Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023- Κλαίρη Σαραντάκου: “Η νεολαία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συνδυασμού μας για τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Επικεφαλής του συνδυασμού “Ανανέωση- Όραμα για το μέλλον”, η Κλαίρη Σαραντάκου διεκδικεί τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Στέλεχος της ΝΔ από το 1983- και υποψήφια ευρωβουλευτής το 2019- κατεβαίνει τώρα ως ανεξάρτητη υποψήφια.

ΕΛΕΑΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ

6/07/2023 | 10:52
Μιλά στο athenea.gr για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που εντοπίζει στην παρούσα διοίκηση του κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ενώ μοιράζεται μαζί μας τα χρήσιμα συμπεράσματα από την εμπειρία που έχει αποκομίσει ως εργαζόμενη επί σειρά ετών τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στον χώρο της δημόσιας υγείας.

•Είστε έμπειρη στον χώρο της πολιτικής, έχετε θέσει και υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος στο παρελθόν. Τι σας ώθησε τώρα να διεκδικήσετε τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης;

Την απόφαση για την ίδρυση του συνδυασμού και της υποψηφιότητάς μου δεν την έλαβα μόνη μου. Έγιναν πολλές συζητήσεις με φίλους συνδημότες οι οποίοι με αγωνία παρακολουθούν την πορεία του Δήμου μας. Συντάχθηκα με την άποψη ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για την αντιμετώπιση των καυτών θεμάτων της πόλης μας, αφού η παρούσα δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται από ένα προσωποκεντρικό και αυταρχικό μοντέλο διοίκησης, εντός του οποίου «ευδοκιμούν» η αδιαφάνεια και η έλλειψη δημοκρατικής και συναινετικής λειτουργίας στα θεσμικά όργανα, ενώ συγχρόνως δεν ασκεί τα τελευταία οκτώ χρόνια πολιτική σε όφελος των πολιτών.

Επιπροσθέτως, θα ήθελα να σας πληροφορήσω, ότι αν και παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το 1983, που είχα την τιμή να είμαι υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019, ο συνδυασμός “Ανανέωση- Όραμα για το μέλλον” θα είναι ένας ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός συνδυασμός.

•Τι σας ενοχλεί στον δήμο σας αυτή τη στιγμή;

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσα να σας αναφέρω και δεν θα μας έφταναν σελίδες ολόκληρες. Μπαίνουμε στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα και ενώ αντικρίζουμε έναν δήμο τριών ταχυτήτων είναι γεγονός ότι υπάρχει προφανής ανισότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων των τριών ενοτήτων του δήμου μας, το οποίο με απασχολεί ιδιαίτερα.
Θα σταθώ όμως στα πιο σημαντικά θέματα που δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών, αφού η παρούσα δημοτική αρχή κάνει έργα βιτρίνας και μόνο.

Το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο του δήμου μας, πλην των κεντρικών δρόμων και ελαχίστων άλλων, είναι γεμάτο λακκούβες και εγκαταλελειμμένο. Ούτε τα φρεάτια δεν καθαρίζονται, όπου υπάρχουν, γιατί στην δημοτική ενότητα της Βάρης φρεάτια έχουν μόνο οι κεντρικοί δρόμοι, με αποτέλεσμα όταν βρέχει να πλημμυρίζουν όλοι οι εσωτερικοί δρόμοι. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια ή δεν είναι συντηρημένα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες να κυκλοφορήσουν ελεύθερα.

