Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

“Πάσχα στο Άγιον Όρος”: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Αγιορειτική Εστία

Την ιδιαίτερη εμπειρία της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στο Άγιον Όρος, έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν Θεσσαλονικείς και επισκέπτες, αφού παρουσιάζονται στο κοινό της πόλης, εικόνες από τη λειτουργική ζωή και τον καθημερινό βίο των μοναχών, καθώς και ιερά κειμήλια.

Πρόκειται για την ομαδική έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Πάσχα στο Άγιον Όρος», με την οποία η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις εκδηλώσεις της «Λατρευτικής Εβδομάδας» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τις εικόνες απαθανάτισαν καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης φωτογράφοι που επισκέφθηκαν κατά καιρούς την Αθωνική Πολιτεία και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, μετά από συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία, περιλαμβάνεται στο φωτογραφικό της αρχείο. Η συγκεκριμένη θεματική επικεντρώνεται στις ακολουθίες και το τυπικό της εβδομάδας των Παθών, της Ανάστασης και της λιτάνευσης των ιερών εικόνων των μονών, με σημαντικότερες τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστί» τη Δευτέρα του Πάσχα καθώς και της Παναγίας Πορταΐτισσας της Μονής Ιβήρων την Τρίτη του Πάσχα.

Οι φωτογράφοι, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν, είναι οι: Μοναχός Γαβριήλ Φιλοθεΐτης (Άγιον Όρος), Γιώργος Πούπης, Γιώργος Φουστέρης, Δημήτρης Καρακατσάνης, Tomasz Mościcki (Πολωνία), Ali Borovali (Τουρκία), Zbigniew Kosc (Ολλανδία), Zoran Purger (Σερβία) και Valery Bliznyuk (Ρωσία).

Ο κ. Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο τελετουργικό που ακολουθούν οι μοναχοί του Αγίου Όρους τις ημέρες του Πάσχα, αναφερόμενος στις πολύωρες ακολουθίες, την Περιφορά του Επιταφίου και άλλες παραδόσεις, όπως ο πολυέλαιοςπου “κινείται” που κρατούνται επί σειρά ετών, αλλά και στα βαθιά συναισθήματα που βιώνουν οι επισκέπτες του ιερού αυτού τόπου.

Ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλλεται τοντοκιμαντέρ «Πάσχα στο Άγιον Όρος» (Αγιορειτική Ταινιοθήκη, 2006) σε σκηνοθεσία του Άγγελου Παπαστεφάνου.

Η έκθεση «Πάσχα στο Άγιον Όρος» θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίουκαι η είσοδος είναι ελεύθερη.ΕΡΤ

Σχετικές αναρτήσεις

Ενιαία ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων -Πότε ξεκινά & τι αλλάζει (πίνακας)

lazaros lazaros

Σλοβακία: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο κοντά στην Μπρατισλάβα- Τα πρώτα πλάνα

lazaros lazaros

Τα τοπικά λεωφορεία και τρένα δεν θα κυκλοφορήσουν σχεδόν σε όλη τη Γερμανία σήμερα.

lazaros lazaros