Ανατολική Αττική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Νέα Υόρκη: Το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών funds για ελληνικά assets

Οι επαφές τραπεζιτών και επιχειρηματιών στο JP Morgan Greece Investment Forum και στο φόντο το μήνυμα Lagarde για τα επιτόκια.

Στην Νέα Υόρκη χτυπά σήμερα η καρδιά της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ενόψει του επενδυτικού συνεδρίου JP Morgan Greece Investment Forum που συνδιοργανώνουν JP Morgan και ΕΧΑΕ, με το ειδικό του βάρος να αποτυπώνεται τόσο στην πολυπληθή ελληνική συμμετοχή εισηγμένων και μη επιχειρήσεων εταιρειών όσο και στο ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από διεθνή funds, που ξεπερνά τα δεδομένα παλαιότερων διοργανώσεων.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης έχουν θέσει την Ελλάδα στο ραντάρ των διεθνών οίκων. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2024 από 2,3% το 2023, με πληθωρισμό 2,8% από 4,2% αντίστοιχα και με μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 158% από 167,4% αντίστοιχα.

Οι fund managers παρακολουθούν τις εξελίξεις και σχεδιάζουν τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές, καθώς η αναβάθμιση της οικονομίας ανοίγει το δρόμο και για την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου στο προσεχές διάστημα. Ένα πρώτο ορόσημο τοποθετείται τον Ιούνιο στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του δείκτη αξιολόγησης MSCI που είναι πιθανόν να θέσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια ενδιάμεση κατηγορία υπό παρακολούθηση (watch list), δηλαδή ένα βήμα πριν από την τελική αναβάθμιση που αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος. Σχετικές αξιολογήσεις αναμένονται και από άλλους οίκους στο πλαίσιο αναθεώρησης δεικτών όπως οι S&P Dow Jones Indices και FTSE Russell.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στο συνέδριο της Νέας Υόρκης είναι ότι στις εργασίες του συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (μέσω σύνδεσης, καθώς για λόγους υγείας ήταν αδύνατον να έχει φυσική παρουσία) ενώ αναμένεται να προκύψουν σημαντικές ειδήσεις, ειδικά από το πάνελ συζήτησης όπου συμμετέχουν οι CEOs και των 4 συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι το παρόν στο event δίνουν επίσης αξιωματούχοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την αποεπένδυση του δημοσίου που δρομολογείται σταδιακά και με επίκεντρο την Τράπεζα Πειραιώς που παίρνει σειρά μετά τη διάθεση μετοχών το προηγούμενο διάστημα σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Εξάλλου, το επιτελείο της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ήδη από την περασμένη εβδομάδα και πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας για τη διάθεση του συνόλου ή μέρους των μετοχών της (27%) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στο επενδυτικό συνέδριο της Νέας Υόρκης συμμετέχει επίσης το ΤΑΙΠΕΔ σε μια συγκυρία σταθμό καθώς ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το 30% στον ΔΑΑ “Ελ. Βενιζέλος”. Το παρόν στις εργασίες του συνεδρίου δίνουν επίσης τα επιτελεία εταιρειών όπως Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, Attica Bank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Helleniq Energy, Intrakat, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν, Τράπεζα Κύπρου, η διοίκηση του CVC Greece, η Grivalia, η Olympia Group και η PeopleCert.

πηγη:FortuneGreece

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ.

lazaros lazaros

Καταθέτει πρόταση στην ΕΕ ο Γ. Γεραπετρίτης για τη Μ. Ανατολή: Κοινή task force υπουργών αραβικών κρατών-ΕΕ (βίντεο)

lazaros lazaros

Μαρίνα Ναυπλίου: Στόχος η προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών υψηλού οικονοµικού επιπέδου

lazaros lazaros