Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣ

Παραιτήθηκε από την Κομισιόν ο Τίμερμανς, νέος αντιπρόεδρος ο Σέφτσοβιτς

Μετά την απόφασή του να είναι υποψήφιος στην εκστρατεία για τις προσεχείς γενικές εκλογές στις Κάτω Χώρες, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο κ. Τίμερμανς για το πολυετές επιτυχημένο έργο του για την Επιτροπή και τους Ευρωπαίους πολίτες και αποδέχθηκε την παραίτηση αυτή με άμεση ισχύ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να αναθέσει τον ρόλο του εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στον αντιπρόεδρο κ. Μάρος Σέφτσοβιτς. Αποφάσισε επίσης να αναθέσει προσωρινά στον αντιπρόεδρο κ. Σέφτσοβιτς το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής δράσης για το κλίμα, έως τον διορισμό νέου μέλους της Επιτροπής ολλανδικής ιθαγένειας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ τον Φρανς Τίμερμανς για το αποφασιστικό και άοκνο έργο του για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Υπήρξε σημαντικό μέλος του Σώματος των επιτρόπων μου. Χάρη στην εξαιρετική συμβολή του και την ισχυρή προσωπική του δέσμευση, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, καθώς και για την αύξηση των επιπέδων φιλοδοξίας για το κλίμα παγκοσμίως. Η συμβολή του Φρανς Τίμερμανς στο έργο της Επιτροπής και στο ευρωπαϊκό εγχείρημα υπερβαίνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Έχει συμβάλει στη διαμόρφωση πολλών από τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής, με πραγματικά συλλογικό τρόπο».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς υπηρέτησε επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την περίοδο 2014-2019 ως πρώτος αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με την Βελτίωση της Νομοθεσίας, τις Διοργανικές Σχέσεις, το Κράτος Δικαίου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, προτού αναλάβει αρμοδιότητες για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κατά την τρέχουσα θητεία της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, συντόνισε το φιλόδοξο νομοθετικό θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 και εκπροσώπησε την ΕΕ στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή.

Συντόνισε επίσης τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, για ένα μέλλον με μηδενική ρύπανση και για την κυκλική οικονομία.

Η πρόεδρος ενημέρωσε την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου σχετικά με τις ρυθμίσεις που έγιναν μετά την παραίτηση του κ. Φρανς Τίμερμανς, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή συνέχιση όλων των εν εξελίξει διαδικασιών. Η πρόεδρος κ. Φον ντερ Λάιεν απέστειλε επίσης επίσημη επιστολή στον πρωθυπουργό των Κάτω Χωρών, στην οποία περιλαμβανόταν αίτημα για νέο υποψήφιο επίτροπο ολλανδικής ιθαγένειας.

Η Ουρ. φον ντερ Λάιεν εύχεται στον αντιπρόεδρο κ. Σέφτσοβιτς καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Η πρόεδρος αναμένει από τον αντιπρόεδρο κ. Σέφτσοβιτς να προωθήσει την προστασία του κλίματος και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με την απαιτούμενη φιλοδοξία.

Τώρα που το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας έχει σε μεγάλο βαθμό τεθεί σε εφαρμογή και έχει διασφαλιστεί η κινητοποίηση πρωτοφανών ποσών χρηματοδότησης για την απανθρακοποίηση, έχει έρθει η ώρα να περάσει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο επόμενο επίπεδο και να μετατοπιστεί η εστίαση από τους κανόνες στην υλοποίηση.

Η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, αφού αντιμετώπισε επιτυχώς τους πλέον απαιτητικούς φακέλους στο παρελθόν, είναι ένα από τα πιο υψηλόβαθμα και έμπειρα μέλη του Σώματος. Ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος θα είναι υπεύθυνος για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με την ίδια προτεραιότητα. Μετά την επιτυχή νομοθετική φάση, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα εστιάσει στην επιτυχή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ως αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης. Προτεραιότητά μας θα είναι η ενίσχυση της βιομηχανικής καθαρής καινοτομίας, η αναβάθμιση των δικτύων και των υποδομών μας για την ενεργειακή μετάβαση και η πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας απαιτεί ακόμη εντατικότερο διάλογο με τη βιομηχανία, τα καίρια ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι ιδιοκτήτες δασών και οι γεωργοί, καθώς και με τους πολίτες. Τέλος, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε μια ισχυρότερη διεθνή στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σύμφωνα με τα οικονομικά και γεωπολιτικά μας συμφέροντα. Η Επιτροπή θα ενισχύσει την πολυμερή διπλωματία της στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, προκειμένου να εδραιώσει τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στους παγκόσμιους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση».

 

πηγη:BusinessDaily.gr

Σχετικές αναρτήσεις

4ο συνέδριο Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έλληνες billionaires από όλο τον κόσμο στην Αθήνα

lazaros lazaros

ΤΑΙΠΕΔ: Άρση πολεοδομικών εμποδίων για την αξιοποίηση των λιμανιών

lazaros lazaros

Lloyd Austin (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Η βοήθεια στο Ισραήλ δεν θα εμποδίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία

lazaros lazaros