Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Νέα πληρωμή προς την Ελλάδα από τα 36 δισ. Ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)

Πληρωμές προς την Ελλάδα και προς πέντε ακόμα χώρες-μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) εκταμίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην περίπτωση της Ελλάδος, αυτή ήταν η τρίτη πληρωμή που καταβλήθηκε στο πλαίσιο του RRF και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε σε 3,64 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,69 δισ. Ευρώ σε μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη και 1,95 δισ. Ευρώ σε δάνεια, εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης.
Στις 16 Μαΐου 2023 και στις 22 Νοεμβρίου 2023, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή το τρίτο αίτημα πληρωμής για μη επιστρεπτέα στήριξη και το τρίτο αίτημα πληρωμής για δάνεια, αντίστοιχα, καλύπτοντας 39 ορόσημα και τέσσερις στόχους. Το συνολικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδος θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με 35,95 δισ. Ευρώ, περιλαμβάνοντας μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη 18,22 δισ. Ευρώ και δάνεια 17,73 δισ. Ευρώ.

Η Γερμανία έλαβε την πρώτη πληρωμή, η οποία ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν κατέβαλε επίσης στην Ιταλία την τέταρτη πληρωμή συνολικής αξίας 16,5 δισ. Ευρώ (μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη και δάνεια, εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης).

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε προς την Πορτογαλία την τρίτη και την τέταρτη συνδυασμένη πληρωμή για 2,46 δισ. Ευρώ μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη και δάνεια (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης), προς τη Σλοβακία την τρίτη πληρωμή για 662 εκατ. Ευρώ σε επιχορηγήσεις μη επιστρεπτέας οικονομικής στήριξης (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης), ενώ καταβλήθηκε καταβλήθηκε η δεύτερη πληρωμή στη Σλοβενία για 225,91 εκατ. Ευρώ μη επιστρεπτέας οικονομικής στήριξης (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) και 310,09 εκατ. Ευρώ επιστρεπτέας στήριξης.

πηγη:economico.

Σχετικές αναρτήσεις

Μάχη με τα κύματα δίνουν τα πλοία για να δέσουν στο λιμάνι της Αίγινας (video)

lazaros lazaros

Ερυθρά Θάλασσα – Bloomberg: Εκτοξεύεται το κόστος μεταφοράς όσο διαρκούν οι επιθέσεις των Χούθι

lazaros lazaros

Ιαπωνία: Προσφέρει 300 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη τεχνολογίας οπτικών ημιαγωγών.

lazaros lazaros