Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Financial Times: Αυτές είναι οι προβλέψεις για το 2024. Οι 19 παγκόσμιοι γρίφοι και η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Οι Financial Times, όπως κλαθε χρόνο, προχωρούν στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους για το 2024. Από τις Αμερικανικές εκλογές, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανάπτυξη της Κίνας μέχρι το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ιδού η “γυάλινη σφαίρα” των FT σε 19+1 ερωτήσεις και απαντήσεις.

1. Θα γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ;

Όχι. Αλλά – αν υποθέσουμε ότι ξεπεραστούν τα πρόσφατα νομικά εμπόδια που δημιουργήθηκαν κατά της υποψηφιότητας του Τραμπ στο Κολοράντο και το Μέιν – η εκστρατεία του εναντίον του Τζο Μπάιντεν θα είναι η πιο άσχημη προεδρική εκλογή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Θα είναι μια πολύ οριακή εκλογική αναμέτρηση. Ο Τραμπ θα καταδικαστεί ποινικά σε τουλάχιστον μία από τις τέσσερις δίκες του, πιθανότατα σε δύο, πριν από τις εκλογές, και θα το παρουσιάσει ως πολιτική δίωξη από την “εγκληματική οικογένεια Μπάιντεν”. Αν και εμφανώς γερασμένος, ο Μπάιντεν θα περάσει με δυσκολία, περισσότερο επειδή μια μικρή πλειοψηφία θα απορρίψει τον Τραμπ παρά θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία του Μπάιντεν.

2. Θα ξεπεράσει το 2024 το 2023 ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ;

Ναι. Το έτος 2023 σημαδεύτηκε από τόσες πολλές καυτές ακραίες θερμοκρασίες που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδειχθεί το θερμότερο στα 174 χρόνια των κλιματικών καταγραφών, μόλις βγουν οι τελικοί αριθμοί.

Αλλά πολλοί επιστήμονες αναμένουν ότι το 2024 θα είναι ακόμη πιο θερμό, επειδή ο καύσωνας του 2023 ενισχύθηκε από την εμφάνιση ενός φυσικού κλιματικού προτύπου El Niño. Αυτό έχει συνήθως τη μεγαλύτερη επίδραση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες μετά την κορύφωσή του – κάτι που μπορεί να μη συμβεί πριν από τον Ιανουάριο του 2024.

3. Θα προκαλέσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μια πλήρη περιφερειακή σύγκρουση;

Όχι. Ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει βία σε ολόκληρη την περιοχή, στην οποία εμπλέκονται μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ της Χιζμπολάχ, του ισχυρού λιβανέζικου κινήματος, και των ισραηλινών δυνάμεων θα εξελιχθούν σε μια πλήρη σύγκρουση μεταξύ των δύο.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί πλέον να ζήσει με τους μαχητές της Χιζμπολάχ να έχουν στρατοπεδεύσει στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, αλλά η ελπίδα είναι ότι η διπλωματική πίεση θα περιορίσει την κατάσταση.

Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Τεχεράνη επιθυμούν μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, ακόμη και αν ενταθούν οι μάχες μεταξύ της Χιζμπολάχ και του Ισραήλ, αλλά η κατάσταση είναι ανησυχητικά ασταθής.

4. Θα πετύχουν οι ΗΠΑ μια ήπια προσγείωση;

Ναι, βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός έχει διολισθήσει προς τα κάτω με τρόπο που εξέπληξε ακόμη και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος, και η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρότερη από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Δεδομένου ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν εύρωστες και η αύξηση των μισθών (αρκετά) συγκρατημένη, η ήπια προσγείωση θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες. Αλλά μην στοιχηματίσετε ότι θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Θα υπάρξει λιγότερη δημοσιονομική στήριξη, καθώς τα επιδόματα της εποχής του Covid προς τα νοικοκυριά έχουν τελειώσει. Τα υψηλότερα επιτόκια πυροδοτούν πτωχεύσεις, οι ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ αυξάνονται και οι γεωπολιτικές πιέσεις επιβαρύνουν το παγκόσμιο εμπόριο. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Έτσι, μέσα σε ένα χρόνο, η προσγείωση θα γίνει πιθανότατα πιο επώδυνη.

