Ανατολική Αττική
ΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Νταβός: Ο ΠΟΥ ζητά από τις χώρες να οχυρωθούν απέναντι σε πιθανή πανδημία 20 φορές πιο θανατηφόρα από την COVID-19

Η νόσος Χ είναι μια υποθετική ασθένεια και αντιπροσωπεύει μία άγνωστη απειλή η οποία θα μπορούσε να είναι η πηγή της επόμενης πανδημίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η νόσος Χ θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο το οποίο επί του παρόντος δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί ασθένεια.

Η επόμενη πανδημία, η νόσος Χ, θα είναι 20 φορές πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των οικονομιών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, ο ΠΟΥ ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες να εξετάσουν την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου. Ήδη από το 2015, οι οργανώσεις-μέλη του ΠΟΥ έχουν τονίσει την έλλειψη επιδημικής ετοιμότητας και δρομολόγησαν ένα σχέδιο με την ονομασία “Σχέδιο δράσης για την πρόληψη των επιδημιών”, το οποίο περιλάμβανε μια λίστα με παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία. Έπειτα από μια συνεδρίαση τον Φεβρουάριο του 2018, η επιτροπή πρόσθεσε τη νόσο Χ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η λίστα με τις ασθένειες προτεραιότητας εξετάστηκε και πάλι εξονυχιστικά. Το 2022 εκατοντάδες επιστήμονες συναντήθηκαν για να εξετάσουν 25 γνωστές οικογένειες μικροβίων και να συζητήσουν για τις απειλές που θα μπορούσε να θέσει ένα μελλοντικό ξέσπασμα πανδημίας.

Στο επίκεντρο και η Αφρική

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ορισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ταμείου για την πανδημία και ενός κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας στη Νότια Αφρική για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη διανομή εμβολίων, αναφέρεται στο Science Alert.
“Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει πανικό”, δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

“Είναι καλύτερα να προβλέπουμε κάτι που μπορεί να συμβεί, επειδή έχει ήδη συμβεί στην ιστορία μας πολλές φορές, και να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό”, τόνισε. Η εξέταση της δικής μας συμπεριφοράς είναι εξίσου διορατική για την πρόβλεψη των απειλών ενός παθογόνου, όσο και η κατανόηση του ίδιου του παθογόνου. Ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 ήταν οι προκλήσεις που θέτουν η παραπληροφόρηση και η συνωμοσιολογία.

“Λίγο πριν τις εκλογές, μια νέα ασθένεια θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν μια νέα συνθήκη του ΠΟΥ, να ανακοινώσουν lockdown ξανά, να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και να καταστρέψουν περισσότερες ελευθερίες”, έγραψε σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter), η πρώην βοηθός ασφαλείας για τις δημόσιες σχέσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Μόνικα Κρόλεϊ.

From the same people who brought you COVID-19 now comes Disease X:

Next week in Davos, the unelected globalists at the World Economic Forum will hold a panel on a future pandemic 20x deadlier than COVID

starring the head of the WHO (which is essentially controlled by the… pic.twitter.com/fIb7XgSQtz— Monica Crowley (@MonicaCrowley) January 11, 2024

Η διαχείριση μιας πανδημίας θα σήμαινε την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών δημόσιας επικοινωνίας για την προστασία από την παραπληροφόρηση, την ενίσχυση των σχεδίων οικονομικής και ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση πιθανών λόκνταουν, την οικοδόμηση μεγαλύτερης ευελιξίας στα εκπαιδευτικά συστήματα και φυσικά την ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης.

πηγη:capital

Σχετικές αναρτήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: Ενδιαφέρον από 8 επενδυτές για το λιμάνι του Λαυρίου

lazaros lazaros

Ο κινητήρας της Virgin Australia αναφλέγεται αναγκάζοντας αεροσκάφος να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Invercargill της Νέας Ζηλανδίας

lazaros lazaros

Λιανεμπόριο: Τουρκικές αλυσίδες ανοίγουν εκατοντάδες υποκαταστήματα στην Ελλάδα

lazaros lazaros