Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

POLITICO: Ο Πούτιν βομβαρδίζει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Αφήνει την Ευρώπη χωρίς ενέργεια.

Το βομβαρδισμένο ερείπιο του θερμοηλεκτρικού σταθμού Trypilska – του κύριου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας για εκατομμύρια ανθρώπους – είναι σύμβολο μιας καταστροφικής αλλαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. | Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty Images

 

Ακριβώς έξω από το Κίεβο υπάρχει ένας κρατήρας καπνιστών όπου παλαιότερα βρισκόταν ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας.

Το βομβαρδισμένο ερείπιο του θερμοηλεκτρικού σταθμού Trypilska – του κύριου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας για εκατομμύρια ανθρώπους – είναι σύμβολο μιας καταστροφικής αλλαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία άρχισε να προκαλεί πολύ πιο μόνιμη ζημιά στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, όχι μόνο καταργώντας σταθμούς παραγωγής αλλά ακόμη και κυνηγά τις τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στις οποίες βασίστηκε η ΕΕ τον περασμένο χειμώνα για να αποφύγει τις δικές της ελλείψεις ενέργειας.

Είναι μια αλλαγή σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια, όταν η Μόσχα και ο στρατός εισβολής της στόχευαν κυρίως τους ενεργειακούς μετασχηματιστές της Ουκρανίας, τα εξαρτήματα που μεταφέρουν την ισχύ από το ένα κύκλωμα στο άλλο. Τέτοιες επιθέσεις ήταν καταστροφικές, αλλά τα εξαρτήματα μπορούσαν να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν γρήγορα.

Τώρα που ολόκληροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής βρίσκονται στο στόχαστρο τους, οι επισκευές θα χρειαστούν χρόνια. Και οι απεργίες αποθήκευσης μπορεί να στερήσουν την Ευρώπη από ένα κρίσιμο εφεδρικό σχέδιο.

«Οι θερμοηλεκτρικοί μας σταθμοί δέχθηκαν επίθεση 48 φορές τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά χωρίς αμφιβολία, οι επιθέσεις της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι χειρότερες από [την] πλήρους κλίμακας εισβολή το 2022», δήλωσε ο Maxim Timchenko, Διευθύνων Σύμβουλος της Ουκρανίας. Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας, η DTEK, δήλωσε στο  http://www.politico.eu

Η εταιρεία, είπε, έχει χάσει τώρα σχεδόν το 80% της παραγωγικής της ικανότητας. 

Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά — και όχι μόνο για την Ουκρανία. Οι υπάλληλοι εκεί ανησυχούν για το πώς θα περάσουν τον χειμώνα με τα φώτα και τη θέρμανση αναμμένα. Η αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας εξαντλείται, λένε, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την αντιστάθμιση των πυραύλων που πέφτουν βροχή στην ενεργειακή υποδομή. Ούτε υπάρχουν πολλά εύκολα προσβάσιμα ανταλλακτικά επισκευής για αυτές τις υποβαθμισμένες μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Στη συνέχεια, υπάρχει η διάχυση στην Ευρώπη. Τον περασμένο χειμώνα, η Ουκρανία πρόσφερε το δίκτυο αποθήκευσης φυσικού αερίου της στους ευρωπαίους εμπόρους, καθώς συγκέντρωναν μανιωδώς αποθέματα σε περίπτωση που η Ρωσία απέσυρε τις προμήθειες όταν η θερμοκρασία έπεφτε. Τώρα η Ρωσία στοχεύει αυτό το δίκτυο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η ΕΕ είναι έτοιμη με εναλλακτικές λύσεις.

«Οι Ρώσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας αλλά εναντίον ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ο Ολεγκ Ουστένκο, Ουκρανός οικονομολόγος που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε ως ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelenskyy. «Αυτή είναι μια πρόκληση για εμάς, αλλά είναι επίσης μια πρόκληση για την Ευρώπη».

Κλείδωμα

Είναι μια απογοητευτική εξέλιξη σε έναν τομέα που, μέχρι πρόσφατα, ήταν πηγή αισιοδοξίας για την Ουκρανία. 

