Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

DZ Bank: Για 15 δισ. ευρώ θα βγει στις αγορές το 2024 η Αθήνα. Ιρλανδία και Ελλάδα θα έχουν την ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Με φόντο μια πολύ ενθαρρυντική δημοσιονομική κατάσταση και ρυθμούς ανάπτυξης από τους υψηλότερους της Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα βγει το 2024 στις αγορές ομολόγων για να δανειστεί 15 δισ. ευρώ, πιστεύει η γερμανική επενδυτική τράπεζα DZ Bank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, παρά τα υψηλά αποθεματικά των 30 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να εμφανίζεται τακτικά στις αγορές ομολόγων και το 2024

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα δανειστούν 1,273 τρισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον Γερμανικό Οίκο, οι χώρες της Ευρωζώνης θα δανειστούν το 2024 το συνολικό ποσό των 1,273 τρισ. ευρώ, το υψηλότερο από το 2020. Σε σύγκριση με το 2019, την τελευταία χρονιά πριν από την αναταραχή της κρίσης του κορωνοϊού, το ποσό αυτό είναι αυξημένο περίπου 50%.

DZ Bank: Για 15 δισ. ευρώ θα βγει στις αγορές το 2024 η Αθήνα-1

Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στην Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς οι χώρες αυτές εξακολουθούν να εξαρτώνται από υψηλά επίπεδα νέου χρέους για τη χρηματοδότησή τους. Σε απόλυτα νούμερα, η μεγαλύτερη μείωση στις χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται στη Γερμανία (-34 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023).

Ποιές χώρες ξεπερνούν τα όρια του Μάαστριχτ

Όπως σημειώνει η DZ Bank, αρκετές χώρες της Ευρωζώνης περιμένουν ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μειωθούν τον επόμενο χρόνο. Όμως, τέσσερις χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Φινλανδία) θα ξεπεράσουν το όριο του Μάαστριχτ για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και η Ισπανία θα βρεθεί ακριβώς στο 3%.

DZ Bank: Για 15 δισ. ευρώ θα βγει στις αγορές το 2024 η Αθήνα-2

Αντίθετα, η δημοσιονομική κατάσταση στις πρώην χώρες της κρίσης –Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία- χαρακτηρίζεται από τον οίκο πολύ ενθαρρυντική. Οι δύο τελευταίες σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εμφανίζουν δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2024, ενώ η Αθήνα στοχεύει σε έλλειμμα 1%, που χαρακτηρίζεται από την DZ Bank ως διαχειρίσιμο.

Η Ιρλανδία και η Ελλάδα θα έχουν την ισχυρότερη ανάπτυξη

Επιπλέον, η Ιρλανδία (+4,5%) και η Ελλάδα (+3%) θα έχουν την ισχυρότερη ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης το 2024, με την Ισπανία να ακολουθεί με ρυθμούς 2%.

Για το 2023, η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει σημαντικά τον στόχο δανεισμού που είχε τεθεί στα 7 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει εκδώσει ακόμα το πράσινο κρατικό ομόλογο, το οποίο σχεδιάζει από το 2022. Εάν αυτή η έκδοση πραγματοποιηθεί, τότε η Αθήνα θα κλείσει το 2023 έχοντας δανειστεί περίπου 12 δισ. ευρώ από τις αγορές, σύμφωνα με την DZ Bank.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων στήριξης της κρίσης, έχοντας ήδη εξοφλήσει πλήρως το ΔΝΤ και σχεδιάζοντας μία νέα πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων έως το τέλος του έτους. Από τα αρχικά 53 δισ. ευρώ, απομένουν 45 δισ. ευρώ, επισημαίνουν οι αναλυτές.

πηγη:economico.

Σχετικές αναρτήσεις

Αφού διέσχισε κατά μήκος την Διώρυγα του Ισθμού σε ευθεία γραμμή, ο έμπειρος πιλότος ένιωσε έτοιμος να… απογειώσει την εμπειρία και το θέαμα.

lazaros lazaros

Σεούλ: Αλλάζουν όλα στο μετρό – Τέλος εποχής για τα καθίσματα

lazaros lazaros

Πανεπιστημίου: Καλώδιο τρόλεϊ έπεσε σε ανοιχτό τουριστικό λεωφορείο – Αναφορές για τραυματίες

lazaros lazaros