5. Θα γίνει ο Keir Starmer πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου;

Ναι, αν και είναι πιθανό οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην γίνουν πριν από τον Ιανουάριο του 2025. Οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σουνάκ μοιάζουν διχασμένοι και εξαντλημένοι.

Ο αριθμός των εδρών που πρέπει να κερδίσει η αντιπολίτευση των Εργατικών σημαίνει ότι θα μπορούσε να προσγειωθεί οπουδήποτε μεταξύ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και της κατολίσθησης στην οποία οδηγούν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε πώς ο πρωθυπουργός μπορεί να ανακτήσει αρκετή υποστήριξη για να κρατηθεί στην εξουσία.

6.Θα υποχωρήσει η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στο 3% ή και λιγότερο;

Όχι. Η ποιότητα της κινεζικής ανάπτυξης έχει σίγουρα επιδεινωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Η αγορά ακινήτων, η οποία συνεισφέρει σχεδόν το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καταρρέει σιγά σιγά. Πολλές τοπικές κυβερνήσεις πνίγονται στο χρέος. Ο Κινέζος καταναλωτής είναι διστακτικός.

Αλλά η αύξηση του ΑΕΠ το 2024 εξακολουθεί να ξεπερνά με άνεση το 4% – υποβοηθούμενη από ένα μείγμα πακέτων διάσωσης του χρέους, πρωτοβουλιών δημοσιονομικής τόνωσης και άλλων μορφών επίσημης στήριξης. Η πρόοδος της τεχνολογίας θα παραμείνει ισχυρή.

7. Η αλλαγή προέδρου στην Ταϊβάν θα προκαλέσει κινεζική επίθεση;

Όχι. Πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός της Ταϊβάν ανησυχούν περισσότερο για τον πόλεμο αυτές τις μέρες, χάρη στους επεκτεινόμενους στρατιωτικούς ελιγμούς της Κίνας. Ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου, ο Lai Ching-te του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, έχει επίσης ένα πολύ διαφορετικό υπόβαθρο από την εν ενεργεία Tsai Ing-wen.

Αλλά ο Lai έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει την επιφυλακτική στάση της Tsai στην πολιτική της Κίνας – αφήνοντας το Πεκίνο χωρίς πρόσχημα για επίθεση. Η κινεζική ηγεσία υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ φαίνεται επίσης να εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει την ευκαιρία να εξαναγκάσει την Ταϊβάν σε ενοποίηση χωρίς μάχη – ενισχύοντας τον στρατιωτικό εκφοβισμό, την πολιτική διείσδυση, τα οικονομικά δέλεαρ και τη διεθνή απομόνωση.

8. Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να χρηματοδοτούν την Ουκρανία;

Ναι. Καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της εισβολής της Ρωσίας σταμάτησε στα τέλη του 2023, η στρατιωτική και οικονομική στήριξη του Κιέβου έγινε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη ροή των προμηθειών: μια συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραχωρήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων με αντάλλαγμα την επέκταση της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Μια μεγαλύτερη πρόκληση θα προκύψει αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στην προεδρία.Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να βρουν τρόπους στις αρχές του 2024 να παρακάμψουν το βέτο της Ουγγαρίας σε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ. Αλλά η Ουκρανία είναι πιθανό να εξακολουθεί να δυσκολεύεται να κάνει μια στρατιωτική τομή, οπότε θα δεχθεί αυξανόμενη πίεση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα. r

9. Θα εξασφαλίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Ναι, με κάποια προσπάθεια.Η Ursula von der Leyen τα κατάφερε καλά σε μια θητεία που σημαδεύτηκε από κρίσεις, αποδεικνύοντας την αξία της κοινής δράσης της ΕΕ στον δανεισμό, την υγεία, τις αμυντικές δαπάνες και την ενεργειακή πολιτική. Η ναυαρχίδα της, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σε καλό δρόμο.

