Ανατολική Αττική
ΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Blue Horizon: Ντοκουμέντο από την ενδοεπικοινωνία καπετάνιου-πληρώματος

Στην Εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, στο πλοίο Blue Horizon το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο υπεύθυνος καταστρώματος, νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο λόγω προβλήματος υγείας. Οι τρεις είχαν οδηγηθεί και χθες στο Δικαστικό Μέγαρο, ωστόσο ζήτησαν και πήραν 24ωρη προθεσμία για να απολογηθούν. Εν τω μεταξύ ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο έρχεται στη δημοσιότητα από την ενδοεπικοινωνία στο πλοίο κατά τον απόπλου του από το λιμάνι. 

Στον ύπαρχο που έσπρωξε τον 36χρονο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Αντιμέτωπος με κακούργημα είναι και ο καπετάνιος του πλοίου για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος η ποινική δίωξη αφορά σε συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Σημειώνεται πως ο καπετάνιος διώκεται με βάση τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών, για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, που επίσης είναι κακούργημα, ενώ οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά είναι μέχρι ισόβια. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν προθεσμία για αύριο (10/9), προκειμένου να λάβουν γνώση των νέων στοιχείων που έχουν προστεθεί στη δικογραφία. Ο δικηγόρος της οικογένειας του Αντώνη Καργιώτη, Απόστολος Λύτρας, είπε πως η πλευρά της οικογένειας θα περιμένει να δει τι ακριβώς θα πουν οι τέσσερις κατηγορούμενοι και στη συνέχεια θα γίνουν τα δέοντα.

Η επικοινωνία καπετάνιου-πληρώματος

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, στο οποίο αναφέρεται ότι ο πλοίαρχος του πλοίου το βράδυ της τραγωδίας ειδοποίησε το Λιμενικό για άνθρωπο στη θάλασσα με τέσσερα λεπτά καθυστέρηση, ωστόσο δεν είπε λέξη για την εμπλοκή των υπαλλήλων του πλοίου. Το πόρισμα της ΕΔΕ έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία.

Στους διαλόγους από το “μαύρο” κουτί του πλοίου ακούγεται ο πλοίαρχος να ρωτάει τα μέλη του πληρώματος τι έχει συμβεί στον καταπέλτη και μόλις ενημερώνεται ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα φωνάζει “ρε, πάτε καλά;”. Το σχετικό ηχητικό δημοσιεύει σήμερα το cretalive.gr και ο διάλογος του πλοιάρχου με τα μέλη του πληρώματος έχει ως εξής:

-Μισό, μισό. Τι έγινε;

-(λαμβάνει απάντηση)

-Ρε πάτε καλά ρε; Ρε, πάτε καλά; Αργά, αργά.

  Τον έσπρωξαν και πνίγηκε – Σύλληψη του πληρώματος για την τραγωδία στον Πειραιά

-Κάτω.

-Το βλέπω, το είδα.

 

Αμέσως μετά, μόλις ο πλοίαρχος έχει πλήρη εικόνα για το περιστατικό δίνει εντολή να κατεβάσει ταχύτητα το πλοίο και κάνει ερωτήσεις στο πλήρωμα προκειμένου να μάθει ποιος έπεσε στη θάλασσα.

Πολύ αργά. Φώναξε τον Μπάμπη. Ελα, τι έγινε; Για πες μου. Τι έγινε;

-(… έπεσε στη θάλασσα)

-Ποιος έπεσε στη θάλασσα;

-Μισό, μισό. Τι έγινε;

-(λαμβάνει απάντηση)

-Ρε πάτε καλά ρε; Ρε, πάτε καλά; Αργά, αργά.

O καπετάνιος ζητά να καλέσουν το Traffic στο κανάλι VHF 13  και στην συνέχεια ακούγεται να ρωτάει: «Έλα τι έγινε; Για πες μου. Τι έγινε;». Ακούγεται στο βάθος μία φωνή να του λέει ότι κάποιος έπεσε στη θάλασσα και ο καπετάνιος ρωτάει: «Ποιος έπεσε στη θάλασσα;».

Σε άλλο σημείο, ο πλοίαρχος ακούγεται να λέει: «Επιπλέει-επιπλέει» και μέλος του πληρώματος απαντά: «Επιπλέει στον ντόκο που φύγαμε εμείς». Και τότε ο πλοίαρχος ρωτά τον ύπαρχο: «Ρε Μ πώς έπεσε;» Από την ενδοσυνεννόηση του απαντούν: «Πήγε να ανέβει» και ο πλοίαρχος: «Έπεσε επιβάτης στη θάλασσα; Τι έγινε;».Πηγη:slppress.gr

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ντοκιμαντέρ.“Η Ιστορία της Ραφήνας” Τηλεοπτική παραγωγή “Τα πουλιά του Αιγαίου”

lazaros lazaros

Η Γερμανία «χάνει» τους στόχους για τη μείωση εκπομπών ρύπων.Κριτική στην κυβέρνηση

lazaros lazaros

Π.Αττικής.Ημερίδα με θέμα: «Εξερευνώντας την επιχειρηματικότητα στο Δήμο Διονύσου»

lazaros lazaros