Ανατολική Αττική
ΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Reuters:Άτομο με γρίπη των πτηνών πέθανε στο Μεξικό, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Ένα άτομο με προηγούμενες επιπλοκές υγείας που είχε προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών πέθανε στο Μεξικό τον Απρίλιο και η πηγή έκθεσης στον ιό ήταν άγνωστη, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο ΠΟΥ είπε ότι ο τρέχων κίνδυνος του ιού της γρίπης των πτηνών για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός.
Ο 59χρονος κάτοικος της Πολιτείας του Μεξικού είχε νοσηλευτεί στην Πόλη του Μεξικού και πέθανε στις 24 Απριλίου μετά από πυρετό, δύσπνοια, διάρροια, ναυτία και γενική ενόχληση, δήλωσε ο ΠΟΥ.
«Αν και η πηγή έκθεσης στον ιό σε αυτή την περίπτωση είναι προς το παρόν άγνωστη, ιοί A(H5N2) έχουν αναφερθεί σε πουλερικά στο Μεξικό», ανέφερε ο ΠΟΥ σε δήλωση.
Ήταν το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό της γρίπης A(H5N2) παγκοσμίως και ο πρώτος ιός H5 των πτηνών που αναφέρθηκε σε άτομο στο Μεξικό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Οι επιστήμονες είπαν ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών H5N1 στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει μολύνει μέχρι στιγμής τρεις εργαζόμενους σε γαλακτοκομικές φάρμες.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του η πηγή της μόλυνσης δεν έχει εντοπιστεί.
Το θύμα δεν είχε ιστορικό έκθεσης σε πουλερικά ή άλλα ζώα, αλλά είχε πολλαπλές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και ήταν κλινήρης για τρεις εβδομάδες, για άλλους λόγους, πριν από την έναρξη των οξέων συμπτωμάτων, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού είπε ότι το άτομο είχε χρόνια νεφρική νόσο και διαβήτη τύπου 2.
«Αυτό θέτει αμέσως έναν άνθρωπο σε κίνδυνο πιο σοβαρής γρίπης, ακόμη και με εποχική γρίπη», δήλωσε ο Andrew Pekosz, ειδικός στη γρίπη στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Αλλά το πώς μολύνθηκε αυτό το άτομο «είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό που τουλάχιστον αυτή η αρχική αναφορά δεν αντιμετωπίζει πραγματικά διεξοδικά».
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Μεξικού ανέφερε ένα ξέσπασμα του A(H5N2) σε μια απομονωμένη οικογενειακή μονάδα στη δυτική πολιτεία Michoacan της χώρας.
Η κυβέρνηση είπε ότι τα κρούσματα δεν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για απομακρυσμένες εμπορικές φάρμες, ούτε για την ανθρώπινη υγεία.
Μετά τον θάνατο του Απριλίου, οι μεξικανικές αρχές επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού και ανέφεραν το κρούσμα στον ΠΟΥ, ανέφερε ο οργανισμός.
Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άτομο σε άτομο στην υπόθεση και οι φάρμες κοντά στο σπίτι του θύματος παρακολουθούνταν.
Άλλα άτομα που ήρθαν σε επαφή με το άτομο βρέθηκαν αρνητικά για γρίπη των πτηνών, ανέφεραν το υπουργείο Υγείας και ο ΠΟΥ.
Η γρίπη των πτηνών έχει μολύνει θηλαστικά όπως φώκιες, ρακούν, αρκούδες και βοοειδή, κυρίως λόγω της επαφής με μολυσμένα πτηνά.
Οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή για αλλαγές στον ιό που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ότι προσαρμόζεται για να εξαπλωθεί πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν τρία κρούσματα ανθρώπινης μόλυνσης από τον H5N1 μετά από έκθεση σε αγελάδες από τότε που εντοπίστηκε ξέσπασμα σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή τον Μάρτιο. Οι δύο είχαν συμπτώματα επιπεφυκίτιδας, ενώ ο τρίτος είχε και αναπνευστικά συμπτώματα.
Αν και ο θάνατος στο Μεξικό δεν ήταν το ίδιο στέλεχος με αυτόν που μολύνει σήμερα τα βοοειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι και οι δύο ιοί των πτηνών H5.
Ο Pekosz είπε ότι από το 1997, οι ιοί H5 έχουν δείξει συνεχώς την τάση να μολύνουν θηλαστικά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ιό της γρίπης των πτηνών.
«Επομένως, συνεχίζει να χτυπά αυτό το προειδοποιητικό καμπανάκι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την παρακολούθηση αυτών των λοιμώξεων, επειδή κάθε διάχυση είναι μια ευκαιρία για αυτόν τον ιό να προσπαθήσει να συσσωρεύσει εκείνες τις μεταλλάξεις που τον κάνουν να μολύνει καλύτερα τους ανθρώπους», είπε ο Pekosz.
Η Αυστραλία ανέφερε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον άνθρωπο με A(H5N1) τον Μάιο, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν σημάδια μετάδοσης. Ωστόσο, εντόπισε περισσότερα κρούσματα γρίπης των πτηνών H7 σε φάρμες στην πολιτεία Βικτώρια.

Σχετικές αναρτήσεις

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφηση περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, που επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές

lazaros lazaros

Μεσογειακές γεύσεις, πολίτικα γλυκά, κοσμοπολίτικα cocktails – Τα πιο νόστιμα της πολυπολιτισμικής Πατησίων

lazaros lazaros

Δημήτρης Αποστολόπουλος. Λύσεις από την επιτροπή τροχαίας, της Ένωσης Αστυνομικών Β/Α Αττικής

lazaros lazaros