Το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προσφέρει περίπου 45,2 δισεκατομμύρια γιεν (307 εκατομμύρια δολάρια) σε επιδοτήσεις στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη οπτικής τεχνολογίας για χρήση σε μικροτσίπ με δυνατότητα αναγνώρισης οπτικών σημάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η βιομηχανίας ημιαγωγών της χώρας.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή είναι η NTT, η NEC, η Furukawa Electric, η Shinko Electric και η Kioxia σε συνεργασία με την Intel και την SK Hynix.
Η βιομηχανία ημιαγωγών της Ιαπωνίας στοχεύει να αξιοποιήσει το φως για την αποστολή σημάτων, την επιτάχυνση της αποστολής δεδομένων και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
«Ας ελπίσουμε ότι (η τεχνολογία) θα αλλάξει το μελλοντικό παιχνίδι», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Ken Saito.
Η πρωτοβουλία έρχεται καθώς η Ιαπωνία προσπαθεί να διατηρήσει το πλεονέκτημά της στον κλάδο των τσιπ και να εμβαθύνει τις συνεργασίες με συμμαχικά κράτη καθώς η Κίνα κάνει βήματα στις προηγμένες τεχνολογίες.
O πόλεμος για τα τσιπ
Η παραγωγή τσιπ έχει γίνει μια όλο και πιο επισφαλής επιχείρηση. Τα νέα εργοστάσια κοστολογούνται άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν και πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία επί 24 ώρες την ημέρα για να αποφέρουν κέρδος.
Η απαιτούμενη κλίμακα έχει μειώσει τον αριθμό των εταιρειών με τεχνολογία αιχμής σε μόλις τρεις να κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά – την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), τη νοτιοκορεατική Samsung Electronics Co και την αμερικανική Intel Corp. Οι κατασκευαστές τσιπ βρίσκονται υπό αυξανόμενο έλεγχο σχετικά με το τι πωλούν στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά τσιπ. Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, οι αλλαγές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις έχουν κάνει τις κυβερνήσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έως την Κίνα και την Ιαπωνία να σπεύδουν να επιδοτήσουν νέα εργοστάσια και εξοπλισμό.
πηγη:ot