Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με σεβασμό στη φύση ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει αρμονικά αρκεί να χρησιμοποιεί ορθά την έρευνα και την τεχνολογία. Κων/νος Μησιάλης

Η αιολική ενέργεια και τα συνοδά έργα θα δώσουν τη λύση

Την τελευταία δεκαετία τοποθετούνται πολλές ανεμογεννήτριες στα πλαίσια της νέας ενεργειακής πολιτικής και στην μεταλιγνιτική εποχή.

Οι ανεμογεννήτριες είναι έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) δλδ η πρώτη ύλη δεν παράγεται και δεν έχει κόστος εξόρυξης όπως πχ ο λιγνίτης.

Κάθε αναπτυσσόμενη χώρα επενδύει σε νέα ενεργειακά σχέδια με σκοπό την εναρμόνιση της με τις διεθνείς οδηγίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απανθρακοποίηση της ατμόσφαιρας.

Η λειτουργία της ανεμογεννήτριας είναι απλή, καθώς χρησιμοποιεί τον άνεμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Ο άνεμος γυρίζει τα πτερύγια, τα οποία περιστρέφουν έναν άξονα, ο άξονας συνδέεται με μια γεννήτρια η οποία παράγει την ηλεκτρική ενέργεια.

Η επιλογή της τοποθεσίας γίνεται συνήθως σε τοποθεσίες που μπορούν να εξασφαλίσουν μεγάλη ροή αέρα.

Φυσικά τις περισσότερες φορές τοποθετούνται στην ύπαιθρο και σε δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις γεγονός που το προβλέπει το σύνταγμα της Ελλάδος.
Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 24 παρ. 1 το οποίο επιτρέπει τη μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων όταν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.
Οι νόμοι 2941/2001, ν. 3377/2005, με τους οποίους τροποποιήθηκε διαδοχικώς το άρθρο 58 του εκτελεστικού του Συντάγματος ν. 998/1979 και ορίστηκε ότι στα έργα υποδομής που επιτρέπονται σε δάση και σε δασικές εκτάσεις περιλαμβάνονται και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα συνοδά τους έργα, καθώς και ο νόμος μεταφοράς ενωσιακής Οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ν. 3468/2010), με τον οποίο επίσης προβλέπεται αυτή η δυνατότητα.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά μια ανεμογεννήτρια έχει ύψος 80 m, ο ράτορας 40m και η βάση του πύργου έχει 15m διάμετρο.
Η απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών είναι ίση με τρεις έως 9 διαμέτρους του ράτορα.
Δηλαδή μια ανεμογεννήτρια χρησιμοποιεί περίπου 36 τετραγωνικά έκτασης γης για να παράγει 1,2 με 1,8 εκατομμύρια kWh το χρόνο.
Αντίστοιχα μια μονάδα βιοκαυσίμου θα απαιτούσε 1.540.000 τετραγωνικά δασώδους έκτασης με δέντρα για να παράγει 1,3 εκατομμύρια kWh, ενώ οι φωτοβολταικές συστοιχίες θα απαιτούν έκταση 14.000 τετραγωνικών για να παράγουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να γίνει μια ανεμογεννήτρια, θα πραγματοποιηθεί μελέτη.
Σε αυτή τη μελέτη συνεργάζονται πολλοί επιστήμονες, ηλεκτρολόγοι μηχανικοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί και δασοπόνοι.
Στη μελέτη γίνεται αναφορά σκοπιμότητας, στατικόητας, οδοποιίας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άλλων πολλών παραμέτρων.

Με την έγκριση της μελέτης πρώτα διανοίγεται δασική οδός, έπειτα μεταφέρονται τα υλικά και τέλος εκτελείται η κατασκευή.

Στα ευεργετικά είναι ότι ενισχύεται οικονομικά η τοπική κοινωνία, ο επενδυτής πληρώνει την διάνοιξη του δασικού δρόμου γεγονός που μόνο οφέλη έχει καθώς ευνοείται μια σειρά τοπικών επαγγελμάτων όπως οι υλοτόμοι, οι μελισσοκόμοι, οι θυροφύλακες, η πυροσβεστική και άλλοι από τη χρήση της οδού.

Επιπρόσθετα ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε μια ανεμογεννήτρια η εταιρεία που την τοποθετεί είναι υποχρεωμένη να αναδασώσει μια έκταση που θα της υποδείξει η δασική υπηρεσία ως ανταποδοτικό μέτρο.

Επιπρόσθετα το καύσιμο των ανεμογεννητριών είναι ο αέρας που είναι άφθονος και δεν κοστίζει, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και η χρήση τους περιορίζει την έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου, οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι αθόρυβες και τέλος προσφέρουν ενεργειακή ανεξαρτησία.

Δυστυχώς πολύς κόσμος δεν γνωρίζει αυτό το τεχνολογικό ενεργειακό επίτευγμα και αποπροσανατολίζεται από διάφορους κακοπροαίρετους τοπικούς παράγοντες και τελικώς οι λίγοι επιβάλλουν μέσω κινητοποιήσεων την γνώμη τους, στους πολλούς.

Προτείνω :
1. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι επενδυτές να ενημερώνουν τον κόσμο για τα ωφελήματα των ανεμογεννητριών. Αυτό μπορεί να γίνει από τις δημόσιες σχέσεις των επενδυτών, από τους τοπικούς φορείς όπως δασαρχεία από και από τις κεντρικές υπηρεσίες και τα ερευνητικά ινστιτούτα με την διοργάνωση τοπικών ημερίδων και συνεδρίων.
2. Την ανάδειξη των έργων αποκατάστασης του τοπίου καθώς κάθε έργο αιολικού πάρκου που γίνεται σε μια περιοχή, ο ιδιώτης έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει μια πληγείσα περιοχή ή να αναδασώσει μια έκταση που θα του υποδείξει η δασική υπηρεσία ως αντισταθμιστικό μέτρο.
3. Την καταγραφή όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων που έχουν ως σκοπό την αναδάσωση, τον καθαρισμό και προστασία των δασών και τη δημιουργία ενός μητρώου συλλόγων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη οργάνωση και διαβούλευση για τα έργα και τις μελέτες που αφορούν την ελληνική δασοπονία.

Με σεβασμό στη φύση ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει αρμονικά αρκεί να χρησιμοποιεί ορθά την έρευνα και την τεχνολογία.

Κων/νος Μησιάλης
GRE.EN.S.
Green Energy & Sustainability

Σχετικές αναρτήσεις

Φλώρινα: Βρέθηκαν αρκουδάκια σε εγκαταλελειμμένο σπίτι – Οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον υπεύθυνο του Αρκτούρου

lazaros lazaros

Κρεμλίνο: Η ατζέντα της Δύσης ωθεί σε αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα.

lazaros lazaros

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κοινοί στόχοι από ΕΥΠ και Predator σύμφωνα με την Δικαιοσύνη

lazaros lazaros