Ανατολική Αττική
ΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Μάτι: Φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή στον Ματθαιόπουλο για απειλές σε πραγματογνώμονα

Ένοχος για απόπειρα παράνομης βίας και παράβαση καθήκοντος κρίθηκε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, για τις απειλές σε πραγματογνώμονα με φόντο τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών του επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή.

Η καταδίκη του Βασίλη Ματαθαιόπουλου σημειώθηκε μετά τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου.

Ο τελευταίος είχε κάνει λόγο για πιέσεις και απειλές που δέχθηκε το διάστημα κατά το οποίο συνέτασσε πραγματογνωμοσύνη, κατόπιν διορισμού του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για την υπόθεση.

Χειροκροτήματα από συγγενείς θυμάτων στο Μάτι

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από συγγενείς θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπαρχηγός και στη συνέχεια αρχηγός, της πυροσβεστικής, δεν παρέστη στο δικαστήριο.

Ωστόσο, με δήλωση που προσκόμισε ο συνήγορός του, Διαμαντής Μπασαράς, αποδέχτηκε την μία κατηγορία κι απέρριψε τη δεύτερη για νομικούς λόγους.

«Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου», τονίστηκε μεταξύ άλλων από την πλευρά του πρώην αρχηγού.

«Το παιδί μου κάηκε»

«Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε» είπε μητέρα θύματος την ώρα που οι δύο πλευρές ανέπτυσσαν τα νομικά τους επιχειρήματα για τη δήλωση Ματθαιόπουλου.

«Δεν αποδέχθηκε τίποτα. Δε θέλω να λέει ψέματα, τα νομικά επιχειρήματα να μας τα πει ο ίδιος και όχι άλλος. Έχασα το παιδί μου 35 ετών», πρόσθεσε η μητέρα του θύματος.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο καταγγέλλων και διορισμένος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών πραγματογνώμονας στην υπόθεση Δ. Λιότσιος:

  • «Το πρώτο διοριστήριο ήταν για περιβαλλοντικές συνθήκες και αν ήταν μία η εστία της φωτιάς ή περισσότερες.
  • Έκανα κάποια ερωτήματα προς το ΕΣΚΕ. Με το που κατέθεσα τα πρώτα ερωτήματα συνάντησα κάποιες αντιδράσεις, ότι, δηλαδή δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο να κάνω τέτοια ερωτήματα.
  • Οι αντιδράσεις ήταν από τον Ματθαιόπουλο ο οποίος όταν τύγχανε να βρεθούμε μου έλεγε “τι μα…ες ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό, «άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…”».

Μάτι: Η καταγγελία του πραγματογνώμονα

Σύμφωνα με τον κ.Λιότσιο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο τον Ιούλιο του 2018 αυτός του ζήτησε μεταξύ άλλων να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα, να αποδώσει τι έγινε στην άναρχη δόμηση και να αναφέρει πως υπήρχε άφθονος χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών.

Κατόπιν αυτών, απευθύνθηκε αμέσως στον εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου έλαβε δεύτερο διοριστήριο και προχώρησε.

Ο Κ. Λιότσιος αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον κ. Ματθαιόπουλο όπου δέχθηκε πίεση να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα και να αποδώσει την πύρινη κόλαση στην άναρχη δόμηση, στον αέρα κλπ.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ενημέρωσε την Εισαγγελία και έτσι με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου Ηλία Ζαγοραίου εκδόθηκε δεύτερο διοριστήριο που εξασφάλισε μεγαλύτερη ευελιξία στον επιπυραγό.

Όταν πήρα δεύτερο διοριστήριο έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης. Όποτε πήγαινα, είτε με χειρονομίες  είτε με λόγια δεχόμουν πίεση : “πρόσεξε τι γράψεις! Θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και στην πρώτη φωτιά δε θα σου σηκώνει εναέρια. Ότι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και στα Κύθηρα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια να ξέρεις», είπε ο πραγματογνώμονας.