Η καθαριότητα είναι ανεπαρκής. Πολλές φορές, τα σκουπίδια παραμένουν στους κάδους για πολλές ημέρες, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα: δυσωδία, τρωκτικά και γενικότερα κίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Τα σχολεία της περιοχής δεν συντηρούνται σωστά και το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους χώρους. Παρότι έγινε αλλαγή των λαμπτήρων, η οποία κόστισε πανάκριβα στους δημότες, ο φωτισμός παραμένει ανεπαρκής την ώρα που η εγκληματικότητα βρίσκεται στα ύψη.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν εκπονήθηκε από την δημοτική αρχή ούτε μια μελέτη διαχείρισης πρασίνου, παρά μόνο κόπηκαν δένδρα χωρίς καμία αντικατάσταση τους. Στον Δήμο μας το τελευταίο διάστημα γίνεται υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και αλλοίωση του περιβάλλοντος. Μηδενίζεται και η μικρή υπεραξία που θα μπορούσε χάριν της φυσικής της ομορφιάς να υπάρξει. Αυτή δεν είναι η πόλη που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Το ζήτημα της μαρίνας της Βουλιαγμένης που τελικά έγινε λιμάνι είναι επίσης ένα ακόμη αγκάθι της σημερινής δημοτικής αρχής. Τόσο το μέγεθος του λιμανιού, όσο και οι υπόλοιπες κατασκευές είναι δυσανάλογες με την πολεοδομική κλίμακα του δήμου. Σχέδια που αντιστρατεύονται με το μέγεθος τους, την ίδια τη φυσιογνωμία και γεωμορφολογία του εκπάγλου καλλονής τοπίου και της μοναδικής μας πόλης.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν ανέφερα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το ρέμα της περιοχής της Βάρης «Κόρμπι», που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι κρίσιμο, αφού η περιοχή παραμένει αθωράκιστη σε φαινόμενα ακραίων βροχοπτώσεων. Επιπροσθέτως, δημιουργείται μείζον θέμα για την δημόσια υγεία εξ αιτίας της στασιμότητας των λιμναζόντων υδάτων.

•Μοιραστείτε μαζί μας τις πιο σημαντικές προτάσεις του προγράμματός σας.

Δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια και έλεγχος παντού, γιατί αποτελούν θεμέλια της υγιούς κοινωνίας και της υγιούς ανάπτυξης. Χρηστή διοίκηση και δημοσιονομική διαχείριση, για την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των διαθέσιμων πόρων του δήμου καθώς και υπευθυνότητα και λογοδοσία των οικονομικών του Δήμου. Αναβάθμιση των υποδομών πρόσβασης των ΑΜΕΑ με σεβασμό στο αναφαίρετο και καθολικό δικαίωμα προσβασιμότητας στους δημόσιους χώρους του δήμου μας. Σύστημα συμμετοχικής δημοκρατίας ώστε οι δημότες να συμμετέχουν στις πολιτικές διεργασίες λήψης αποφάσεων. Οι πολίτες, αξιοποιώντας την τεχνολογία, θα μπορούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να τοποθετούνται σε θέματα που αφορούν τον δήμο μας.

Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθώς και ψηφιακής Βιβλιοθήκης, παράλληλα με κέντρο πληροφορικής. Κατασκευή Δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου. Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου και Δημοτικής ομάδας πολιτισμού με συμμετοχή δημοτών που έχουν την εμπειρία και τη διάθεση πολιτιστικής προσφοράς. Καθαριότητα μέσα από ένα συνολικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Δημιουργία καταφύγιου αδέσποτων ζώων με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πραγματική και διαφανή προστασία των αδέσποτων ζώων.

Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε να δραστηριοποιήσουμε την νεολαία μας, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του συνδυασμού μας. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη «φρεσκάδα» της Νέας Γενιάς, θα εμπιστευθούμε τις ιδέες τους, θα ακούσουμε τις ανάγκες και τις προτάσεις τους. Αυτές που σήμερα δεν ακούγονται γιατί κανείς δεν έχει διάθεση να τις ακούσει. Και κάτι που λέω συνέχεια γιατί το εννοώ: Εμείς είμαστε εσείς και εσείς είσαστε εμείς. Έτσι σκεφτόμαστε, έτσι ενεργούμε και έτσι θα πορευτούμε ως συνδυασμός.

•Έχετε εργαστεί επί 25 χρόνια στον χώρο της υγείας, ως τμηματάρχης προσωπικού σε νοσοκομείο. Τι περισσότερο πιστεύετε πως μπορεί ο δήμος να προσφέρει στους πολίτες στον τομεα της υγείας από ό,τι προσφέρει σήμερα;

Ό,τι σωστό γίνεται από την παρούσα δημοτική αρχή το επικροτώ και θα προσπαθήσω να το κάνω ακόμη καλύτερο. Όμως η απουσία ΚΔΑΠ στον δήμο μας είναι κάτι που δεν μπορώ να μην αναφέρω και δεσμεύομαι ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα.

