Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Απόφαση-ανάσα για τον Τζούλιαν Ασάνζ – Άλλη μία ευκαιρία για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε την άδεια, από Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, να προσφύγει κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως μπορεί να συνεχίσει την προσφυγή κατά της έκδοσής του σε νέα πλήρη ακροαματική συνεδρίαση, εκτός αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παράσχουν «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» για το αν μπορεί να επικαλεσθεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και για το αν ενδέχεται να απειληθεί με τη θανατική ποινή.

Οι δικαστές έδωσαν προθεσμία τριών εβδομάδων στις αμερικανικές αρχές για να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις.

Αν ο Ασάνζ δεν είχε λάβει άδεια για έφεση, θα μπορούσε να εκδοθεί εντός ημερών και να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατασκοπεία. Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 175 ετών.

Κατά τη διήμερη ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες, οι οποίες σχετίζονται με τη δημοσίευση από το WikiLeaks χιλιάδων απόρρητων και διπλωματικών εγγράφων που συνδέονται με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, είχαν πολιτικά κίνητρα και ότι το αίτημα έκδοσης ήταν παράνομο.

Δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, αποφάσισαν η πλευρά του κατηγορούμενου είχε βάσιμη επιχειρηματολογία και θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να την προβάλουν σε μια πλήρη ακροαματική διαδικασία, που ορίστηκε για τον Μάιο.

«Αν δεν δοθούν οι διαβεβαιώσεις αυτές» μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορέσει να προσφύγει κατά της απόφασης για την έκδοσή του, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο 2022 από τη βρετανική κυβέρνηση, αποφάσισαν οι δικαστές Βικτόρια Σαρπ και Τζέρεμι Τζόνσον.

Αν δοθούν, μια νέα ακροαματική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου, πριν οι δικαστές αποφασίσουν αν θεωρούν ικανοποιητικές αυτές τις εγγυήσεις, για να αποφασισθεί αν ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί ή όχι να προχωρήσει σε μια τελευταία προσφυγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια υπόθεση που έχει γίνει σύμβολο των απειλών κατά της ελευθερίας του Τύπου.

πηγη:teader

Σχετικές αναρτήσεις

MIT: Ερευνητές δημιούργησαν τσιμέντο που λειτουργεί σαν μπαταρία και αποθηκεύει ενέργεια

lazaros lazaros

Καστοριά: Επτά μωρά ζαρκάδια σε μονάδα περίθαλψης ζώων

lazaros lazaros

Pfizer: Η μείωση της ζήτησης για εμβόλια έριξε την μετοχή της 42%

lazaros lazaros