα πλοίων».

Προτροπή για περαιτέρω ενάλια έρευνα

Η πρόσφατη ανακάλυψη ενθάρρυνε επίσης την ερευνητική ομάδα να συνεχίσει την έρευνα στην περιοχή για ν’ ανακτήσει περισσότερες  πληροφορίες. Η SopMare έγραψε, «Περαιτέρω υποβρύχια έρευνα στην περιοχή της εφεύρεσης θα βοηθήσει στην αποσαφήνιση περισσότερων στοιχείων δηλαδή αν πρόκειται για  μια μεμονωμένη εφεύρεση ή αν πιθανόν σχετίζεται με την παρουσία ενός ύστερου μεσαιωνικού ή σύγχρονου ευρήματος βαθιά στη θάλασσα».

enikosgr

 

Σχετικές αναρτήσεις

Δημοσκόπηση σε 6 χώρες για διεύρυνση της ΕΕ: «Πόρτα» σε Τουρκία – «Ψύχρα» για Δυτικά Βαλκάνια

lazaros lazaros

UK FOOD & DRINK EXPO 2024. Στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη όπου η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε με δικό της περίπτερο

lazaros lazaros

Αναμνήσεις από την εκδρομή μας στην Νέα Τριγλια Χαλκιδικής.Επιμνημόσυνη δέηση ,κατάθεση στεφάνων στον Τριγλιανο Εθνικό Ευεργέτη Φίλιππο Καβουνιδη.

lazaros lazaros