Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

FAO: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών τροφίμων – Πού σημειώθηκε ρεκόρ παραγωγής

Για ακόμη ένα μήνα μειώθηκε -έστω και ελαφρά- ο δείκτης αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, με αιχμή τις μειώσεις στις τιμές των δημητριακών και του κρέατος, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την αύξηση στις τιμές της ζάχαρης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών ενός συνόλου τροφίμων που αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιας εμπορίας, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 118 μονάδες τον Ιανουάριο, μειωμένος κατά 1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και κατά 10,4% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 2,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού μειώθηκαν τον Ιανουάριο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των εξαγωγέων και της άφιξης προσφάτως συγκομισθέντων αποθεμάτων στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, ενώ οι τιμές του αραβοσίτου μειώθηκαν απότομα, αντανακλώντας τις βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας και την έναρξη της συγκομιδής στην Αργεντινή και τις μεγαλύτερες προμήθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αντίθετα, οι τιμές των τιμών του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Ιανουάριο, αντανακλώντας την ισχυρή εξαγωγική ζήτηση για ταϊλανδέζικο και πακιστανικό ρύζι Indica υψηλότερης ποιότητας και πρόσθετες αγορές από την Ινδονησία.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο – αλλά εξακολουθούσε να είναι 12,8% χαμηλότερος από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα – αντανακλώντας τις μέτριες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου και του ηλιέλαιου που αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές της σόγιας και του κραμβέλαιου. Οι παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου καθορίστηκαν από την εποχικά χαμηλότερη παραγωγή στις κύριες χώρες παραγωγής και τις ανησυχίες για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Μαλαισία.

Εν τω μεταξύ, η αυξημένη ζήτηση εισαγωγών ώθησε ελαφρώς προς τα πάνω τις τιμές του ηλιέλαιου. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές της σόγιας και του κραμβέλαιου μειώθηκαν λόγω των προοπτικών για μεγάλες προμήθειες από τη Νότια Αμερική και της παρατεταμένης άφθονης διαθεσιμότητας στην Ευρώπη, αντίστοιχα.

Οι βροχοπτώσεις στην Βραζιλία

Ο Δείκτης Τιμών Γάλακτος του FAO παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος από την αναθεωρημένη τιμή του Δεκεμβρίου, καθώς βρισκόταν 17,8% κάτω από την τιμή του πριν από ένα χρόνο. Τον Ιανουάριο, οι διεθνείς τιμές για το βούτυρο και το πλήρες γάλα σε σκόνη αυξήθηκαν κυρίως λόγω της υψηλότερης ζήτησης από τους Ασιάτες αγοραστές, αντισταθμίζοντας σχεδόν τις μειώσεις στις τιμές για το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και το τυρί.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO μειώθηκε για έβδομο συνεχή μήνα κατά 1,4% από τον Δεκέμβριο, καθώς η άφθονη προσφορά από τις κύριες εξαγωγικές χώρες οδήγησε σε πτώση τις διεθνείς τιμές των κρεάτων πουλερικών, βοοειδών και χοίρων. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του κρέατος αιγοπροβάτων αυξήθηκαν λόγω της υψηλής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές και της χαμηλότερης προσφοράς ζώων προς σφαγή στην Ωκεανία.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποστηριζόμενος από τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στη Βραζιλία που είναι κάτω του μέσου όρου στις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου που θα συγκομιστούν από τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς προοπτικές παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία.

Ρεκόρ παραγωγής σιτηρών το 2023

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 θεωρείται ότι θα φθάσει στο ιστορικό ρεκόρ των 2 836 εκατομμυρίων τόνων – αυξημένη κατά 1,2% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της τελευταίας Έκθεσης Προσφοράς και Ζήτησης Δημητριακών, που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα.

Η παγκόσμια παραγωγή χονδρόκοκκων σιτηρών προσδιορίζεται πλέον στο ιστορικό υψηλό των 1 523 εκατομμυρίων τόνων, μετά από μια ανοδική προσαρμογή 12 εκατομμυρίων τόνων αυτόν τον μήνα. Το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης αντανακλά νέα επίσημα στοιχεία από τον Καναδά, την Κίνα (ηπειρωτική χώρα), την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου ο συνδυασμός υψηλότερων αποδόσεων και μεγαλύτερων καλλιεργούμενων εκτάσεων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως οδήγησε σε υψηλότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή αραβοσίτου.

Η παγκόσμια χρήση των σιτηρών το 2023/24 προβλέπεται τώρα σε 2.822 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 8,9 εκατομμύρια τόνους από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου και ξεπερνώντας το επίπεδο του 2022/23 κατά 1,2%, λόγω της μεγαλύτερης από την προηγούμενη αναμενόμενη χρήση ζωοτροφών, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Κατά συνέπεια, ο παγκόσμιος δείκτης αποθεμάτων σιτηρών προς χρήση το 2023/24 προβλέπεται σε ένα άνετο επίπεδο 31,1%, υπερβαίνοντας το επίπεδο του 2022/23 που ήταν 30,9%.

Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2023/34 προβλέπεται τώρα ότι θα φθάσει τα 480 εκατομμύρια τόνους, αυξημένο κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων όγκων συναλλαγών που προβλέπονται για τα χονδρόκοκκα σιτηρά, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού και ρυζιού θα μπορούσε να συρρικνωθεί.

πηγη:ot

Σχετικές αναρτήσεις

Βόρεια Μακεδονία-Ελλάδα 1-3: Αποδοκιμασίες στον ελληνικό ύμνο (vid)

lazaros lazaros

Σεισμός στην Εύβοια 4.5 Ρίχτερ

lazaros lazaros

Ιεροσόλυμα: Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στo Ναό της Αναστάσεως – Δείτε live

lazaros lazaros