Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΡοή ειδήσεων

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Λεόντιου Πετμεζά ”Συστοιχίες της αυριανής εξορίας“

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ η νέα ποιητική συλλογή του λογοτέχνη ,κριτικού λογοτεχνίας Λεόντιου Πετμεζά «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» με πρόλογο και εικονογράφηση της εικαστικού, πολιτισμολόγου, κριτικού λογοτεχνίας Μαριλένας Φωκά (ΜΑ).
Αντί κειμένου εισαγωγικής αναφοράς ο ποιητής γράφει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου : “ΕΞΟΡΙΑ είναι η έξοδος από το ευ ζην, το βίαιο πέρασμα και η διαμονή σε μέρη αδροσιάς. Ο τόπος όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες ψυχές”.
Το βιβλίο συγκροτείται από επίκαιρα ποιήματα που έγραψε στην περίοδο της δοκιμασίας που βιώνουμε. Κάποια από αυτά έχουν βραβευτεί σε πρόσφατους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.
Η Μαριλένα Φωκά επισημαίνει τον πρόλογο του βιβλίου: «Στην ποιητική απόδοση του Λεόντιου Πετμεζά στη συλλογή “Συστοιχίες της Αυριανής Εξορίας” σκιαγραφείται η διαλεκτική της αποδόμησης του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Με το ζήλο και την εμβριθή γλωσσολογική προσέγγιση του «Αλεξανδρινού» μελετητή, ο ποιητής- στοχαστής οδηγεί τον αναγνώστη σε μια πορεία ενδοσκόπησης μέσα από ένα εικονοπλαστικό ιδιόλεκτο που εξυφαίνεται σε έναν γνώριμο χαρτογραφημένο χώρο αισθητικής αναπαράστασης. Κομιστής του πνευματικού πλούτου της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, του οριενταλισμού καθώς και ανατολικών ιδεολογιών τις οποίες αντιπαραβάλλει διαλεκτικά με τα μοντέρνα και μεταμοντέρνα κινήματα συμμετέχοντας σ’ ένα γόνιμο πολιτιστικό συγκρητισμό. Ασυμβίβαστος, επίμονος, τολμηρός καταγγελτικός, «προφητικός» και ανατρεπτικός ο Λεόντιος Πετμεζάς στοχεύει στη «γέννηση και την παραμονή μιας άλλης πιο ελπιδοφόρας κατάστασης.»
Έντονα αφαιρετική γραφή, υπαινικτική, με ποιητική προσέγγιση της συντακτικής λειτουργίας του λόγου την οποία υποτάσσει στην σύζευξη της πληροφορικότητας και της λειτουργικότητας. Με τον ελεύθερο στίχο- ισχυρών τεμαχίων ήχων με φορμαλιστική ένταση η σημασία επικοινωνείτε τμηματικά, μεθοδικά και συστηματικά. Εγκιβωτίζονται εξωγλωσσικά και μεταφυσικά σημαινόμενα στο γλωσσικό σύστημα ακινητοποιώντας το βιωματικό τους φορτίο, παρέχοντας σε αμύητους και μυημένους μια μοναδική ποιητική εμπειρία. Σαφείς οι επιρροές από τα μεγάλα φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα του Στωικισμού, του Μηδενισμού και της Σχολής της Φρανκφούρτης που επανέρχονται σαν προβληματικές του σήμερα και γιγαντώνονται σε μια παράλληλη καταναλωτική περιδίνηση και πνευματική ολίσθηση στην πορεία της ανεύρεσης του εγώ. Πρόκειται για ένα νέο μεγίστου ενδιαφέροντος βιβλίο από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ το οποίο είχα την χαρά να προσεγγίσω κριτικά και να εικονογραφήσω στο εξώφυλλο, στο οπισθόφυλλο και εσωτερικά. Ουσιαστικό στην δομή του μας αποκαλύπτει τη μοναδική ποιητική γραφή του Λεόντιου Πετμεζά που έχει αφήσει το στίγμα του στον χώρο της εικαστικής τέχνης και όχι μόνο.                       O λογοτέχνης καταγράφει την πραγματικότητα από την σκοπιά του πολιτικού επιστήμονα, του κριτικού -ιστορικού -θεωρητικού και επιμελητή τέχνης, του συγγραφέα, του ποιητή, του ανθρώπου που ζει και δρα στη σύγχρονη πραγματικότητα με γνώμονα την συνείδηση .Η προσέγγιση του ανατρέπει με θέση το κρατούν ιδεολόγημα των καταστάσεων που βιώνουμε ”.                              

Το βιβλίο αποκόμισε εγκωμιαστικά σχόλια από επιφανείς  κριτικούς του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου . Τιμήθηκε με διακρίσεις από γνωστούς πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού . Μεταξύ άλλων έχει βραβευθεί από την Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών.


Λεόντιος Πετμεζάς Σύγχρονος θεωρητικός, ιστορικός τέχνης, βιβλιοκριτικός, συγγραφέας ζωγράφος δημοσιογράφος.

Σχετικές αναρτήσεις

Reuters:Άτομο με γρίπη των πτηνών πέθανε στο Μεξικό, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

lazaros lazaros

Τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου για το αποτέλεσμα των εκλογών

lazaros lazaros

Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας: Τι κρύβει η αναβολή του ταξιδιού Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

lazaros lazaros