Ανατολική Αττική
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Πάνω από 2.700 επιστήμονες από 59 χώρες «πλημμύρισαν» τη Θεσσαλονίκη- Συμμετείχαν στο συνέδριο EARLI 2023

«Η εκπαίδευση ως ελπίδα σε αβέβαιους καιρούς» ήταν το θέμα του φετινού 20ού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Έρευνα στη Μάθηση και τη Διδασκαλία (European Association for Research on Learning and Instruction, EARLI) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα συνέδριο που άφησε τον οικονομικό αντίκτυπο στη ζωή της πόλης καθώς διήρκησε πάνω από μία εβδομάδα στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

ΑΠΘ: Δημοφιλής συνεδριακός προορισμός η Θεσσαλονίκη
«Ήταν ένα συνέδριο με ισχυρό κοινωνικο –οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη». Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr, η πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελευθερία Γωνίδα «αυτή την περίοδο ήρθαν στην πόλη μας 2.700 άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο. Διέμειναν στην πόλη, κινήθηκαν, έφαγαν και διασκέδασαν στη Θεσσαλονίκη. Κατά συνέπεια, η διοργάνωση αυτή είχε κι ένα κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη μας. Επιπλέον, καθώς η Ελλάδα αλλά και η Θεσσαλονίκη ειδικά αποτελεί έναν δημοφιλή συνεδριακό προορισμό – πολλοί από τους/τις συνέδρους ήρθαν με τις οικογένειές τους και συνδύασαν τις διακοπές τους είτε πριν από το συνέδριο είτε μετά από αυτό. Εγώ γνωρίζω πάρα πολλούς οι οποίοι τις δυο προηγούμενες εβδομάδες από το συνέδριο ήταν στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ή ήταν στη Νότια Ελλάδα και ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο. Έχω πολλούς συναδέλφους από διάφορα πανεπιστήμια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική ή πέρασαν μια περίοδο των διακοπών τους πριν το συνέδριο στη Χαλκιδική και τώρα έφυγαν για την Αθήνα και τα νησιά. Δηλαδή το συνέδριο είχε έναν οικονομικό αντίκτυπο για την πόλη αλλά και για τη χώρα. Και θα πρέπει να πω ότι το συνέδριο είχε πολλή μεγάλη επιτυχία όχι μόνον ως προς τους αριθμούς των συνέδρων αλλά, γενικότερα ως προς το επίπεδο της διοργάνωσης. Τόσο η αντιπρόεδρος του συνεδρίου κυρία Μαρία Πλατσίδου, καθηγήτρια στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όσο κι εγώ θεωρούμε ότι η διοργάνωση αυτή συνέβαλε στην περαιτέρω προβολή των Πανεπιστημίων μας, της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της χώρας μας στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και με τον τρόπο αυτό συμβάλαμε σε κάποιο βαθμό και στην άρση παρανοήσεων που υπάρχουν για την Ελλάδα», αναφέρει η καθηγήτρια του ΑΠΘ.

Η εκπαίδευση η μόνη ελπίδα για το μέλλον
«Καθώς ζούμε σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, πολύ μεγάλων αλλαγών διεθνώς, εν τέλει η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες από την πολύ μικρή ηλικία μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διά βίου εκπαίδευση ίσως να αποτελεί τη μόνη μας ελπίδα για το μέλλον», επισημαίνει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγήτρια Ελευθερία Γωνίδα. Και εξηγεί «σήμερα ζούμε σε περιόδους πολύ μεγάλων αλλαγών. Σκεφτείτε τις τεχνολογικές εξελίξεις και την τεχνητή νοημοσύνη, την κλιματική αλλαγή (ζούμε όλο αυτό το διάστημα τις τεράστιες πυρκαγιές στη χώρα μας και ανησυχούμε τόσο πολύ όλοι), έχει αλλάξει η αγορά εργασίας, έχει αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων, η πανδημία η οποία προηγήθηκε και δεν μας έχει αφήσει τελείως ακόμη, οι γεωπολιτικές αλλαγές, έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη (ποιος θα το περίμενε!), ακόμη και ζητήματα δημοκρατικής πολιτειότητας τίθενται υπό αμφισβήτηση. Όλα αυτά είναι πολύ μεγάλες αλλαγές στις οποίες αντίσταση μπορεί να θέσουν μόνον οι άνθρωποι όταν έχουν τη γνώση και τα νοητικά εργαλεία να δημιουργήσουν αντιστάσεις. Και πιστεύουμε ότι μέσα από την εκπαίδευση μπορούν οι αυριανοί πολίτες να αξιολογούν καλύτερα τις πληροφορίες και να διακρίνουν τα γεγονότα από τις προσωπικές απόψεις και τις προκαταλήψεις, να συμπεριφέρονται με τρόπους οι οποίοι θα είναι για το καλό του περιβάλλοντος και των συνανθρώπων μας, να ανθίζουν και να δημιουργούν ανταποκρινόμενοι/ες στις προκλήσεις των καιρών όντας ψυχικά ανθεκτικοί και υγιείς, γιατί εντέλει μόνον η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα μας για θετικές αλλαγές στην κοινωνία», υπογραμμίζει η καθηγήτρια κ. Γωνίδα.

Η ταυτότητα του συνεδρίου
Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και συνδιοργανώθηκε από την EARLI, το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το συνέδριο EARLI 2023 φιλοξένησε μεταξύ άλλων ομιλίες και συμπόσια, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, εργαστήρια, επιδείξεις ερευνητικών και διδακτικών εργαλείων και μεθόδων. Οι επιστήμονες από τις 60 χώρες συμμετείχαν στο διεθνές αυτό φόρουμ, για να μοιραστούν τις πλέον πρόσφατες ερευνητικές εξελίξεις στο διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο της μάθησης και της διδασκαλίας, να ενισχύσουν τον επιστημονικό διάλογο και να διαχειριστούν τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όχι μόνον τα μέλη της σχολικής και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και η ίδια η κοινωνία. Η φετινή διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τη μεγαλύτερη διοργάνωση μέχρι σήμερα στην ιστορία της επιστημονικής εταιρείας EARLI.
thesseconomy

Σχετικές αναρτήσεις

«Πωλητήριο» στο 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας βάζει η κυβέρνηση

lazaros lazaros

Βρετανία: «Εθνική ανανέωση» υποσχέθηκε ο Κιρ Στάρμερ – Θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’

lazaros lazaros

ΟΚΑΑ: Εντομάλευρα θα παράγονται και στη χώρα μας για την υποκατάσταση των ιχθυάλευρων

lazaros lazaros