Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Δανία: Νέος μονάρχης ο βασιλιάς Φρέντερικ (εικόνες, βίντεο)

Ο Βασιλιάς Φρέντερικ o I’ είναι πλέον μονάρχης της Δανίας έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Κυριακή (14/01), κατά το οποίο η Βασίλισσα Μαργκρέτε υπέγραψε δήλωση παραίτησης. Εκτός από τη βασίλισσα, τους υπουργούς της κυβέρνησης και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, στο υπουργικό συμβούλιο ήταν παρόντες ο Βασιλιάς Φρέντερικ και ο διάδοχος του θρόνου Κρίστιαν.

Όταν η Βασίλισσα Μαργκρέτε υπέγραψε το έγγραφο, εγκατέλειψε τη θέση της στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άφησε τον θρόνο στον γιο της, δηλαδή στον Βασιλιά Φρέντερικ. Πλέον, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Δανίας (DR), διάδοχός του είναι ο πρίγκιπας Κρίστιαν.

Υπενθυμίζεται ότι η Βασίλισσα Μαργκρέτε ήταν στον θρόνο της Δανίας από τις 14 Ιανουαρίου 1972 και συνεπώς είχε τον θρόνο εδώ και 52 χρόνια. Ανέλαβε τη θέση της από τον πατέρα της, τον Βασιλιά Φρέντερικ Θ’. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2023, ο βασιλικός οίκος εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο έγραφε ότι η Βασίλισσα Μαργκρέτε είναι η μακροβιότερη βασιλεύουσα μονάρχης στην ιστορία της Δανίας.

Η παραίτηση της Βασίλισσας Μαργκρέτε ήρθε δύο εβδομάδες ύστερα από μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση στην ομιλία της, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα, λεωφορεία από όλη τη χώρα έφτασαν στην Κοπεγχάγη, στην πρωτεύουσα της Δανίας, αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση του νέου βασιλιά.

Οι επίσημες διαδικασίες άρχισαν στις 14:35 (ώρα Ελλάδας), όταν το νέο βασιλικό ζεύγος, Φρέντερικ και Μαρία, έφυγαν από το Αμάλιενμποργκ, την επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας, που αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά παλάτια, με προορισμό το παλάτι Κρίστιανσμποργκ, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο της Δανίας. Η διαδρομή διέσχιζε το κέντρο της Κοπεγχάγης και του ακολούθησε η Βασίλισσα Μαργκρέτε, με άμαξα, συνοδευόμενη από τη Φρουρά.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δεν υπάρχει τελετή στέψης. Αντ’ αυτού, η διαδοχή πραγματοποιήθηκε επίσημα στο παλάτι του Κρίστιανσμποργκ, όταν η βασίλισσα υπέγραψε δήλωση παραίτησής της, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian. Μάλιστα, έπεσαν και 27 πυροβολισμοί.

 

Δείτε σχετικές φωτογραφίες

πηγη:iEidiseis.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Oscars 2024: Οι καλύτερες φωτογραφίες από τη βραδιά

lazaros lazaros

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις – Στους δρόμους τα λεωφορεία, χωρίς μετρό η Αθήνα

lazaros lazaros

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Δείτε όλα τα ονόματα

lazaros lazaros