“Λήξη συναγερμού” στα σχολεία των Αμπελοκήπων που νωρίτερα εκκενώθηκαν και ανεστάλη η λειτουργία τους εξαιτίας κρούσματος που θεωρήθηκε ύποπτο για μηνιγγίτιδα.
Επρόκειτο για 18χρονη μαθήτρια, η οποία νοσηλεύεται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Αλεξάνδρα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της οποίας έδειξαν ότι, ευτυχώς, δεν πρόκειται για μηνιγγιτίδα, αλλά για μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, η οποίαδεν εμπνέει ανησυχία, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται προληπτικά μέτρα για τους υπόλοιπουςμαθητές. Εντός της ημέρας αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Πηγές του ΕΟΔΥ, αναφέρουν πως κανείς από τον Δήμο Αθηναίων δεν ήρθε σε επαφή με τον οργανισμό, διαψεύδοντας το συγκεκριμένο σημείο της ανακοίνωσης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διερευνηθούν οι ευθύνες για το κλείσιμο των σχολείων.
Τι είναι Ιογενής και τι βακτηριακή (μικροβιακή) μηνιγγίτιδα
Η φλεγμονή που προκαλεί μηνιγγίτιδα είναι κανονικά ένα άμεσο αποτέλεσμα είτε μιας βακτηριακής λοίμωξης ή μιας ιικής μόλυνσης.
Βακτηριακή μηνιγγίτιδα
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων. Ορισμένες ηλικιακές ομάδες ανθρώπων έχουν προδιάθεση στις λοιμώξεις συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων.
Αμέσως μετά την γέννηση, τα βακτήρια που της ομάδας Β-Streptococcus, Escherichia coli, και Listeria είναι τα πιο κοινά.
Στα βρέφη έως 1 μηνός, τα βακτήρια που ονομάζονται Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae τύπου Β (Hib) και Neisseria meningitidis είναι πιο συχνά. Η ευρεία χρήση του εμβολίου Hib που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια
έχει μειώσει δραματικά τη συχνότητα της μηνιγγίτιδας που προκαλείται από Hib.
Ιογενής (ιική) μηνιγγίτιδα
Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα και συχνά παραμένει αδιάγνωστη, επειδή τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής γρίπης. Η συχνότητα της ιογενούς μηνιγγίτιδας αυξάνεται ελαφρώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης σε πιο κοινούς ιογενείς παράγοντες, που ονομάζονται εντεροϊοί.
Άλλες πιο σπάνιες αιτίες της μηνιγγίτιδας, που είναι μη λοιμώδεις, είναι καρκίνοι, τραύμα στο κεφάλι, χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, λύκος και ορισμένα φάρμακα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μετάδοσης από άτομο σε
άτομο από αυτές τις σχετικά σπάνιες αιτίες.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας και μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας;
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο με διάφορους τρόπους:
Μηνιγγίτιδα προκαλείται όταν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγούνται στις μήνιγγες όπου και πολλαπλασιάζονται προκαλώντας φλεγμονή.
Σηψαιμία προκαλείται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και απελευθερώνουν τοξίνες.
Συνήθως τα βακτήρια εισέρχονται τόσο στην κυκλοφορία του αίματος όσο και στις μήνιγγες προκαλώντας σηψαιμία και μηνιγγίτιδα αντίστοιχα. News 247