Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ – 28 Μαΐου 1979 (video

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Η επίσημη τελετή έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 28 Μαΐου 1979, παρουσία των επίσημων εκπροσώπων των χωρών μελών της ΕΟΚ. Της τελετής υπογραφής προήδρευσε η γαλλική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εσταίν, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά-Πονσέ. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος υπέγραψε τα κείμενα της συνθήκης ένταξης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη και τον  Υπουργό Αρμόδιο για της Σχέσεις με τις ΕΚ Γεώργιο Κοντογεώργη. Με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχωρήσεως στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα η Ελλάδα καθίσταται το δέκατο πλήρες μέλος της ΕΟΚ, και ολοκληρώνεται μια πορεία που είχε ξεκινήσει με τη Συμφωνία Σύνδεσης του Ιουλίου 1961. Η ταινία επικαίρων με τίτλο «Το δέκατο μέλος της ΕΟΚ» παραγωγής της Γενικής Γραμματείας Τύπου & Πληροφοριών καταγράφει αναλυτικά τις ιστορικές στιγμές της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚ

Ταινία Επικαίρων παραγωγής της Γενικής Γραμματείας Τύπου & Πληροφοριών της περιόδου 27/5/1979-28/5/1979 με θέμα την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Η ταινία ξεκινά με πανοραμικά πλάνα της Αθήνας και της Ακρόπολης, ενώ ο εκφωνητής χαρακτηρίζει την 28η Μαΐου 1979  ημέρα ως  «ιστορική» για την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Προβάλλονται πλάνα του Ζαππείου Μεγάρου, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή, με τις σημαίες των κρατών μελών της Κοινότητας να ανεμίζουν. Ακολουθεί η παρουσίαση της άφιξης των επίσημων προσκεκλημένων εκπροσώπων των χωρών μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Προβάλλονται πλάνα από την άφιξη του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Τζον Λυντς και την υποδοχή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, καθώς και την άφιξη του Ιρλανδού Υπουργού Εξωτερικών Μάικλ Ο’Κέννεντυ, τον οποίο υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του Γεώργιος Ράλλης. Ακολουθούν πλάνα από την άφιξη του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Γκαστόν Τορν, του Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΚ Λορέντζο Νατάλι και του Υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Λόρδου Κάρριγκτον, καθώς και οι δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Στη συνέχεια προβάλλονται πλάνα της άφιξης του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεόττι, του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΚ  Ρόυ Τζένκινς, του Πρωθυπουργού του Βελγίου Βίλφριντ Μαρτένς και του Αντικαγκελάριου και Υπουργού Εξωτερικών της Δυτικής Γερμανίας Χανς Ντρίτριχ Γκένσερ. Ακολουθεί η άφιξη του Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εσταίν και η επίσημη υποδοχή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, η προσφώνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού καθώς και ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος στην ελληνική γλώσσα. Πλάνα της διαδρομής της αυτοκινητοπομπής από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αθήνας, δια μέσου της Λεωφόρου Συγγρού,  του Συντάγματος και της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, εν μέσω επευφημιών του συγκεντρωμένου πλήθους.

Εν συνεχεία, προβάλλονται πλάνα από την άφιξη των επισήμων στο Ζάππειο Μέγαρο για την τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, το απόγευμα της 28ης Μαΐου 1979. Τους επίσημους προσκεκλημένους, Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΟΚ υποδέχεται στην είσοδο του Μεγάρου ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Παρακολουθούμε με τη σειρά, την άφιξη στο Ζάππειο Μέγαρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Κρίστοφ Βαν Ντερ Κλάου και του άλλοτε Υπουργού Εξωτερικών Βαν ντερ Στουλ, του Υπουργού Γεωργίας της Δανίας Νιλς Άνκερ Κόφουντ, του Υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Λόρδου Κάρριγκτον, του Υπουργού Εξωτερικών της Δυτικής Γερμανίας Χανς Ντρίτριχ Γκένσερ, του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Τζον Λυντς, του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεόττι, του Πρωθυπουργού του Βελγίου Βίλφριντ Μαρτένς, του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Γκαστόν Τορν, και τέλος του Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εσταίν.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εσταίν εισέρχονται στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, όπου θα λάβει χώρα η τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Ένταξης και χειροκροτούνται από τους παρισταμένους. Η τελετή ξεκινά με σύντομη εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά-Πονσέ, ο οποίος εκφωνεί χαιρετισμό στη γαλλική γλώσσα ως προεδρεύων του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και ο οποίος δίνει τον λόγο στη συνέχεια στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Καραμανλή για να εκφωνήσει ομιλία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βήμα εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων. Προβάλλεται ολόκληρη η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Τον λόγο στη συνέχεια λαμβάνει και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζ. Φρανσουά-Πονσέ, ο οποίος εκφωνεί την ομιλία του στα γαλλικά και στη συνέχεια χαιρετισμό απευθύνει (στην αγγλική γλώσσα) ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΕΚ Ρ. Τζένκινς.

Μετά το πέρας των ομιλιών, αρχίζει η υπογραφή των κειμένων της ένταξης. Πρώτη υπογράφει η Γαλλία και ακολουθούν το Βέλγιο, η Δανία, η Δυτική Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Μεγάλη Βρετανία, και τέλος, η Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει πλαισιωμένος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη και τον Υπουργό για τις Σχέσεις με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες Γεώργιο Κοντογεώργη. Ακολουθεί ο νέος χαιρετισμός του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη σημασία της ένταξης της Ελλάδας, ο οποίος κλείνει με τις  φράσεις πως η «Ελλάδα αποδέχεται την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα, διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα.. Γιατί όπως έγραψε ο Σωκράτης Έλληνες είναι όχι μόνο αυτοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά όλοι εκείνοι που υιοθέτησαν το πνεύμα το κλασικό». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός  αποχωρεί από το περιστύλιο υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων. Η ταινία των επικαίρων τελειώνει με πλάνα από την φωτογράφιση των εκπροσώπων των κρατών-μελών των ΕΚ στα σκαλοπάτια του Ζαππείου Μεγάρου.

 Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Τύπου & Πληροφοριών

Έτος παραγωγής: 1979

Συντακτική Επιμέλεια: Διδώ Γεωργούλα

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο συνεργάτης του Soros, Jim Rogers, βλέπει… επική φούσκα και οικονομική καταστροφή – Συστήνει επενδύσεις σε χρυσό και ασήμι.

lazaros lazaros

Ρωσία: Αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα, εξαφανίσηκε πάνω από το Αφγανιστάν

lazaros lazaros

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Νέες πληροφορίες για τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην παγκόσμια ιστορία

lazaros lazaros