Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Open House Athens:Κτίρια με μεγάλο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που αξίζει να επισκεφθείτε

Κάθε Άνοιξη, το Open House Athens φιλοξενεί μια εκπληκτική γιορτή αρχιτεκτονικής, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει και να ανακαλύψει κρυμμένα μυστικά μέσα στα κτίρια της πόλης. Φέτος, μια νέα συμμετοχή προστίθεται στο θεσμό αυτό, καθώς η Εθνική Τράπεζα ανοίγει τις πύλες σε πέντε από τα εμβληματικά της κτίρια, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία αρχιτεκτονικής και πολιτισμού.

Το Open House είναι ένας παγκόσμιος θεσμός, που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1992, ο οποίος προβάλλει την αξία της αρχιτεκτονικής μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις σε εμβληματικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης.


Για ένα διήμερο (13 και 14 Απριλίου) η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.
Για το 2024 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά 70+ κτίρια, συμπεριλαμβανομένων 5 κτιρίων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία συμμετέχει στη δράση για πρώτη φορά. Κάθε ένα από αυτά κρύβει μια πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Με αυτόν τον τρόπο η Εθνική Τράπεζα εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο εξωστρέφειας και καλεί το κοινό να γνωρίσει σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς και την ιστορία των κτιρίων, η οποία συνδέεται σημαντικά με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Οι 5 συμμετοχές συστήνονται ανεπιφύλακτα σε κάθε επισκέπτη, αφού πρόκειται για χώρους αρχιτεκτονικής αξίας που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Πάμε να δούμε τα κτίρια της Εθνικής Τράπεζας που συμμετέχουν στη δράση, ώστε να έχετε ορισμένες πληροφορίες πριν τα επισκεφθείτε και από κοντά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μέγαρο Μελά


Μέγαρο Μελά

Σχεδιασμένο το 1874 από τον Ερνέστο Τσίλλερ, το Μέγαρο Μελά έχει χαρακτηριστεί ως οίκημα χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας (1974 ΥΠΠΟ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο αθηναϊκό ιδιωτικό κτίριο της εποχής του, το οποίο για πολλά χρόνια λειτούργησε ως το πρώην Ταχυδρομείο. Είναι ένα κτίριο ιδιαίτερης αισθητικής και αναλογιών, με εσωτερικό κλειστό αίθριο πλήρους ύψους και περιμετρικές στοές. Στο ισόγειο, η κεντρική του αίθουσα χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων και διαλέξεων, ενώ μια πτέρυγα στεγάζει έργα τέχνης από την καλλιτεχνική συλλογή της Εθνικής Τράπεζας.

Μικρό Χρηματιστήριο


Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών εγκαταστάθηκε στο κτίριο αυτό, την τέταρτη κατά σειρά έδρα του, το Νοέμβριο του 1891, στις εγκαταστάσεις που ενοικίαζε από τον ιδιοκτήτη Κωσταντίνο Βούλτσο. Παρέμεινε σε αυτό μέχρι το Noέμβριο του 1934, όταν μεταφέρθηκε στο σημερινό κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Η αποκατάσταση του κτιρίου έγινε το 1997 από τον αρχιτέκτονα
Γιάννη Κίζη. Το κτίριο ξεχωρίζει για τον επιβλητικό αρχιτεκτονικό του διάκοσμο, τόσο στο εξωτερικό και κυρίως στο εσωτερικό, ο οποίος ακολουθεί τις αρχές του εκλεκτισμού.

Παλαιό Χρηματιστήριο 

Ένας αρχιτεκτονικός θησαυρός που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης αποτελεί το κτίριο που στέγασε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, κατά τα έτη 1934 ως 2005. Χτίστηκε το 1931 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Νικόλαου Ζουμπουλίδη, ενώ το 1965-1968 επεκτάθηκε καθ’ ύψος. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος διαφόρων εκδηλώσεων και μελλοντικά θα αποκατασταθεί πλήρως με μέριμνα της Εθνικής Τράπεζας.

Μέγαρο Διομήδη

Μέγαρο Διομήδη

Το πρώτο κτίριο που οικοδομήθηκε με σκοπό να στεγάσει αρχεία. Τον σχεδιασμό και την εποπτεία της κατασκευής, που ολοκληρώθηκε το 1926, ανέλαβε το Τεχνικό Τμήμα της Εθνικής Τράπεζας, με αρχιτέκτονα τον Νικόλαο Ζουμπουλίδη. Το 2000 ξεκίνησαν οι εργασίες στερέωσης και ανάπλασής του, που το μετέτρεψαν από αρχειοστάσιο σε χώρο στέγασης του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας.

Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ στην Πλάκα


Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ στην Πλάκα

Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, από τα λίγα εναπομείνοντα κτίρια της οθωμανικής περιόδου που, μετά την απελευθέρωση, λειτούργησε ως ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία, με το συμβολικό όνομα «Ευρώπη». Το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε «Βασιλικόν» ή «Royal» όταν κατά την έλευση του Όθωνα στην Αθήνα (1834), ο βασιλιάς διέμεινε σε αυτό.

Στέγασε διαδοχικά το Β’ Γυμνάσιο (1852-1880), το Φρουραρχείο Αθηνών (1881), το Κακουργιοδικείο (1890-1910), οικογένειες προσφύγων (1922), αλλά και οικογένειες που νοίκιαζαν δωμάτια κατά τις δεκαετίες του ’40 και του ’60. Το 1959 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το 1975 αποφασίστηκε η στέγαση του Μορφωτικού Ιδρύματός της (ΜΙΕΤ). Κατά την περίοδο 1980-1984 πραγματοποιήθηκε η αποκατάστασή του υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Εθνικής Τράπεζας, βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Α. Σ. Καλλιγά και Α. Γ. Ρωμανό. Το 1984, μετά την αποκατάστασή του, η Εθνική Τράπεζα παραχώρησε το κτίριο στο Μορφωτικό της Ίδρυμα, και έκτοτε εδώ στεγάζονται τα κεντρικά του γραφεία.

Οι ώρες ξενάγησης θα είναι Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00 για τα κτίρια Μέγαρο Μελά, Παλαιό Χρηματιστήριο & Μικρό Χρηματιστήριο, και 10.00-15.00 για το Μέγαρο Διομήδη του Ιστορικού Αρχείου. Το Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του το Σάββατο, 10.00 – 16.00.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ι. Λαζαρίμο. Η ανοικοδόμηση του ξεκίνησε το 1884 και ολοκληρώθηκε το 1895. Από το 1980 είναι προστατευόμενο μνημείο, ενώ η αποκατάστασή του άρχισε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2013.

ΜΕΓΑΡΟ ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ

Μέγαρο τύπου εξοχικής βίλας, γνωστό και ως “Βίλα Ιλίσσια”, που χτίστηκε το 1840-48 σε σχέδια του  αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθηγια τη Δούκισσα της Πλακεντίας, Sophie de Marbois-Lebrun. Από το 1930 στεγάζει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ

Διατηρητέο κτίριο του 1910 με στοιχεία εκλεκτικισμού, που επεκτάθηκε το 1989. Σήμερα στεγάζει το Αρχείο Καβάφη, έναν χώρο με γραπτά και βιβλία του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα κι έπιπλα, πλαισιωμένα από έργα τέχνης, που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση και εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2023. Την αρχιτεκτονική μελέτη επιμελήθηκε το Flux-office της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη.

 ΜΕΓΑΡΟ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ – ALLOUCHE BENIAS GALLERY

Κτίριο που συνδυάζει τον νεοκλασικισμό με την art nouveau, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ περί το 1890. Σήμερα στεγάζει τον χώρο τέχνης Allouche Benias Gallery.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ Σ.Ε.Ν.

Το Ιστορικό Υφαντουργείο του Συλλόγου Εκπαιδεύσεως Νεανίδων ανήκει σε ένα κτιριακό συγκρότημα που χτίστηκε από το 1878 ως το 1901 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Νικολάου Λύσσιπου και συνιστά ένα μοναδικό διατηρούμενο ενιαίο οικοδομικό τετράγωνο στο μέτωπο της Πλάκας. Επισκέψιμος θα είναι ο πρώτος όροφος του κτιρίου, όπου εκτίθεται σπάνια συλλογή εργαλείων προβιομηχανικής κλωστοϋφαντουργίας.

ΖΑΠΠΕΙΟΝ ΜΕΓΑΡΟΝ

Νεοκλασικό μέγαρο που χτίστηκε το 1888, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, και σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα κτίρια που έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε από κοντά στα πλαίσια του Open House Athens. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κτίρια που συμμετέχουν στη δράση, τις ώρες που θα είναι ανοιχτά, αλλά και τα χαρακτηριστικά του κάθε κτιρίου μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα openhouseathens.gr.

Σχετικές αναρτήσεις

Στο Παρίσι το ποδήλατο ξεπέρασε το αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης

lazaros lazaros

Επίδαυρος: Αποκαλύπτονται σημαντικά κτήρια στον περιβάλλοντα χώρο του Ασκληπιείου

lazaros lazaros

Κόπηκε στα δύο το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου.

lazaros lazaros