Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Νέα πρόστιμα σε χρήστες που έχουν πρόσβαση σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο – Πώς θα εντοπίζονται από τις Ελληνικές Αρχές

Οι Έλληνες που παρακολουθούν πειρατικό περιεχόμενο θα έρθουν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα και οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Με την ψήφιση του Νόμου 5179/2025, εισάγονται σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, επιβάλλοντας διοικητικά πρόστιμα σε όσους αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες.

Ο νέος νόμος προβλέπει κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με τη φύση της παράβασης:

• 750 ευρώ για οικιακούς χρήστες που παρακολουθούν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο.

• 1.500 ευρώ για δημόσια προβολή του παράνομου περιεχομένου, όπως σε καφετέριες ή ξενοδοχεία.

• 5.000 ευρώ όταν η παράβαση πραγματοποιείται με σκοπό οικονομικό ή εμπορικό όφελος.
Σε περιπτώσεις υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται, φτάνοντας έως και τα 10.000 ευρώ.

Οι αρχές έχουν ήδη στη διάθεσή τους λίστες με στοιχεία περίπου 50.000 χρηστών που φέρονται να έχουν πρόσβαση σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από εφόδους της Ελληνικής Αστυνομίας σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, όπου εντοπίστηκαν καταστάσεις «πελατών» που χρησιμοποιούν παράνομες υπηρεσίες streaming.

Η διαδικασία εντοπισμού βασίζεται στη συλλογή δεδομένων όπως διευθύνσεις IP και ΑΦΜ, τα οποία διασταυρώνονται για την ταυτοποίηση των παραβατών. Με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα ξεκινήσει η επιβολή των πρώτων προστίμων.

Η τηλεοπτική πειρατεία προκαλεί σημαντικές οικονομικές απώλειες τόσο για το κράτος όσο και για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Εκτιμάται ότι τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών οι απώλειες μπορεί να ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η πειρατεία συχνά συνδέεται με οργανωμένο έγκλημα, χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες και αποτελεί απειλή για την οικονομική σταθερότητα και την ασφάλεια.

Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας στην Ελλάδα ακολουθεί μια ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει συστάσεις για την εξάλειψη της μη εξουσιοδοτημένης αναμετάδοσης ζωντανών εκδηλώσεων, ενώ η πειρατεία ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων παρουσιάζει ανοδική τάση σε όλη την ΕΕ.law  and older

 

Σχετικές αναρτήσεις

WWF Ελλάς.Για ένα ζωντανό και ανθεκτικό δάσος στον Έβρο.

lazaros lazaros

Βούλα: Νεκρός ο 28χρονος χειριστής γερανού – 7 προσαγωγές

lazaros lazaros

Το σχέδιο των Ολλανδών για τη «θωράκιση» του Θεσσαλικού κάμπου – Αντιπλημμυρικά έργα, αλυσίδα αξίας για τους κτηνοτρόφους

lazaros lazaros