Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Η Διευθύντρια Ερευνών του «Αρχιπέλαγος» Αν. Μήλιου για το καρχαριοειδές που εγκλωβίστηκε στο λιμάνι Βόλου

Καρχαριοειδές (αλεπού) μήκους 3,5 μέτρων, εγκλωβίστηκε ανήμερα του Πάσχα, σε αγωγό ομβρίων, στο λιμάνι του Βόλου.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Αντιπροέδρου της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων κ. Βασίλη Ηλιόπουλου, το Λιμεναρχείο ζήτησε τη βοήθεια της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και εθελοντές διασώστες κατάφεραν να πιάσουν το ψάρι από την ουρά και να το τραβήξουν έξω από τον αγωγό και μπόρεσε να φύγει ξανά στα ανοικτά.
Λίγες ημέρες αργότερα, την εμφάνισή του έκανε στη μαρίνα της Γλυφάδας ένας γαλάζιος καρχαρίας.
Η «Θ», επικοινώνησε με τη Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, προκειμένου να εξηγήσει για το καρχαριοειδές που εντοπίστηκε στο λιμάνι του Βόλου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Στην Ελλάδα έχουμε 35 είδη καρχαριών. Δυστυχώς, έχουμε τεράστια άγνοια για τη βιοποικιλότητα που μας περιβάλλει και είμαστε τελείως ανέτοιμοι για ό,τι ζει στη θάλασσα και στον βυθό. Η περιοχή σας έχει πολύ σημαντικό θαλάσσιο πλούτο».

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο είδος ονομάζεται αλεπόψαρο ή αλεπόσκυλο και συνήθως ζει σε βαθιά νερά έως 400 μ. Τρώει καλαμάρια, χταπόδια και σύμφωνα με την καθηγήτρια – ερευνήτρια «πιθανώς να βρέθηκε στην περιοχή, καθώς κυνηγούσε κάποιο θήραμα. Μπορεί να φτάσει και τα έξι μέτρα σε μήκος θεωρείται ενήλικο και το χαρακτηριστικό είναι η ουρά του».
Συνεχίζοντας η κ. Μήλιου ανέφερε ότι «Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι ζει σε αυτή τη χώρα. Έχουμε τεράστια κενά γνώσης κι ενημέρωσης και πρέπει να ενημερώνουμε τον κόσμο τι υπάρχει γύρω μας. Οι καρχαρίες δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ποτέ δεν είχαμε στην Ελλάδα ατυχήματα από καρχαρίες. Αντίθετα, έχουμε άλλου είδους ατυχήματα, όπως με jet ski κ.α. Τα ζώα αυτά, είναι εκεί 365 ημέρες τον χρόνο. Εμείς δεν είμαστε εκεί. Έχουμε 18.000 χλμ ακτογραμμή κι η άγνοια που έχουμε μας προκαλεί πανικό».
Η κ. Μήλιου, αναφέρθηκε και στην έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει και ξεκινά από το σχολείο «Όλα αυτά τα ψάρια συνυπάρχουν αρμονικά μαζί μας, ωστόσο εμείς είμαστε απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται γνώση κι ενημέρωση. Η διδακτική ύλη στα σχολεία παραμένει ίδια τόσα χρόνια».
Όσον αφορά στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγας», η ίδια βρίσκεται στην έρευνα πεδίου στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ τέσσερα σκάφη και σχεδόν 80 άνθρωποι καταγράφουν σπάνια και σημαντικά θαλάσσια είδη του οικοσυστήματος, ενώ έρευνες αναμένεται να γίνουν προσεχώς και στην περιοχή μας.  e.thessalia.

Σχετικές αναρτήσεις

Guardian: 1 στους 4 κροίσους της COP28 έβγαλε χρήματα μολύνοντας το περιβάλλον

lazaros lazaros

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

lazaros lazaros

ΟΗΕ: Μένουν δύο χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη – Η κλιματική αλλαγή θα αποδεκατίσει τις οικονομίες της G20

lazaros lazaros