Αλλά η συνήθειά της να επιβάλλει πολιτικές στις πρωτεύουσες και η στενή ευθυγράμμιση με την Ουάσινγκτον έχουν ενοχλήσει ορισμένους ηγέτες.Ο συνασπισμός της το 2019 κινδυνεύει από τα κέρδη της λαϊκιστικής δεξιάς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά το κεντροδεξιό κόμμα της ΕΛΚ βρίσκεται σε θέση πόλου για να διατηρήσει την προεδρία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει στενότερη συνεργασία με ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Και, προς το παρόν, κανείς δεν φαίνεται να είναι ισχυρότερος υποψήφιος του ΕΛΚ.

10. Θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το μηδέν η Τράπεζα της Ιαπωνίας;

Όχι. Το 2024 θα είναι η χρονιά που η ιαπωνική κεντρική τράπεζα θα εγκαταλείψει επιτέλους τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων και τα αρνητικά επιτόκια.Σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς για αρκετές περαιτέρω αυξήσεις, ωστόσο, τα επιτόκια δεν θα κλείσουν το έτος υψηλότερα από το μηδέν.

Με τη μέτρια αύξηση των μισθών, ένα ισχυρότερο γεν σε προοπτική καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ κορυφώνονται και λόγους να προτιμά μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων, η BoJ είναι απίθανο να ορίσει θετικό επιτόκιο.

11. Θα πέσουν οι ψήφοι του ANC κάτω από το 50% στις εκλογές της Νότιας Αφρικής;

Ναι, μόλις. Μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από τότε που ο Νέλσον Μαντέλα έγινε πρόεδρος το 1994.

Η εικόνα του κόμματος έχει διαβρωθεί από χρόνια διαφθοράς, ανικανότητας και απαράδεκτης παροχής υπηρεσιών, με αποκορύφωμα τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.Σε πραγματικούς κατά κεφαλήν όρους, η οικονομία παραμένει στάσιμη εδώ και 15 χρόνια. Το 2019, υπό τον πρόεδρο Cyril Ramaphosa, οι ψήφοι του ANC υποχώρησαν στο 57,5%. Φέτος, θα πέσει και πάλι.Αν πέσει κάτω από το 50%, όπως φαίνεται ευδιάκριτα πιθανό, θα χρειαστεί εταίρους συνασπισμού.

12. Θα δολαριοποιήσει η Αργεντινή την οικονομία της;

Όχι. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι πολύπαθοι Αργεντινοί έχουν ήδη εγκαταλείψει το πέσο: αποταμιεύουν σε δολάρια και αγοράζουν και πωλούν ακίνητα ανεπίσημα σε δολάρια.

Αλλά παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για δολαριοποίηση της οικονομίας, ο ριζοσπαστικός νέος ελευθεριακός πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι προτίμησε την υποτίμηση στα πρώτα του οικονομικά μέτρα.

Αν και ο υπουργός Οικονομίας του Luis Caputo επέμεινε ότι η υιοθέτηση του αμερικανικού νομίσματος παραμένει μακροπρόθεσμος στόχος, είναι απίθανο να συμβεί το 2024: το ΔΝΤ δεν είναι ενθουσιασμένο και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η απώλεια της οικονομικής κυριαρχίας θα αντισταθμίσει τα οφέλη.Michael Stott

13. Θα ξεπεράσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τον άνθρακα στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή;

Όχι. Αν και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τον άνθρακα μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι απίθανο να συμβεί το 2024, χάρη στην Κίνα.

Η κινεζική ζήτηση για άνθρακα συνέχισε να αυξάνεται ραγδαία το 2023 και ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται επίσης γρήγορα – αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του συνόλου της νέας παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως – αυτό δεν θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει την παραγωγή άνθρακα το επόμενο έτος, ακόμη και καθώς η χρήση άνθρακα στη Δύση μειώνεται.

