Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

ΔΕΘ: Τα μέτρα που εξετάζονται– Προέχει η δημοσιονομική σταθερότητα

Σε τρεις εβδομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει από του βήματος της ΔΕΘ και ως είθισται θα αναφερθεί σε μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση και τα οποία δεν θα αφορούν το γενικό σύνολο αλλά θα είναι κυρίως μέτρα τα οποία θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν της ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η κοινωνία που βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδιας, ακόμη και σε βασικά προιόντα διατροφής αναμένει γενναίες αποφάσεις, όπως έκαναν όλα τα ευρωπαικά κράτη, στηρίζοντας τα νοικοκυριά χωρίς εξαιρέσεις. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των καυσίμων, που στην Ελλάδα σημειώνουν ιλιγιώδη αύξηση, όπου η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά  να μειώσει τους φόρους(όπως έπραξε η Κύπρος). Η επιλογή αυτή τροφοδοτεί το κύμα ακρίβειας και είναι χαρακτηριστικό πως οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχου καταγράψει εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, ρεκόρ κερδών.

Δείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι πως σύμφωνα με την κυβέρνηση υιοθετήθηκαν πρόσφατα μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα 4ετίας. Όσα περίπου τα κέρδη που ανακοίνωσε μόνο ένας ενεργειακός όμιλος της χώρας για μια διετία.

Όμως, αναμφίβολα, το περιεχόμενο των όποιων μέτρων ανακοινωθούν θα είναι, όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα διαταράσσουν την δημοσιονομική σταθερότητα, σε μία χρονιά μάλιστα που κορυφαία επιδίωξη είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε καμία περίπτωση όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές δεν πρόκειται να διαταραχθεί η σταθερότητα που αποτελεί και το ισχυρό χαρτί της χώρας.
Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν και οι ανάγκες της κοινωνίας που κάθε άλλο παρά περνούν απαρατήρητες από την κυβέρνηση, όπως δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ποια όμως θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα που θα βρίσκονται στην φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άνοδό του στην νύμφη του Θερμαϊκού;

1. Επέκταση του Market Pass για άλλους δύο μήνες, δηλαδή ως το τέλος του έτους. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις, θα τις κάνουν όσοι δεν είχαν κάνει πέρυσι και η πληρωμή που θα αφορά το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου θα γίνει πιθανότατα εφάπαξ στο τέλος του επομένου μήνα.

2. Νέο σύστημα για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα σύστημα που θα είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο και θα αντικαταστήσει το υπάρχον. Τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας εξετάζουν διάφορά σενάρια για παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που θα προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

3. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και χορήγησή του σε περισσότερους, αφού η τιμή του πετρελαίου κίνησης, τείνει να είναι στα περυσινά επίπεδα.

4. Νέα χορήγηση της επιταγής ακρίβειας όπως και πέρυσι. Θα πρόκειται για μία νέα έκτακτη παροχή 200 – 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους και εφόσον λάβει το «πράσινο φως» θα χορηγηθεί τα Χριστούγεννα. Πέρυσι είχε δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

5. Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.

6. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Επέκταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργό αξιολογείται καθημερινά και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ώρες πριν την έναρξη της ΔΕΘ και αφού προηγηθεί η οριστικοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού για τον Αύγουστο και βέβαια τα στοιχεία από την πορεία του τουρισμού, τον καλύτερο μήνα του χρόνου.

πηγή:otavoicegr

Σχετικές αναρτήσεις

Τα χρήματα που εξασφάλισαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μετά τις επικές προκρίσεις τους στην Ευρώπη.

lazaros lazaros

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίμησε τον Ζακ Ντελόρ

lazaros lazaros

Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα

lazaros lazaros