Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Αυτά είναι τα καλύτερα τουριστικά χωριά του 2023

Ποιο είναι τα πιο όμορφα χωριά για να επισκεφτείς; Ποιος είναι εκείνο το μέρος του πλανήτη που πρέπει οπωσδήποτε να πας μια φορά στη ζωή σου; Η ερώτηση είναι δύσκολη και κρύβει παγίδες. Με ποια κριτήρια αποφασίζει κάποιος για το πιο ωραίο χωριό του πλανήτη; Η πρωτοβουλίαBest Tourism Villages του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO)ανέλαβε να κάνει τη «δύσκολη» δουλειά.
Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2021, εργάζεται για την προώθηση της ανάπτυξης και της ένταξης στις αγροτικές περιοχές, την καταπολέμηση της ερήμωσης, την προώθηση της καινοτομίας και της ενσωμάτωσης και την ενθάρρυνση βιώσιμων πρακτικών.

Αναζητάτε, λοιπόν, τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθείτε που προωθούν την πολιτιστική ποικιλομορφία και τα βιώσιμα ταξίδια; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δημοσίευσε πρόσφατα τον τρίτο ετήσιο κατάλογο των καλύτερων τουριστικών χωριών για το 2023, μια συλλογή αυθεντικών, λιγότερο γνωστών τόπων για ταξίδια.

Στη φετινή έκθεση παρουσιάζονται τα 54 καλύτερα χωριά και πόλεις σε πέντε ηπείρους, τα οποία πληρούν μια σειρά από κριτήρια, όπως η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η διατήρηση των πολιτιστικών πόρων, η τουριστική ανάπτυξη, η συνδεσιμότητα, η ασφάλεια και άλλα.

Ο ετήσιος κατάλογος που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του UNWTO, εξυμνεί μέρη που διατηρούν μεταξύ άλλων πολιτισμό, γαστρονομικές παραδόσεις, και την αίσθηση της φιλοξενίας.  Αυτός ο νέος κατάλογος έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο του 2022 (όπου 32 τοποθεσίες αποτελούσαν τη μαγική λίστα) και στον κατάλογο του 2021 (όταν επιλέχθηκαν 44 τοποθεσίες). Δυστυχώς η Ελλάδα είναι η μεγάλη απούσα από τη λίστα καθώς κανένα μέρος της χώρας μας δεν συμπεριλήφθηκε στον τελικό κατάλογο.

«Αυτή η πρωτοβουλία αναγνωρίζει τα χωριά που έχουν αξιοποιήσει τον τουρισμό ως καταλύτη για την ανάπτυξη και την ευημερία τους», δήλωσε ο Zurab Pololikashvili, γενικός γραμματέας του UNWTO.

Αυτά είναι τα καλύτερα μέρη για το 2023

Αναρωτιέστε ποια είναι η χώρα με τους περισσότερους προορισμούς στη φετινή λίστα; Το Περού, το οποίο διαθέτει πέντε χωριά που αναγνωρίστηκαν για τη γοητεία τους. Άλλες δημοφιλείς χώρες είναι η Πορτογαλία, η Ιαπωνίακαι η Κίνα, που η καθεμία είχε τέσσερα χωριά στη λίστα του 2023.

Οι 16 επιλογές από την Ευρώπη στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αντιπροσωπεύουν ένα μείγμα πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαφορών.

Στην Ισπανία, το χωριό Sigüenza είναι δημοφιλής προορισμός για διήμερες αποδράσεις από την πρωτεύουσα Μαδρίτη χάρη στον καθεδρικό ναό του 12ου αιώνα και την εύκολη πρόσβαση στο φυσικό πάρκο Barranco del Río Dulce.

Το Slunj της Κροατίας πήρε υψηλή βαθμολογία για τη διατήρηση των παραδόσεων, όπως τα τοπικά τραγούδια και οι χοροί, ενώ παράλληλα δημιούργησε φιλικά προς το περιβάλλον μονοπάτια περιπάτου και άλλες ταξιδιωτικές υποδομές.

Το μικροσκοπικό, αποκλεισμένο από την ξηρά πριγκιπάτο της Ανδόρας δεν είναι τόσο γνωστό όσο οι γείτονές του, αλλά το χωριό Ordino αναγνωρίστηκε για την αγροτική του ιστορία καθώς και για δύο τοπικές γιορτές, το Les Falles και τη γιορτή του Sant Pere, οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

πηγη:powergame.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίμησε τον Ζακ Ντελόρ

lazaros lazaros

[VIDEO] Ο Πύργος Πειραιά ολοκληρώνεται και φωταγωγείται

lazaros lazaros

Μητσοτάκης: Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 – Επιπλέον έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα

lazaros lazaros