Αλλά το σημείο καμπής δεν είναι μακριά.Πιο κρίσιμο για το κλίμα είναι το πότε η όρεξη της Κίνας για άνθρακα τελικά θα αντιστραφεί. David Sheppard

14. Θα επιστρέψουν οι επενδυτές στα ομόλογα;

Ναι. “Τα ομόλογα επιστρέφουν” ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα στις αγορές το 2023, αλλά ήταν μια αποτυχία. Ο καυτός πληθωρισμός και οι αδυσώπητες αυξήσεις των επιτοκίων σήμαιναν ότι μέχρι τον Οκτώβριο, ο δείκτης ομολόγων Bloomberg Barclays Aggregate είχε υποχωρήσει κατά 4%, αναζωπυρώνοντας τις μνήμες ενός βίαιου 2022 και απογοητεύοντας τις προσπάθειες των μεγάλων επενδυτών να βρουν πάτο.

Τώρα, οι επενδυτές πιστεύουν ότι έρχεται κάποιου είδους επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομία, καθώς οι καθυστερημένες επιδράσεις των αυξήσεων των επιτοκίων επιτέλους αρχίζουν να επιδρούν.Με τον πληθωρισμό να βυθίζεται και τις μειώσεις των επιτοκίων στον ορίζοντα, τα ομόλογα φαίνονται πιο ασφαλές στοίχημα.

15. Θα χρεοκοπήσει ο Χ;

Ναι.Ο Elon Musk χρησιμοποιεί συχνά προειδοποιήσεις για πτώχευση για να παρακινήσει- το έκανε στην Tesla και τη SpaceX. Αλλά αυτή τη φορά, με τις διαφημίσεις της X να έχουν πέσει στο κενό και τις προσπάθειες δημιουργίας νέων πηγών εσόδων να αποτυγχάνουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί.Μετά τις πρόσφατες συναισθηματικές εκρήξεις κατά των διαφημιστών της X, μπορεί να είναι αρκετά απερίσκεπτος ώστε να πιστεύει ότι μπορεί να την οδηγήσει σε πτώχευση και να βγει κερδισμένος.Η μάχη του Μασκ για τον έλεγχο της X στην πτώχευση θα ήταν μια συναρπαστική συνέχεια της δραματικής εξαγοράς του Twitter.

16. Θα απολυθεί και πάλι ο Sam Altman από την OpenAI;

Όχι. Ο Σαμ Άλτμαν είχε αρχικά δομήσει την εταιρεία του έτσι ώστε το διοικητικό της συμβούλιο να ελέγχει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργήθηκε προς όφελος της ανθρωπότητας. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν κατείχε μετοχές στην OpenAI και το διοικητικό συμβούλιο μπορούσε να τον απολύσει ανά πάσα στιγμή.

Αλλά όταν ο συνιδρυτής του Altman και τρία ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έκαναν ακριβώς αυτό τον Νοέμβριο, κατέληξαν να τον επαναφέρουν τέσσερις ημέρες αργότερα.

Τώρα, όλα τα μέλη του αρχικού διοικητικού συμβουλίου, εκτός από ένα, έχουν εκδιωχθεί- η Microsoft – ο βασικός εταίρος και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της OpenAI – θα έχει ρόλο παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου στο νέο διοικητικό συμβούλιο και η διακυβέρνηση της εταιρείας θα αναθεωρηθεί ώστε να μην μπορεί να βρεθεί ξανά σε τέτοια θέση.

17. Θα ξανανοίξουν οι κεφαλαιαγορές στις δημόσιες εγγραφές;

Ναι. Οι εταιρείες δεν μπορούν να αναβάλλουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων για πολύ καιρό, και μετά από μια περίοδο ισχνότητας οι τραπεζίτες της Wall Street πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να υπάρξει μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές ΑΜΚ ήταν θνησιγενείς για δύο χρόνια, αλλά με την κορύφωση των επιτοκίων και την επιστροφή των χρηματιστηριακών αγορών κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, το περιβάλλον για τη σύναψη συμφωνιών φαίνεται πιο φωτεινό.