Ιδιαίτερα σημαντικό, είναι να υπάρξει ετήσια έκθεση για την υγεία του πληθυσμού (προφίλ υγείας) και τη χαρτογράφηση των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων που είναι απαραίτητο στη διαχείριση κρίσεων.

Ο Δήμος πρέπει να πραγματοποιεί στοχευμένες οικολογικές παρεμβάσεις στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον του δήμου μας με στόχο τη δημιουργία συνθηκών και δομών που προάγουν την υγεία και λειτουργικές παρεμβάσεις για την υποστήριξη παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες.

Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν κοινωνικές δομές για όλες τις ηλικίες, όπως σταθμοί συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης και κέντρα ημέρας πολιτών και ειδικά των ευάλωτων και φτωχών ομάδων.

•Τι έχετε αποκομίσει από το διάστημα στο οποίο εργάζεστε στο Υπουργείο Εσωτερικών;

Από το 2008 υπηρετώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, αρχικά ως Προϊσταμένη Τμήματος Γραμματείας του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και Γραμματέας αυτού και στην συνέχεια ως Προϊσταμένη Διεύθυνσης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου. Βάσει των στατιστικών που έχω στην διάθεσή μου, η διαφθορά στους δήμους βρίσκεται σε ανοδική πορεία και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τόσο την πολιτική ηγεσία, όσο και τους εν ενεργεία Δημάρχους και αυτοδιοικητικούς. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για αυτό το θέμα και την αντιμετώπισή του.

Ένα από τα προβλήματα είναι και οι απευθείας αναθέσεις που διογκώθηκαν την περίοδο της πανδημίας, αφού ο νόμος έδινε τα περιθώρια να αυξηθούν τα ποσά των απευθείας αναθέσεων. Επίσης ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ο νόμος για το επιτελικό κράτος που προέβλεψε υπηρεσιακούς γραμματείς στα Υπουργεία, τα οποία έχουν πλέον καθοδική πορεία στην διαφθορά, δεν προέβλεψε το ίδιο και για τους δήμους. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση. Ένα άλλο μέτρο θα ήταν να θεσπιστούν δύο μόνο τετραετίες τόσο για τον δήμαρχο , όσο και για τους δημοτικούς συμβούλους. Η παραμονή για πολλά χρόνια στην εξουσία έχει αποδειχθεί ότι διαφθείρει.

•Τι απολαμβάνετε να κάνετε στον δήμο σας; Ποιες είναι κάποιες από τις αγαπημένες σας βόλτες;

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ως παραλιακός δήμος, έχει πολύ όμορφα μέρη τόσο για περιπάτους, όσο και για κολύμβηση. Το κολύμπι είναι κάτι που απολαμβάνω ιδιαίτερα. Έχω συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του συνδυασμού μου τις αισθητικές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν σε εκείνα τα σημεία που συχνάζουν και ενδιαφέρουν τον επισκέπτη της περιοχής, αλλά και τους κατοίκους του Δήμου (παραλίες, αξιοθέατα, διαδρομές σε μονοπάτια, φυσικά τοπία, δρόμοι προσέγγισης, χώροι συγκέντρωσης και ελαφρών αθλοπαιδιών, κλπ). Επίσης έχω συμπεριλάβει την προστασία του δασικού χαρακτήρα των αδόμητων περιοχών του Δήμου.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023.

Κλαίρη Σαραντάκου:https://www.ananeosivvv.gr/

 

# My City
# Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

πηγή https://www.athenea.gr/

Σχετικές αναρτήσεις

Ένοπλες Δυνάμεις: Η ΣΣΕ στην 1η θέση στο Commando Halfmarathon στην Πολωνία.

lazaros lazaros

Βουλιαγμένη: Αυτοκίνητο έπεσε σε χαράδρα και πήρε φωτιά

lazaros lazaros

Πολιτική κρίση στη Σερβία, νέες διαδηλώσεις από φοιτητές

lazaros lazaros