Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Έτσι δρούσε το κύκλωμα δημοτικών αστυνομικών και διοικητικών: Τα ποσά που έπαιρναν από τους καταστηματάρχες

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που εκβίαζε επιχειρηματίες προχώρησαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ έπειτα από καταγγελία που έλαβαν στα χέρια τους.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας, με υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας να παίρνουν χρήματα από καταστηματάρχες για να κάνουν τα «στραβά μάτια» και να μην πραγματοποιούν ελέγχους στα μαγαζιά και να αφήνουν τις παραβιάσει ατιμώρητες.

Μάλιστα τα μέλη του κυκλώματοςδεν δίστασαν ακόμα και να απειλούν τους επιχειρηματίες ότι αν δεν τους πλήρωναν εκείνοι θα έβαζαν λουκέτοστις επιχειρήσεις τους. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους βρίσκεται τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας , δημοτικοί αστυνομικοί αλλά και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και της διεύθυνσης Υγιεινής.

 

Το συνολικό όφελος του κυκλώματος ξεπερνά τις 700.000 ευρώ με τους δημοτικούς αστυνομικούς να παίρνουν στο μοίρασμα των χρημάτων από 3.000 έως 6.000 ευρώ ενώ υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έχουν πάρει από «μοίρασμα» ακόμα και 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ακόμα και ιδιοκτήτες περιπτέρων ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν ακόμα και 1.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ η αρχηγός του κυκλώματος είχε φτάσει στο σημείο να εκβιάσει επιχειρηματία για 120.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για το κύκλωμα

Από την Υπηρεσία ΕσωτερικώνΥποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείαςεξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά, για την αποφυγή βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψίαυπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδήβεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 9 υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της, χωρίς διαρκή συμμετοχή.

Η ύπαρξη της εγκληματικήςοργάνωσης προέκυψε μετά από διερεύνηση καταγγελίας, σχετικά με ιδιώτιδα, που σε συνεργασία με υπαλλήλους δημοτικής Αρχής, προέβαινε στις εκβιάσεις καταστηματαρχών, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσηςαξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, ενώ έγινε εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, προέβαιναν στην προαναφερόμενη παράνομη δραστηριότητα.

Στην εν λόγω οργάνωση, αρχηγικά μέλη της οποίας ήταν ιδιώτιδα και ιδιώτης, είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη Προϊστάμενος δημοτικής Αρχής αλλά και υπάλληλοι έτερων δημόσιων υπηρεσιών του νομού Αττικής, αρμόδιοι για ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συμμετείχαν και άλλοι ιδιώτες, οι οποίοι είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, και συγκεκριμένα:

 • 43χρονη και 64χρονος (ιδιώτες), αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, συντόνιζαν τη δράση όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων,
 • 41χρονος ιδιώτης, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης, είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία παραλαμβάνοντας τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, τα οποία αποθήκευε και εν συνεχεία, κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης,
 • 75χρονη, συγγενικό πρόσωποτης 43χρονης και του 41χρονου, είχε παραχωρήσει χώρο στην οικία της για την αποθήκευση των χρημάτων,
 • 55χρονος, είχε αναλάβει χρέη οδηγού της 43χρονης, καθώς και ρόλο εισπράκτορα,
 • οι υπόλοιποι κατέχοντας θέση στον δημόσιο τομέα, ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) και διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητα της, χωρίς τη συνδρομή τους.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζανκαταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίουςπροσέφεραν και παρείχαν προστασίαμε σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων, κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, οι υπάλληλοι διενεργούσαν στοχευμένους ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, προκειμένου να εξαναγκαστούν να υποκύψουν στις εκβιάσεις, οι υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους καταστημάτων, που γνώριζαν μέσω των υπηρεσιών τους, στα αρχηγικά μέλη, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωναν τους καταστηματάρχες προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι, οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα αρχηγικά μέλη κατηύθυναν τους υπαλλήλους για στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, καθώς και για τη βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο οι καταστηματάρχες εξαναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση, προκειμένου να προστατευτούν, καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η οργάνωση, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους δημοτικών Αρχών και θα τους βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα.

Τα μέλη, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους και εν συντομία, ενώ οι επικοινωνίες τους πραγματοποιούνταν και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 6.000 έως 16.000 ευρώ ανά έτος, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.500 ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές από 1.000 έως 35.000 ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.

Τα ποσά που έπαιρναν τα μέλη του κυκλώματος κάθε χρόνο

Τα ανωτέρω ποσά στη συνέχεια διαμοιράζονταν μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα για την παράνομη δράση τους ενδεικτικά λάμβαναν:

 1. υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.
 2. υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης: από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
 3. υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.
  • 439.140 ευρώ,
  • 26 ρολόγια,
  • χρυσή λίρα,
  • 19 κινητά,
  • 3 φορητοί υπολογιστές,
  • 3 σκληροί δίσκοι,
  • 7 φυσίγγια,
  • σπρέι πιπεριού,
  • 96 δισκία αναβολικής ουσίας και
  • πλήθος σφραγίδων, υπεύθυνων δηλώσεων και εγγράφων.υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.
   Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν διακριβωθεί 47 περιπτώσεις, ενώ το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ποσό των -700.000- ευρώ ανά έτος.
   Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν διακριβωθεί 47 περιπτώσεις, ενώ το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ποσό των -700.000- ευρώ ανά έτος.

   Τι έχει κατασχέσει η ΕΛ.ΑΣ

   Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

  Τι λέει ο Δήμος Αθηναίων

   

  Στο θέμα των συλλήψεων, μεταξύ αυτών και δημοσίων – δημοτικών υπαλλήλων για εκβιασμούς σε βάροςεπιχειρηματιών, αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων. Όπως αναφέρει σε σχετικήανακοίνωση: «Αναφορικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν δημοτικοίυπάλληλοι, με δράση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, ξεκαθαρίζουμε ότι η Δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και στη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων.

  Γι’ αυτό, όλο το προηγούμενοδιάστημα συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο τους με όποιον τρόπο κρίνεται αναγκαίος για την ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης.

  Εξυπακούεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αργία ενώ θα προχωρήσουν ταυτόχρονα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου».

  ΕΘΝΟΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Έκθεση – υπερθέαμα για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι

lazaros lazaros

BMW.Ανθρωποειδή ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη πιάνουν δουλειά σε εργοστάσια της στις ΗΠΑ.

lazaros lazaros

Εντόπισαν 210 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες – Η μεταφορά από τη Λατινική Αμερική, ο «εγκέφαλος» και τα έσοδα 5 εκατ. ευρώ

lazaros lazaros