Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Πυραμίδες της Αιγύπτου: Λύθηκε το μυστήριο γιατί χτίστηκαν στην έρημο

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν λύσει το μυστήριο του πώς χτίστηκαν οι 31 πυραμίδες της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας, πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψε ότι οι πυραμίδες είναι πιθανό να χτίστηκαν κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου κλάδου του ποταμού Νείλου – ενός κλάδου, ο οποίος είναι τώρα κρυμμένος κάτω από την έρημο και τις γεωργικές εκτάσεις.

Για πολλά χρόνια, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρέπει να χρησιμοποιούσαν μια κοντινή πλωτή οδό για να μεταφέρουν υλικά όπως τους λίθους που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων στον ποταμό. Αλλά μέχρι τώρα, «κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού με την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, την καθηγήτρια Eman Ghoneim.

Σε μια διηπειρωτική προσπάθεια, η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες δορυφόρων, ιστορικούς χάρτες, γεωφυσικές έρευνες και πυρήνα ιζήματος (μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να ανακτήσουν στοιχεία από δείγματα) για να χαρτογραφήσουν τον κλάδο του ποταμού που πιστεύουν ότι θάφτηκε από μεγάλη ξηρασία και αμμοθύελλες πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η ομάδα κατάφερε να «διεισδύσει στην επιφάνεια της άμμου και να παράγει εικόνες» χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ραντάρ, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών υπήρχαν «θαμμένα ποτάμια και αρχαίες κατασκευές» που είναι διασκορπισμένα στους πρόποδες όπου βρίσκεται «η συντριπτική πλειονότητα των αρχαίων αιγυπτιακών πυραμίδων», είπε η Ghoneim.

Μιλώντας στο BBC, μια από τους συγγραφείς της μελέτης, η δρ. Suzanne Onstine, είπε «εντοπίζοντας το πραγματικό κλάδο [ποταμού] και έχοντας τα δεδομένα που δείχνουν ότι υπήρχε μια πλωτή οδός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαρύτερων τεμαχίων, εξοπλισμού, ανθρώπων, κλπ. Τα πάντα, μας βοηθούν πραγματικά να εξηγήσουμε την κατασκευή των πυραμίδων».

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κλάδος του ποταμού που ονομάζεται κλάδος Ahramat (“ahramat” σημαίνει πυραμίδες στα αραβικά) είχε μήκος περίπου 64 χλμ και πλάτος μεταξύ 200-700 μ.. Και συνόρευε με 31 πυραμίδες, οι οποίες χτίστηκαν μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πριν.

Η ανακάλυψη αυτού του εξαφανισμένου κλάδου του Νείλου βοηθά στο να εξηγηθεί η υψηλή πυκνότητα πυραμίδων μεταξύ της Γκίζας και του Λιστ (τόπος ταφής του Μεσαίου Βασιλείου), σε μια αφιλόξενη περιοχή της ερήμου Σαχάρας. Η εγγύτητα του κλάδου του ποταμού με τα συγκροτήματα των πυραμίδων υποδηλώνει ότι ήταν «ενεργός και λειτουργικός κατά τη φάση κατασκευής αυτών των πυραμίδων».

dailypost.Η δρ. Onstine εξήγησε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν «να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια του ποταμού για να μεταφέρουν αυτά τα βαριά τετράγωνα, αντί για την ανθρώπινη εργασία», προσθέτοντας: «Απλώς είναι πολύ λιγότερη προσπάθεια». Ο ποταμός Νείλος ήταν η σανίδα σωτηρίας της Αρχαίας Αιγύπτου – και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Ο περίεργος βράχος στο Ιόνιο Πέλαγος έκρυβε μια έκπληξη – Ανακάλυψαν πολεμικό κράνος 600 ετών

lazaros lazaros

Blue Horizon: Ντοκουμέντο από την ενδοεπικοινωνία καπετάνιου-πληρώματος

lazaros lazaros

Αλεξανδρούπολη: Ίμβριοι στηρίζουν πυρόπληκτο χωριό, ως ευχαριστώ για την φιλοξενία που τους πρόσφεραν πριν 59 χρόνια

lazaros lazaros