Μόλις πριν από εβδομάδες η Ουκρανία εμφανιζόταν ως μια κινητήρια δύναμη για την Ευρώπη, καυχιόταν ότι εξάγει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά στους δυτικούς γείτονές της. Τώρα το οικονομικό ισοζύγιο έχει ανατραπεί, με το Κίεβο να εξαντλεί τον επισφαλή προϋπολογισμό του για να εισάγει ενέργεια καθώς αγωνίζεται να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος και να τροφοδοτήσει μια βιομηχανία όπλων εν καιρώ πολέμου.

«Υπάρχει τεράστια πίεση, ειδικά σε περιοχές όπως το Χάρκοβο όπου όλα τα κύρια περιουσιακά μας στοιχεία δέχθηκαν επίθεση με πυραύλους και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ισχύ ενώ ο αντίπαλος αναλαμβάνει όλο και περισσότερες νέες επιθέσεις», δήλωσε ο Volodymyr Kudrytskyi, Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εξουσίας. διαχειριστής δικτύου Ukrenergo, σε συνέντευξή του. 

«Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να θέσουμε σε λειτουργία το δίκτυο», πρόσθεσε, «αλλά η παραγωγή ενέργειας φαίνεται να είναι το κύριο πρόβλημα».

Μόλις πριν από εβδομάδες η Ουκρανία εμφανιζόταν ως μια κινητήρια δύναμη για την Ευρώπη, καυχιόταν ότι εξάγει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά στους δυτικούς γείτονές της. | Matt Cardy/Getty Images

Σύμφωνα με τον Timchenko, μόνο η υποστήριξη από τους συμμάχους της Ουκρανίας μπορεί να σώσει το δίκτυο από περισσότερη καταστροφή. 

“Δυστυχώς, οι παθητικές άμυνες που εγκαθιστά η DTEK – όπως τσιμεντόλιθοι και σάκοι άμμου – είχαν περιορισμένο μόνο αποτέλεσμα ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις ακριβείας”, είπε. “Χρειαζόμαστε επειγόντως ισχυρότερη αεράμυνα για να σώσουμε και να προστατέψουμε το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας”.

Το Κίεβο καλεί τους εταίρους του να ενισχύσουν και να το βοηθήσουν να υπερασπιστεί τις υποδομές του από την έναρξη του νέου κύματος βομβαρδισμών τον Μάρτιο.

Μιλώντας στον απόηχο του βομβαρδισμού του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Trypilska, ο Zelenskyy είπε : “11 πύραυλοι πέταξαν προς το μέρος του. Καταστρέψαμε τους πρώτους επτά· άλλοι τέσσερις κατέστρεψαν το εργοστάσιο. Γιατί; Επειδή δεν υπήρχαν [ουκρανικοί] πύραυλοι – έχουμε ξεμείνει από όλους οι πύραυλοι που προστάτευαν την Τρυπίλσκα». 

Προς το παρόν, ωστόσο, ένα κρίσιμο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο πολλών μηνών στην Ουάσιγκτον.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γερμανός Γκαλουσένκο, είχε έκτακτες συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, καθώς η κατάσταση συνέχιζε να επιδεινώνεται. Σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών, ο υπουργός επικεντρώθηκε σε «περαιτέρω διεθνή βήματα και βοήθεια που απαιτούνται για την υποστήριξη του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας — με κύρια προτεραιότητα τη διασφάλιση περισσότερης αεράμυνας».

Ενώ η Γερμανία επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα στείλει μια επιπλέον μπαταρία αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ λίγο, πολύ αργά μετά από επιθέσεις που στέρησαν τη χώρα από την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Τώρα, αντί να βοηθήσει την ΕΕ να διακόψει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα παρέχοντας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, το Κίεβο μένει να ελπίζει ότι οι γείτονές του θα τη βοηθήσουν να κρατήσει τα φώτα αναμμένα τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια.

“Αυτό έχει δραματικές οικονομικές επιπτώσεις”, είπε ο Ουστένκο. «Είναι πολύ απίθανο να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις εξαγωγές και πιθανότατα θα χρειαστεί να εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια». 

Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, πρόσθεσε, οι εντεινόμενες επιθέσεις κινδυνεύουν να αποτρέψουν τους ιδιώτες επενδυτές ότι η Ουκρανία χρειάζεται να εκσυγχρονίσει το πολιορκημένο δίκτυο της και να αναπτύξει μικρότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα είναι πιο δύσκολο για τους Ρώσους να στοχεύσουν. 

Φόβοι για το φυσικό αέριο

Τα ενεργειακά προβλήματα της Ουκρανίας γίνονται όλο και περισσότερο ενεργειακά προβλήματα και της Ευρώπης. 

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία σηματοδότησε μια πιθανή νέα φάση στην ενεργειακή της επίθεση, χτυπώντας δύο ξεχωριστές τοποθεσίες που συνδέονται με το υπόγειο δίκτυο αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας. 

Οι εγκαταστάσεις ήταν κρίσιμες για τις ενεργειακές προσπάθειες της Ευρώπης τον περασμένο χειμώνα, με τους εμπόρους να αποθηκεύουν εκεί δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου σε περίπτωση οξείας έλλειψης. Η επιπλέον χωρητικότητα αποθήκευσης παρείχε στις χώρες της ΕΕ εύκολη πρόσβαση στις προμήθειες και επέτρεψε στις εταιρείες να αποθηκεύουν το πλεονάζον καύσιμο που διαφορετικά δεν θα είχαν πού να τοποθετήσουν — και το οποίο θα αναγκάζονταν να πουλήσουν με κόστος έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η Ουκρανία έσωσε τον κώλο της Ευρώπης», είπε η Aura Sabadus, εμπειρογνώμονας για το φυσικό αέριο στην εταιρεία πληροφοριών εμπορευμάτων ICIS. «Και η τραγωδία είναι ότι το φυσικό αέριο που αποθήκευαν προέρχεται από χώρες που αντιτίθενται στην αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Και τελικά αυτό θα έχει μπούμερανγκ».

Υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα προσφοράς στον ορίζοντα και για την Ευρώπη. Στο τέλος του έτους μια συμφωνία διαμετακόμισης που επιτρέπει στη Ρωσία να στείλει φυσικό αέριο αγωγών στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας πρόκειται να λήξει και το Κίεβο επιμένει ότι η συμφωνία δεν θα παραταθεί.

«Το σενάριο τρόμου δεν είναι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο, χωρίς διαμετακόμιση», είπε ο Sabadus. “Τότε, τι κάνουμε στην πραγματικότητα; Και ακόμη πιο μακροπρόθεσμα, με μια άλλη τεράστια πληθώρα υγροποιημένου φυσικού αερίου που έρχεται από τις ΗΠΑ και το Κατάρ από το 2025 και μετά, πού θα τα βάλουμε όλα αυτά ως μέτρο ασφάλειας του εφοδιασμού;”

Σύμφωνα με τον Ουστένκο, τον πρώην σύμβουλο του Ζελένσκι, όσο περισσότερο η Δύση λυπάται να παραδώσει στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αεράμυνας, τόσο χειρότερα θα είναι για όλους τους εμπλεκόμενους.

«Πρέπει να σώσουμε τη χώρα μας, να σώσουμε τον λαό μας και όσο πιο γρήγορα ληφθούν αποφάσεις για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους, τόσο καλύτερα θα είναι για την Ουκρανία και την Ευρώπη», είπε.

Ο Γκάμπριελ Γκάβιν ανέφερε από το Βερολίνο. Ο Βίκτορ Τζακ ανέφερε από τις Βρυξέλλες. Η Veronika Melkozerova συνέβαλε στην αναφορά από το Κίεβο. 

Σχετικές αναρτήσεις

Ντόμινο εξελίξεων πυροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ η κίνηση Κασσελάκη μετά την ηχηρή παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα.

lazaros lazaros

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας» – «Fake news οι αναφορές για σωσίες» λέει ο Πεσκόφ

lazaros lazaros

Συγκίνηση για το απίθανο κατόρθωμα του Ταϊγανίδη

lazaros lazaros