Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Κίνα: Αύξηση 55,2% στην εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ το 2023.

Η εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Κίνα αυξήθηκε κατά 55,2% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας σήμερα. Συγκεκριμένα η χώρα κατασκεύασε πάνω από 216 γιγαβάτ (GW) ηλιακής ενέργειας φέτος, όπως έδειξαν τα στοιχεία, υπογραμμίζοντας την κλίμακα και τον ρυθμό της ηλιακής ανάπτυξης της Κίνας.

Η συνολική δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας αυξήθηκε κατά 13,9% κατά τη διάρκεια του 2023 και έφθασε συνολικά τα 2919 GW. Παράλληλα με τα νέα ηλιακά έργα, η δυναμικότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας της χώρας αυξήθηκε κατά 20,7%, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Η ταχεία αύξηση της δυναμικότητας οφείλεται σε μια σειρά κυβερνητικών στόχων που ανακοινώθηκαν το 2020, βάσει των οποίων το Πεκίνο σχεδιάζει να επιτύχει την κορύφωση των εκπομπών έως το 2030 και την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2060. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κατασκευάσει 1.200 GW δυναμικότητας ΑΠΕ έως το 2030 για να υποστηρίξει αυτό, αλλά η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει αυτόν τον στόχο πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ο χρόνος χρήσης στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής της Κίνας μειώθηκε πέρυσι, όπως έδειξαν τα στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι η αύξηση της δυναμικότητας ξεπέρασε την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης. Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 5,6% πέρυσι, όπως έδειξαν προηγουμένως τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ηλιακή ενέργεια: Απόλυτος κυριάρχος η Κίνα έως το 2032

Η είδηση άλλωστε για την κυριαρχία της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια δεν είναι καινούργια αφού και σε πρόσφατη έκθεση της Wood Mackenzie, φαίνεται πως θα κατέχει ποσοστό άνω του 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας σε ηλιακή ενέργεια έως το 2026 και θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει την ετήσια παγκόσμια ζήτηση για μεγάλο μέρος της επόμενης δεκαετίας και συγκεκριμένα έως το 2032.

Η πρόβλεψη της εταιρείας ενεργειακών ερευνών Wood Mackenzie, έρχεται την ίδια ώρα που χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία επιδοτούν τη δική τους ηλιακή παραγωγή για να μειώσουν την εξάρτηση από κινεζικά προϊόντα για την επίτευξη των στόχων τους για καθαρή ενέργεια.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες Ινδίας και ΗΠΑ, η Κίνα έχει επενδύσει περισσότερα από 130 δισ. δολάρια στην ηλιακή βιομηχανία της μέσα στο 2023, σύμφωνα με την ανάλυση, και θα φέρει πάνω από ένα τεραβάτ ηλιακής χωρητικότητας γκοφρέτας, κυψελών και πάνελ στο διαδίκτυο μέχρι το 2024. Το νούμερο αυτό, είναι αρκετό για να καλύψει την ετήσια παγκόσμια ζήτηση έως το 2032, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Wood Mackenzie, που δίνει το στίγμα για την κυριαρχία της ασιατικής χώρας στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια.

Η επιθετική επέκταση της παραγωγικής ικανότητας έχει ήδη αναγκάσει τις τιμές των ηλιακών πάνελ να μειωθούν δραματικά φέτος και προκαλεί ανησυχία μεταξύ των παραγωγών στις ΗΠΑ, που στηρίζονται στην «άνθηση» της εγχώριας παραγωγής που προμοτάρεται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταυτόχρονα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία μαζί έχουν ανακοινώσει περισσότερα από 200 γιγαβάτ χωρητικότητας μονάδων από το 2022, δήλωσε η Wood Mackenzie. «Παρά τις ισχυρές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής σε αγορές του εξωτερικού, η Κίνα θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας και θα συνεχίσει να διευρύνει το χάσμα τεχνολογίας και κόστους με τους ανταγωνιστές», δήλωσε ο Huaiyan Sun, συγγραφέας της έκθεσης.

πηγη:powergame.

Σχετικές αναρτήσεις

Aπόψε το δείπνο Μητσοτάκη σε Ζελένσκι και ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.Απών ο Ράμα

lazaros lazaros

Έρχεται ο διαγωνισμός για τα έργα υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

lazaros lazaros

Κύπρος. ΦΩΤΟ: Ιδού το απειλητικό email που στάλθηκε στα σχολεία

lazaros lazaros