Ανατολική Αττική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Επαναστατική τεχνολογία μπαταρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Northvolt-πώς το νάτριο αλλάζει τα δεδομένα

Η Σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt ανέπτυξε την πρώτη της μπαταρία ιόντων νατρίουλ μια τεχνολογία που θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από τις σπάνιες πρώτες ύλες και να θέσει τα θεμέλια για την επόμενη γενιά μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρείας.

Αυτή η μπαταρία έχει την “καλύτερη στην κατηγορία της” ενεργειακή πυκνότητα άνω των 160 Wh ανά κιλό και κατασκευάστηκε χωρίς καθόλου λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο ή γραφίτη, ανέφερε η εταιρεία.

Ενώ οι πρώτες κυψέλες ιόντων νατρίου έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την αποθήκευση ενέργειας, οι επόμενες γενιές μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα για την ηλεκτρική κινητικότητα.

Μπαταρία ιόντων νατρίου NorthvoltΜπαταρία ιόντων νατρίου της Northvolt

“Η τεχνολογία μας ιόντων νατρίου παρέχει τις επιδόσεις που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η αποθήκευση ενέργειας με μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι οι εναλλακτικές χημικές μορφές μπαταριών, με χαμηλότερο κόστος”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Peter Carlsson. Εδώ ο CEO της Northvolt προφανώς αναφέρεται στις μπαταρίες LFP, που είναι μια καλή λύση για πιο φθηνά ηλεκτρικά αλλά υπολείπεται σε απόδοση.

Επιστήμονες στο εργαστήριο της Northvolt με μπαταρίες ιόντων νατρίουΕπιστήμονες στο εργαστήριο της Northvolt ενώ δουλεύουν με μπαταρίες ιόντων νατρίου. Είναι χαρούμενοι και καλά κάνουν γιατί αλλάζουν τα δεδομένα με την νέα τεχνολογία τους.

Για να δείτε πόσο έχουν προχωρήσει τα πραγματα για τις μπαταρίες ιόντων νατρίου, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών BYD ανακοίνωσε προσφατα μια κοινοπραξία για τη συν-κατασκευή μιας εγκατάστασης μπαταριών ιόντων νατρίου στην πόλη Xuzhou της ανατολικής Κίνας.

Η Northvolt ισχυρίζεται ότι η νέα τεχωολογία μπαταρίας είναι πιο αποδοτική και βιώσιμή από τις συμβατικές μπαταρίες που κατασκευάζονται με νικέλιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο ή φωσφορικό σίδηρο.

Παράλληλα είναι πιο ασφαλής σε υψηλές θερμοκρασίες κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ιδανική σε αγορές όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

Η εταιρεία -ο μοναδικός μεγάλος εγχώριος κατασκευαστής μπαταριών στην Ευρώπη-επεκτείνει την παραγωγή μπαταριών EV στη Σουηδία και σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσια στη Γερμανία και τον Καναδά.
Η Northvolt -που είναι σε φάση να εισαχθεί στο χρηματιστήριο- είναι πολύ ενισχυμένη το τελυταίο διάστημα καθώς έχει παραγγελίες άνω των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων από  εταιρείες όπως η BMW, η Volvo, η Polestar και ο όμιλος Volkswagen.

πηγη:topgeargreece

Σχετικές αναρτήσεις

Βασιλική Καβαλλάρη. Με μεγάλη μου χαρά, παρευρέθηκα στην εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας της ΔημΤΟ ΝΔ Αχαρνών-Θρακομακεδόνων.

lazaros lazaros

«Σπάει ταμεία» το ελληνικό σούπερ μάρκετ που δουλεύει 24ωρο

lazaros lazaros

Δ.Ο.Π.Α.Π. Ραφήνας Πικερμίου. Η εβδομάδα κλείνει με ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Ραφήνα και Πικέρμι.

lazaros lazaros