Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Ευρωεκλογές: Δυσοίωνες προβλέψεις για ενίσχυση των ακροδεξιών, λαϊκιστών και ευρωσκεπτικιστών.

Τα αντιευρωπαϊκά, λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να λάβουν σημαντικό αριθμό ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το τι διακυβεύεται στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024. Οι επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας είναι εκτεταμένες για τη γεωπολιτική κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής από το 2024 και μετά“, αναφέρεται στην έκθεση.

Τα αντιευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα προβλέπεται να πετύχούν πρωτιά σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Σλοβακία, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του think tank, ενω εκτιμάται ότι θα πάρουν τη δεύτερη ή τρίτη θέση στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Οι μεγάλοι χάνουν

Καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) συνεχίζουν την τάση τους να χάνουν έδρες, τα μεγαλύτερα κέρδη αναμένεται να σημειώσουν οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η λαϊκιστική, ριζοσπαστική δεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ECFR. Η Europe Elects προέβλεψε επίσης κέρδη στα δεξιά, προβλέποντας ότι η ID θα γίνει το τέταρτο μεγαλύτερο μπλοκ στη Βουλή της ΕΕ.

Συνολικά, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι η ισορροπία δυνάμεων θα μετατοπιστεί προς τα δεξιά στο Ευρωκοινοβούλιο. Σχεδόν οι μισές έδρες που κατέχουν οι ευρωβουλευτές μπορεί να βρεθούν εκτός του “σούπερ μεγάλου συνασπισμού” του συντηρητικού ΕΛΚ, του κεντροαριστερού S&D και του κεντρώου Renew Europe, των οποίων το κοινό μερίδιο φαίνεται να μειώνεται από 60% σε 54%, σύμφωνα με την πρόβλεψη της μελέτης. Οι συντάκτες προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να εγγυηθεί μια κεντρώα νίκη.

Ο αριστερός και ο κεντροαριστερός συνασπισμός αναμένεται να χάσουν έδρες, και ακόμη και αν εξασφαλίσουν την υποστήριξη του Renew Europe, θα έχουν μόνο το 45% των εδρών στο Κοινοβούλιο – μια μείωση κατά 5% από το σημερινό τους ποσοστό. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του ΕΛΚ, του Renew Europe και του ECR ενδέχεται επίσης να χάσει έδρες, αλλά ένας λαϊκιστικός-δεξιός συνασπισμός του ΕΛΚ, του ECR και του ID πιθανότατα θα κερδίσει έδρες και θα αυξήσει την εκπροσώπησή του στο 49%.

Ανατροπή στη χάραξη πολιτικής

Επιπλέον, υπάρχουν 28 κόμματα τα οποία ακόμα δεν έχουν αποφασίσει σε ποια ομάδα θα ενταχθούν – τα μεγαλύτερα είναι το ιταλικό Fratelli D’ Italia, το επίσης ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (το οποίο μπορεί να ενταχθεί στην Αριστερά) και το ουγγρικό Fidesz – αλλά τα περισσότερα από αυτά τα κόμματα προβλέπεται να ενταχθούν σε ομάδες στα δεξιά του ΕΛΚ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη δημιουργία ενός δεξιού πλειοψηφικού συνασπισμού στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του – κάτι που θα είχε επιπτώσεις στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.

Για παράδειγμα, σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, οι κεντροαριστερές φωνές έχουν ιστορικά θριαμβεύσει, αλλά μόνο με μικρή διαφορά. Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και οι πολιτικές υπέρ της κλιματικής δράσης μπορεί να υποφέρουν από μια μετατόπιση προς τα δεξιά. Όσον αφορά την Ουκρανία, το Κοινοβούλιο ενδέχεται να έχει περισσότερα μέλη με φιλορωσική στάση. Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση για λιγότερο συγκεντρωτισμό αυτών των πολιτικών.

Οι συγγραφείς προβλέπουν ότι τα μοτίβα ψηφοφορίας για τις περισσότερες πολιτικές αναμένεται να παραμείνουν σταθερά. Ενώ τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα μιας αυξανόμενης λαϊκιστικής τάσης στην Ευρώπη, μπορεί επίσης να είναι προάγγελοι άλλων εθνικών εκλογών. Σε κράτη-μέλη όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, οι δεξιές ομάδες που πήραν ευρωβουλευτές μπορεί να προβλέπουν μια παρόμοια τάση για τα αποτελέσματα στις επερχόμενες εκλογές των χωρών αυτών.

Ο παράγοντας Τραμπ

Ταυτόχρονα, όμως, οι προβλέψεις αυτές δίνουν επίσης ενδείξεις για τη δυνητική σχέση της επόμενης ηγεσίας της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αν έχουμε δεύτερη θητεία Τραμπ και ένα πιο δεξιό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα υπάρχει πολύ μικρό κίνητρο από την άποψη της διατλαντικής σχέσης για τους Ευρωπαίους να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να “φρενάρουν” όταν πρόκειται για τη δράση για το κλίμα και να υιοθετήσουν μια πολύ εθνικιστική, κλειστών συνόρων προσέγγιση όταν πρόκειται για τη μετανάστευση.

Πολιτικοί ηγέτες όπως η ακροδεξιά ηγέτιδα της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις προσωπικές τους σχέσεις με τον Τραμπ για να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ευρώπης, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι ηγέτες αυτοί θα διπλασιάσουν τους προσωπικούς τους δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ για να διασφαλίσουν ότι είναι αυτοί που μπορούν να προσφέρουν το είδος της σχέσης με τις ΗΠΑ που εγγυάται την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ωστόσο, ακόμα κι αν το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στο Λευκό Οίκο αποτραπεί, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για πολλά ενδεχόμενα, καθώς, όπως επισημαίνουν, οι δυσκολίες του αμερικανικού Κογκρέσου να να διασφαλίσει τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας και την προχωρήσει στην επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, καθιστούν αναγκαία την ανεξάρτηση λειτουργία της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, ακόμα κι αν ο Τζο Μπάιντεν εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ.

πηγη:economico

Σχετικές αναρτήσεις

Όταν η φύση μας εκπλήσσει.Δέκα φυσικά φαινόμενα στον κόσμο.

lazaros lazaros

Πώς έκλεισε η μεταγραφή της Εύης Χριστοφιλοπούλου – Το παρασκήνιο και το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο.

lazaros lazaros

Προς κατάργηση οι λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου

lazaros lazaros