Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡοή ειδήσεων

Χαλκιδική: Επίκληση στη βροχή και ολονύχτιο γλέντι με ζουρνάδες και κλαρίνα σήμερα στο Παλαιοχώρι

Η επίκληση στη βροχή, ένα αρχαιοελληνικό έθιμο, θα αναβιώσει σήμερα στην πλατεία του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής, αναδεικνύοντας την ευεργετική της δράση στις καλλιέργειες και δη στις πατάτες, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Πρόκειται για μία μόνο από τις εκδηλώσεις για την αναβίωση των Αριστοτελείων που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Kouzina 2024 του δήμου Αριστοτέλη, το οποίο ξεκίνησε χθες και διανύει την αρχαιοελληνική του εβδομάδα.

Οι Μωμόγεροι της Βέροιας από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Νικομήδειας «Ο Αριστοτέλης» αναμένεται να εντυπωσιάσουν με την κουσκουτέρα, μια αρχέγονη συνήθεια για την πρόκληση βροχής σε περιόδους εκτεταμένης ανομβρίας, η οποία ήταν συνηθισμένη από την αρχαιότητα και για πολλούς αιώνες, προτού η επιστήμη ερμηνεύσει τα φυσικά φαινόμενα.

Στους δρόμους του Παλαιοχωρίου οι άνθρωποι της τοπικής κοινότητας και του δήμου Αριστοτέλη θα διηγηθούν ένα παραμύθι, που περιλαμβάνει από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Αλέξη Ζορμπά, από τα παραδοσιακά τοπικά εδέσματα, τα τσιγαρίδια και τις βαλανίσιες πατάτες, μέχρι τα καλλιγραφένια υφαντά που θα βγουν στα μπαλκόνια, το συρτάκι που θα ακουστεί στις γειτονιές, φέρνοντας την εικόνα του Αλέξη Ζορμπά ζωντανή στα μάτια του κόσμου, αλλά και το ολονύχτιο ελληνικό γλέντι με ζουρνάδες και κλαρίνα που θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο ενός αφηγήματος με αναφορές από τους ελληνιστικούς χρόνους ως σήμερα μέσα από την γαστρονομία και την παράδοση.

Το δρώμενο θα μοιάζει άλλωστε με την αφήγηση ενός παραμυθιού που θα ξετυλίγεται στις γωνιές του Παλαιοχωρίου, με τις εποχές να περνούν σαν ταινία. Image

«Η ανάδειξη των τσιγαριδιών και των βαλανίσιων πατατών στο πλαίσιο του Kouzina παντρεύεται με τα Αριστοτέλεια σε μια μέρα που θα μείνει αξέχαστη όχι μόνο στους ντόπιους, αλλά και στους προσκεκλημένους μας» λέει στη Voria.gr η σύμβουλος τουρισμού του δήμου Αριστοτέλη, Μαρία Πάππα.

Άλλωστε, την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι από τους Sunday Times και το Lonely Planet, ένας δημοσιογράφος από την Αλσατία, αλλά και τέσσερις καθηγητές του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης που έρχονται για να καταγράψουν τα καλλιγραφένια υφαντά του χωριού.

«Το σπουδαίο είναι πως δεν θα το χαρούμε μόνο εμείς, αλλά θα έχει και διεθνή προβολή. Διηγούμαστε το παλαιοχωρινό παραμύθι του Αριστοτέλη, μια φορά κι έναν καιρό, μιλάμε για το έθιμο της επίκλησης της βροχής, φτάνουμε στους χρόνους του Αλέξη Ζορμπά, του κατά κόσμον Γιώργου Ζορμπά, που έζησε στο Παλαιοχώρι, κάνουμε αναφορά στα αγαπημένα του εδέσματα και χορεύουμε προς τιμήν του συρτάκι, συζητάμε για τα καλλιγραφένια υφαντά και σε όλα αυτά η γαστρονομία και η παράδοση βρίσκονται σε πρώτο πλάνο» εξηγεί η κα Πάππα.

Σχετικές αναρτήσεις

Πέθανε ο «αποστάτης» των Rothschild – Πώς έκανε τη δική του αυτοκρατορία

lazaros lazaros

“Πάσχα στο Άγιον Όρος”: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Αγιορειτική Εστία

lazaros lazaros

Νορβηγία: Η υπουργός Πολιτισμού έδειξε το στήθος της στο Pride – «Είναι σημαντικό όλοι να νιώθουν ελεύθεροι»

lazaros lazaros