Παρόλα αυτά, μην περιμένετε επιστροφή στη φρενίτιδα της συγκέντρωσης κεφαλαίων του 2020 και του 2021. Τα επιτόκια μπορεί να πέφτουν, αλλά δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο μηδέν και οι επενδυτές θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην κερδοφορία και την ισχύ του ισολογισμού.Nicholas Megaw

18. Θα κλείσει η Novo Nordisk η πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης;

Ναι. Το 2023, η θεραπεία παχυσαρκίας Wegovy έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα λανσαρίσματα φαρμάκων όλων των εποχών και η δανέζικη Novo ξεπέρασε σε αξία τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH.

Αλλά το 2024 φαίνεται να αποτελεί πρόκληση για όσους πωλούν τσάντες σε υψηλές τιμές στην Κίνα – ενώ το κύριο ζήτημα της Novo στην πώληση φαρμάκων παχυσαρκίας σε υψηλές τιμές είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να τα παράγει. Αφού κέρδισε τους ασθενείς και τους γιατρούς να χρησιμοποιούν το φάρμακο για τον διαβήτη στην παχυσαρκία, η Novo επεκτείνει τώρα την πρόσβαση και την κάλυψη σε μια αγορά όπου ίσως 1 εκατ. άνθρωποι υποβάλλονται σε θεραπεία από έναν πληθυσμό ασθενών 100 εκατ. στις ΗΠΑ και 700 εκατ. παγκοσμίως.

19. Θα ξεπεράσουν οι γυναίκες ποπ σταρ τους άνδρες στις συναυλιακές περιοδείες;

Όχι, όχι συνολικά.Η περιοδεία Eras της Τέιλορ Σουίφτ φέτος έγινε η πρώτη που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια σε έσοδα – ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Έλτον Τζον των 939 εκατ. δολαρίων – και συνεχίζεται του χρόνου.Η περιοδεία Renaissance της Beyoncé ήταν φέτος το νούμερο δύο, κερδίζοντας 580 εκατ. δολάρια.

Αλλά η ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να κλίνει προς τους άνδρες.Μόνο μία ακόμη γυναίκα, η Pink, ήταν στις 10 κορυφαίες περιοδείες του 2023. Η Swift και η Beyoncé βρίσκονται σε μια άλλη κατηγορία, κερδίζοντας αισθητά περισσότερα ανά συναυλία από τα υπόλοιπα σχήματα. Η Pink και η Madonna μπορεί να φιγουράρουν στα ταμεία του 2024, αλλά τα ανδρικά συγκροτήματα όπως οι Coldplay, ο Bruce Springsteen και οι Rolling Stones θα συνεχίσουν να κυριαρχούν.

20. Θα επιστρέψει η Βρετανία τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα;

Ναι – αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει μέσω μιας δανειακής σύμβασης και όχι μέσω μιας πλήρους επιστροφής, η οποία θα απαιτούσε αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας. Τα πολιτικά πνεύματα άναψαν φέτος, όταν ο Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε αιφνιδιαστικά μια συνάντηση στο Λονδίνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όμως ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν έχει υποστηρίξει σθεναρά μια συμφωνία που θα επιτρέπει την έκθεση των μαρμάρων στην Αθήνα, με άλλους ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται στο Λονδίνο σε αντάλλαγμα. Ο Keir Starmer του Εργατικού Κόμματος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα μπλοκάρει μια συμφωνία αποδεκτή από το μουσείο και την Αθήνα.

Σχετικές αναρτήσεις

Social Media & Δημοκρατία.Άρθρο του Μάριου Παπαευσταθίου. Καθηγητή Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών

lazaros lazaros

Ανοιχτή επιστολή στον Αλκίνοο Ιωαννίδη με αφορμή την επικείμενη συναυλία του στη Ραφήνα

lazaros lazaros

Μια σοβαρή βλάβη στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ άφησε πολλές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη χωρίς ρεύμα, σε μια βραδιά όπου οι χιονοπτώσεις καλύπτουν όλη τη βόρεια Χαλκιδική.

lazaros lazaros