Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Ο τηλεπικοινωνιακός χάρτης στην Ελλάδα – Αλλαγές, σενάρια και νέα πρόσωπα

Ο CEO του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο CEO της NOVA, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος και ο Πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης

  • ΟΤΕ: Τσαμάζ φεύγει, Νεμπής έρχεται
  • Nova: Η πώληση, τα σενάρια και ο Νίκος Σταθόπουλος
  • ΔΕΗ: Ο νέος παίκτης που μπαίνει δυναμικά
  • Vodafone: Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα φέρνει η Della Valle
Το 2024 έχει μπει πολύ δυναμικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και το πρώτο τετράμηνο αποδείχτηκε… επεισοδιακό.

Η συνέχεια αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς οι τρείς πάροχοι ΟΤΕ,Nova,Vodafone ετοιμάζονται για μεγάλες αλλαγές, ενώ και η ΔΕΗ η οποία πριν λίγους μήνες μπήκε «με κάθε επισημότητα» στο παιχνίδι, δείχνει έτοιμη να διεκδικήσει μεγάλο μέρος της πίτας.

Παράλληλα, στο μέτωπο των επενδύσεων σε οπτική ίνα και δίκτυα 5G, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει… σφίξει τα λουριά, να ζητάει ταχύτητα, συνεννόηση και συνεργασία, καθώς όπως αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «το στοίχημα για τις υψηλές ταχύτητες είναι μεγάλο και ο στόχος κοινός».

Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στις σταθερές ταχύτητες ίντερνετ και στόχος των…Big 4 πλέον (με την προσθήκη της ΔΕΗ) παρόχων, είναι να τρέξουν γρήγορα για να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα.

ΟΤΕ: Τσαμάζ φεύγει, Νεμπής έρχεται

Η μεγάλη είδηση της χρονιάς (ακόμα και αν «έσκασε» λίγο πριν τα Χριστούγεννα), είναι η αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ μετά από 13 χρόνια από το τιμόνι του ΟΤΕ.

Η παρουσία του στα ηνία του ομίλου ήταν καταλυτική, καθώς επί δικών του ημερών ο ΟΤΕ μεγάλωσε, εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας.

Στην θέση του έρχεται ο Κώστας Νεμπής, ένα έμπειρο στέλεχος, ο οποίος ξέρει καλά τα ελληνικά πράγματα, καθώς επί χρόνια είχε θέση στον ΟΤΕ, ενώ έκανε πολύ καλή δουλειά στην Κροατία ως CEO στην Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom.

Στόχος του κ. Νεμπή είναι να κρατήσει ψηλά τον ΟΤΕ, να κάνει πράξη όλες τις δεσμεύσεις αλλά και να φέρει εις πέρας το επενδυτικό πλάνο που «άφησε» ο προκάτοχός του. Αναλαμβάνει τα ηνία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο τόσο για τον όμιλο όσο και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Nova: Η πώληση, τα σενάρια και ο Νίκος Σταθόπουλος

Ακόμα μία μεγάλη είδηση που έγινε γνωστή μέσα στο πρώτο τετράμηνο του νέου έτους, είναι η πρόθεση του BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου να προχωρήσει στην πώληση της Nova.

Τα σενάρια που αναπτύχθηκαν ήταν δύο. Το πρώτο αφορούσε την πώληση όλης της United Group, ενώ το δεύτερο αφορούσε μεμονωμένα την πώληση της Nova στην Ελλάδα.

Πρόσφατα ο Νίκος Σταθόπουλος από το φόρουμ των Δελφών, ξεδιάλυνε το τοπίο.  «Είναι φυσιολογική εξέλιξη μετά από πέντε χρόνια επένδυσης στη United Group να κοιτάξουμε την αποεπένδυση και η Nova είναι μέσα σε αυτή τη κατηγορία που κοιτάμε» τόνισε.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία έχει δύο δρόμους. Η μία είναι η αποεπένδυση από την United Group ως μεγαλομέτοχος και ο άλλος είναι η αποεπένδυση μερικών χωρών της United. Σε αυτό το πλαίσιο είναι φυσικά και η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες της United και κοιτάμε ίσως προχωρήσουμε σε αυτό».

Πρόσφατα, το Bloomberg έβαλε στο παιχνίδι διεκδίκησης της UG την Emirates Telecommunications Group Co (E&) εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Άμπου Ντάμπι, η οποία φέρεται να εξετάζει την αγορά της United Group. Μάλιστα, όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο ιδιοκτήτης της United Group, το private equity BC Partners, ενδέχεται να αποτιμήσει την εταιρεία περίπου στα 8 δισ. ευρώ (8,6 δις. δολάρια).

Ως προς το δεύτερο σενάριο, δηλαδή της πώληση της Nova, οι πληροφορίες θέλουν το CVC να ενδιαφέρεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, με τον Νίκο Σταθόπουλο ωστόσο να το διαψεύδει. «Δεν έχει υπάρξει καμία προσφορά από το CVC, δεν έχει υπάρξει καν εκδήλωση ενδιαφέροντος, όχι μόνο από το CVC αλλά από κανένα» τόνισε ο επικεφαλής του BCP από το φόρουμ των Δελφών.

ΔΕΗ: Ο νέος παίκτης που μπαίνει δυναμικά

Πριν λίγους μήνες η ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση, ανακοίνωσε επενδύσεις 680 εκατ. ευρώ στην οπτική ίνα μέχρι το 2025.

Η ΔΕΗ φαίνεται αποφασισμένη να μπει «σφήνα» και να διεκδικήσει την δεύτερη θέση από Nova και Vodafone (πρώτος παραμένει ο ΟΤΕ) τα επόμενα χρόνια, ενώ έχει και το πλεονέκτημα ότι αναπτύσσει την οπτική ίνα εναέρια και όχι υπόγεια.

Η ΔΕΗ στοχεύει μέχρι το 2024, να φτάσει το δίκτυο οπτικών ινών σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σε 1,7 εκατ. μέχρι το 2025.

Vodafone: Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα φέρνει η Della Valle

Η Vodafone έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, με στόχο την εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

mononews.Παράλληλα η CEO της Vodafone Group Margherita Della Valle, σε πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγο για νέο πενταετές πλάνο επενδύσεων, που θα ξεπερνάει το 1 δις. ευρώ και θα επικεντρωθεί σε δίκτυα 5G και οπτικής ίνας.

Σχετικές αναρτήσεις

Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα στο Γ. Παπανικολάου

lazaros lazaros

«Όχι» ιεραρχών στον γάμο ομόφυλων – Αποστολή επιστολών προς τους βουλευτές και ανάγνωση εγκυκλίου σε όλους τους ναούς.

lazaros lazaros

Σύλλογος Κρητών Ραφήνας Πικερμίου. Ο πολιτισμός είναι η κληρονομιά των ανθρώπων, άφθαρτη και για πάντα…..

lazaros lazaros