Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Πριν το Πάσχα η ΚΥΑ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα – Σε ποιές 5 περιοχές θα γίνουν

Πριν το Πάσχα αναμένεται να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com. Επόμενο στάδιο – που τοποθετείτε χρονικά μέσα στο καλοκαίρι όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές – είναι η έναρξη των βυθομετρικών μελετών και των μετρήσεων του αιολικού δυναμικού στις πρώτες περιοχές.

Η ΣΜΠΕ είχε τεθεί τον Νοέμβριο σε διαβούλευση και σε αυτή τη φάση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει ήδη επεξεργαστεί τα σχόλια που είχαν κατατεθεί, ολοκληρώνει το τελικό κείμενο, εκτιμώντας ότι πριν το Πάσχα θα μπορεί να παρουσιαστεί.

Ταυτόχρονα, στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για τη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες, καθώς και να συλλέξει κάθε άλλο απαραίτητο δεδομένο στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Στην εταιρεία ειδικού σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, στην οποία θα ανατεθούν οι εργασίες των μετρήσεων και η συλλογή των δεδομένων, χορηγείται άδεια έρευνας. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή και από αποδεικτικό κατάθεσης εφάπαξ τέλους άδειας έρευνας υπεράκτιων αιολικών ερευνών που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, ανά περιοχή (ΠΟΑΥΑΠ), καθώς επίσης οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, να γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου.

Οι μελέτες, εκτιμάται – όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com – θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι με στόχο να ολοκληρωθούν έγκαιρα για να μπορεί το ΥΠΕΝ να προχωρήσει στη διαγωνιστική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα αιολικά πάρκα είναι ήδη μεγάλο και προέρχεται από εταιρείες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Οι πρώτες περιοχές

Ο ΑΔΜΗΕ στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025 -2034 είχε εισηγηθεί να αναπτυχθούν σε πέντε θαλάσσιες περιοχές και συγκεκριμένα σε Θράκη, Κρήτη, Κυκλάδες, Αττική και Δωδεκάνησα τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ υπέβαλε πρόταση για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου 2 GW, ο οποίος θα επιμεριστεί σε 5 περιοχές.

Ειδικότερα, έχουν προβλεφθεί πιλοτικά έργα 600 MW σε Έβρο και Σαμοθράκη, ακόμα 600 MW στην Κρήτη, για τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα νησιά Σύρο, Πάρο και Νάξο δρομολογούνται έργα 250 MW, σε νησιά των Κυκλάδων κοντά στην Αττική καθώς και στον Νότιο Ευβοϊκό θα γίνουν έργα 200 MW και στα Δωδεκάνησα έργα 350 MW.

ypodomes

Σχετικές αναρτήσεις

Τουρκία: Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε πάνω σε εργοτάξιο – Ένας νεκρός

lazaros lazaros

Μαρίνα Ναυπλίου: Στόχος η προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών υψηλού οικονοµικού επιπέδου

lazaros lazaros

Ολυμπιακός: Πόσα εισιτήρια θα πάρει για τον τελικό στην «Opap Arena»

lazaros lazaros