Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ, το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και τήρηση αυστηρότατων περιβαλλοντικών μέτρων, ενώ υπερκαλύφθηκε η ελάχιστη δαπάνη που προβλέπεται από την σύμβαση, ύψους 7,2 εκ. ευρώ.
Ένα βήμα πιο κοντά στην λήψη της απόφασης για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10 (στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου) βρίσκεται η Helleniq Energy καθώς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση της έρευνας στις περιοχές αυτές και ξεκίνησε η δεύτερη.

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης για τις δύο περιοχές, περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 2.800 χιλιομέτρων δισδιάστατων θαλάσσιων σεισμογραφικών, μαγνητομετρικών και βαρυτομετρικών δεδομένων, γεωλογικές εργασίες για την ανάλυση της γεωλογικής λεκάνης και περιβαλλοντικές μελέτες. Η εταιρεία Helleniq Energy σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών Shearwater, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις γεωφυσικές έρευνες και στα δύο Μπλοκ, ήδη από τον Μάρτιο του 2022.

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ, το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και τήρηση αυστηρότατων περιβαλλοντικών μέτρων, όπως το πρωτόκολλο «ήπιας εκκίνησης», ενώ υπερκαλύφθηκε η ελάχιστη δαπάνη που προβλέπεται από την σύμβαση, ύψους 7,2 εκ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης έληξε στις 9 Ιουλίου 2023.

Η δεύτερη φάση του σταδίου ερευνών που ξεκινάει επίσημα την 10η Ιουλίου 2023, έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ’ ελάχιστο ολοκλήρωση των εξής εργασιών:

Για το Μπλοκ «Ιόνιο» προβλέπει την πρόσκτηση και επεξεργασία 900 τ.χλμ. τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, γεωλογικές εργασίες, περιβαλλοντικές μελέτες.
Για το «Μπλοκ 10» την πρόσκτηση και επεξεργασία 400 τ.χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων, πετροφυσική και γεωφυσική ανάλυση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Helleniq Energy σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών PGS, ολοκλήρωσε με επιτυχία και τις 3D γεωφυσικές έρευνες στα δύο Μπλοκ, τον Ιανουάριο του 2023 (δηλαδή νωρίτερα από την προθεσμία), γεγονός που επιτρέπει στη μισθώτρια εταιρεία να εισέλθει απευθείας στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π, Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Helleniq Energy να εισέλθει και τυπικά στην επόμενη φάση έρευνας για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10. Έχουμε ήδη οικοδομήσει μία πολύ καλή συνεργασία, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί και κατά την 2η φάση. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η εταιρεία ανταποκρίθηκε με εξαιρετική ταχύτητα στην παρότρυνση εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου, και ευελπιστούμε στην ταχεία ολοκλήρωση και της 2ης φάσης, πάντα με την ίδια αφοσίωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής. Με τους επενδυτές μας, μοιραζόμαστε την πεποίθηση πως η αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, και εργαζόμαστε από κοινού για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης σε ένα ενισχυμένο και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα».

Όπως έχει γνωστοποιήσει η Helleniq Energy, η επενδυτική απόφαση για την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης αναμένεται στα τέλη του 2024.

businessdaily.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Βερολίνο:Σοβαρά Επεισόδια Μεταξύ Ελλήνων Οπαδών.

lazaros lazaros

Γιώργος Πατούλης. Παραμένω πιστός στις αρχές και τις αξίες της παράταξης μου.

lazaros lazaros

Κ. Μητσοτάκης: Τι είπε για την έκρηξη στην Οδησσό – Ο πόλεμος επηρεάζει αθώους πολίτες

lazaros lazaros