Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Χρηματοδότηση με 400 εκατ. ευρώ για την διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου εξετάζουν οι Αμερικανοί

Κινήσεις και πρωτοβουλίες της αμερικανικής πλευράς γύρω από το χρηματοδοτικό σκέλος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι διεργασίες για τη μετοχική συμμετοχή στο έργο των funds από τη Γαλλία και τα Εμιράτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό ταμείο Development Finance Corporation (DFC), φαίρεται να έχει ενημερώσει τον ΑΔΜΗΕ ότι προτίθεται να εισηγηθεί τη χρηματοδότηση του έργου Great Sea Interconnector με δάνειο ύψους μέχρι 400 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για το έργο, είτε μέσω της χορήγησης δανείου, είτε ακόμη και με απευθείας μετοχική συμμετοχή, εκδηλώθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου ένα χρόνο, ενώ πήρε πιο επίσημες διαστάσεις τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί σύμφωνο εμπιστευτικότητας μεταξύ του CEO, Scott Nathan και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, οπότε και ξεκίνησαν επαφές σε επίπεδο τεχνικών ομάδων, με αρχικό στόχο η συμφωνία να κρατηθεί κάτω από τα ραντάρ.

Εκτοτε οι επαφές εντάθηκαν, η αμερικανική πλευρά απέστειλε επιστολή προθέσεων (LoI) στον φορέα υλοποίησης, συμφωνήθηκε να σταλούν οι προτεινόμενοι όροι χρηματοδότησης, ωστόσο οι προ μηνών περιπέτειες του έργου, πάγωσαν προσωρινά τις διαδικασίες, όπως άλλωστε συνέβη και με τους υπόλοιπους δυνητικούς επενδυτές.

Το δάνειο, το γαλλικό due diligence και τα σχέδια των ΗΑΕ

Η διακρατική συμφωνία Αθηνών- Λευκωσίας το Σεπτέμβριο και το ξεμπλοκάρισμα του έργου, «ξαναζέσταναν» τις επαφές και η τελευταία είδηση δείχνει ότι το DFC φαίνεται πως προχωρά στο επόμενο στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό λέγεται ότι η διοίκηση του ταμείου γνωστοποίησε στον ΑΔΜΗΕ ότι ετοιμάζεται να εισηγηθεί τη χορήγηση δανείου ύψους μέχρι 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του project των 1,9 δισ ευρώ, ενώ παράλληλα η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να κάνει due diligence για τη μετοχική είσοδο στο έργο, μιλώντας και με τα άλλα ενδιαφερόμενα funds.

Η ενδεχόμενη χρηματοδότηση της αμερικανικής πλευράς, πολλώ δε μάλλον η μετοχική της συμμετοχή, ακόμη και με ένα μικρό ποσοστό, θα προσφέρει προφανώς στο project των 1.208 χλμ ένα άλλου είδος γεωστρατηγικό βάρος, αποδεικνύοντας ότι η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ -Κύπρου στην περιοχή δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική και αμυντική συνεργασία, αλλά επεκτείνεται και στα μεγάλα project μεταφοράς ενέργειας.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, προχωρά το due diligence των Γάλλων της Meridiam, το εμιρατινό fund TAQA συνεχίζει τις συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει μετοχικά στο έργο από μόνο του ή από κοινού με τη Κύπρο, ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ως προς το αν (και με τι ποσοστό) θα μπει η Λευκωσία στον Great Sea Interconnector.

energy press

Σχετικές αναρτήσεις

Θεσσαλονίκη: Πέθανε 10χρονος μπροστά στη μητέρα του

lazaros lazaros

Καμπανάκι Μυτιληναίου στην Κομισιόν: Επείγουσα η ανάγκη για επαναφορά της παραγωγικής δραστηριότητας της Ευρώπης

lazaros lazaros

Απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε σε δρομολόγιο αστικού λεωφορείου με πρωταγωνίστρια μια επιβάτιδα που πήδηξε από το παράθυρο όταν έχασε τη στάση της.

lazaros lazaros