Η ελληνική γαλακτοκομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση.
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων, ζωονόσος που εξαπλώθηκε με ανησυχητικό ρυθμό σε Θεσσαλία, Θράκη και Μακεδονία, έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση της παραγωγής γάλακτος, προκαλώντας αναστάτωση σε όλη την αλυσίδα τροφίμων από τα κοπάδια έως τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), η μείωση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της φέτας, ενός από τα εθνικά προϊόντα-σύμβολα της Ελλάδας. Μιλώντας στο ERT Radio 105,8, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χρήστος Αποστολόπουλος, προειδοποίησε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη:
«Όταν μειώνεται η πρώτη ύλη, το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο . Η τιμή θα ανέβει, γιατί η ζήτηση για φέτα παραμένει υψηλή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
328.000 ζώα θανατωμένα – Η οικονομία σε ασφυξία
Τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτυπώνουν το μέγεθος της κρίσης: πάνω από 328.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μέσα σε ένα χρόνο για να περιοριστεί η μετάδοση της ευλογιάς. Μόνο τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2025 καταγράφηκαν 580 νέες εστίες μόλυνσης σε εκμεταλλεύσεις της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Η μείωση της παραγωγής γάλακτος υπολογίζεται στο 25–40%, ανάλογα με την περιοχή.
Οι μικρές φάρμες και τα παραδοσιακά τυροκομεία είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο, ενώ ήδη καταγράφονται αδυναμίες στην τροφοδοσία των βιομηχανιών.
Η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου που αντιπροσωπεύει το 65% της συνολικής παραγωγής φέτας απειλείται, καθώς πολλές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις στο εξωτερικό.
Παράνομα εμβόλια και φόβος επιμόλυνσης
Στο μεταξύ, η αστυνομία και οι κτηνιατρικές αρχές ερευνούν περιπτώσεις παράνομης εισαγωγής εμβολίων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Τα σκευάσματα αυτά, μη εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θεωρούνται επικίνδυνα για τα ζώα και ενδέχεται να επιδεινώσουν το πρόβλημα, προκαλώντας ψευδή ανοσία ή νέα κύματα μόλυνσης.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η απερίσκεπτη χρήση τους μπορεί να υπονομεύσει τα επίσημα προγράμματα εμβολιασμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.
Οικονομικός αντίκτυπος και επόμενες κινήσεις
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ήδη ορατές:
- Οι παραγωγοί βλέπουν το εισόδημά τους να καταρρέει.
- Οι τυροκόμοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος πρώτης ύλης.
- Οι καταναλωτές προετοιμάζονται για ανατιμήσεις σε φέτα, γιαούρτι και πρόβεια προϊόντα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή της φέτας μπορεί να αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, αν δεν σταθεροποιηθεί η παραγωγή.
Υ.Σ:….Η κρίση στην ελληνική γαλακτοκομία δεν είναι απλώς ζήτημα αγοράς.
Είναι καθρέφτης ενός αγροτικού τομέα που δοκιμάζεται από ασθένειες, ελλιπή πρόληψη και απουσία στρατηγικού σχεδίου.
Αν η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι η τρέχουσα πληγή, η αντοχή της Ελληνικής υπαίθρου είναι το πραγματικό στοίχημα: να μην πεθάνει μαζί με τα ζώα και η ελπίδα μιας παραγωγής που ακόμη αντιστέκεται.