«Δεχόμουν συνεχώς ψυχολογική πίεση», απάντησε σε σχετική ερώτηση του προέδρου και έκανε λόγο για ευθεία απειλή.

Η συνάντηση με τον Ματθαιόπουλο

Ο κ. Λιότσος εξιστόρησε την συνάντηση που είχε με τον κ. Ματθαιόπουλο μία μέρα πριν την 20η Σεπτεμβρίου 2018 που επρόκειτο να παραδώσει το πόρισμα στην Εισαγγελία:

  • «Με καλεί στο τηλέφωνο διότι έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω και με καλεί στο γραφείο του.
  • Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί, «θα σε σκίσουμε», «η Δούρου, το δασαρχείο», ότι «έχω άνωθεν εντολή να στα πω αυτά” έτσι έλεγε.
  • Μετά πήρα τηλέφωνο τον Ζαγοραίο και του είπα πως με κατηύθυνε ο Ματθαιόπουλος πως να συντάξω την πραγματογνωμοσύνη και ο Εισαγγελέας μου είπε “θα κάνουμε το καθήκον μας”.
  • Μου είχε πει “μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ! Θα προστατευτείς”. Τον Μάρτιο, στις 5 του μήνα, άρχισαν να εφαρμόζονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου: παθαίνω δολιοφθορά στη μηχανή μου.
  • Η αντιπροσωπεία συνέταξε έκθεση και είπε πως είναι ανθρώπινος παράγοντας ο λόγος που λύθηκε το παξιμάδι. Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή».

Ο μάρτυρας επεσήμανε πως δημόσια η τότε Γενική Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης δήλωνε όσα έλεγε ο κ. Ματθαιόπουλος , ότι δηλαδή ο επιπυραγός δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του.

  • Εισαγγελέας: Σας είχε ζητήσει ο κατηγορούμενος να δηλώσετε αποχή από πραγματογνώμονας;
  • Μάρτυρας: Ναι.
  • Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό;
  • Μάρτυρας: Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι όπως πήγε.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν δύο μάρτυρες, αξιωματικοί της πυροσβεστικής στους οποίους ο πραγματογνώμονας είχε εκμυστηρευτεί τι του συνέβη, καθώς και η δημοσιογράφος που αποκάλυψε την συνομιλία με τις απειλές ανάμεσα σε Ματθαιόπουλο και Λιότσιο.

Στην πρόταση της η Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου και για τις δύο κατηγορίες που του αποδίδονται , τονίζοντας πως οι δικαστές πρέπει να απορρίψουν τους ισχυρισμούς περί επικουρικότητας κλπ του απόστρατου.

Η αγόρευση της Εισαγγελέως

«Είναι δύο διαφορετικά έννομα αγαθά» ανέφερε η Εισαγγελέας εξηγώντας πως η παράνομη βία συνίσταται «στην απειλή που υπέστη ο πραγματογνώμονας ενώ η παράβαση καθήκοντος συνίσταται στην πίεση που του ασκήθηκε να απέχει από το διορισμό ως πραγματογνώμονα, να συντάξει την πραγματογνωμοσύνη όπως ήθελε ο κατηγορούμενος», είπε. ‘

«Η ενοχή του αποδείχθηκε. Άλλωστε και ο ίδιος το ομολόγησε στο δικαστήριο με δήλωση του», κατέληξε η εισαγγελική πρόταση η οποία υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Στην δικαστική αίθουσα βρέθηκαν συγγενείς θυμάτων οι οποίοι υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την απόφαση των δικαστών.

Reader.gr

 

Σχετικές αναρτήσεις

Υλοποίηση του Προγράμματος Επιβράβευσης Ανακύκλωσης «The Green City» στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής κατά το μήνα Ιανουάριο

lazaros lazaros

Τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα καταγράφει η Ελλάδα σε όλη την ευρωζώνη

lazaros lazaros

Επιστήμονες ανέπτυξαν φορετή συσκευή με οθόνη LED που παρακολουθεί την υγεία των ασθενών

lazaros lazaros