Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Σδούκου: Να προστατευτεί το LNG Αλεξανδρούπολης από το ανταγωνιστικό ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας – Τον Ιούνιο το δεσμευτικό μάρκετ τεστ για τον Κάθετο Διάδρομο

Η πολιτική στήριξη προς τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου που θα φτάσει από την Ελλάδα ως την Ουκρανία είναι σταθερή, όπως δήλωσε σήμερα η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, από το βήμα του φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με την ίδια, σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η διασυνοριακή συνεργασία για τη δημιουργία διαδρόμων ώστε να υπάρχει αξιόπιστη προμήθεια ενέργειας. Η στρατηγική της Ελλάδας βασίζεται στη συγκεκριμένη προτεραιότητα και το πως θα γίνει πύλη εισόδου για αέριο, ηλεκτρισμό και μελλοντικά υδρογόνο.

Τους τελευταίους μήνες, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι χώρες της περιοχής τον Ιανουάριο για τον Κάθετο Διάδρομο, η Κομισιόν έχει ανοίξει τα αυτιά της και στηρίζει το εγχείρημα, όπως και οι ΗΠΑ. “Όσο πιο σύντομα υλοποιήσουμε τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη για την περιοχή, τόσο το καλύτερο για τους καταναλωτές”, τόνισε η κα Σδούκου.

Σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις και η επόμενη Κομισιόν θα επικεντρωθεί στον Κάθετο Διάδρομο, όπως εκτιμά. Αντίστοιχα, δεν εκφράζεται ανησυχία για το θέμα της χρηματοδότησης και οι κυβερνήσεις θα βοηθήσουν τους διαχειριστές να την εξασφαλίσουν διότι το σχέδιο εκπληρώνει και ευρωπαϊκούς στόχους.

Ταυτόχρονα, ο ΔΕΣΦΑ επιδεικνύει ηγετικό ρόλο στις τεχνικές πτυχές και μαζί με τους υπόλοιπους διαχειριστές προετοιμάζουν το δεσμευτικό μάρκετ τεστ που θα λάβει χώρα από τον Ιούνιο ως τα τέλη Ιουλίου. “Δεν μιλάμε για εντελώς νέες υποδομές, αλλά για ένα ρεαλιστικό σχέδιο με αναβάθμιση υφιστάμενων”, σημείωσε η υφυπουργός.

Μιλώντας για το LNG της Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του μήνα, η κα Σδούκου το χαρακτήρισε ως βασικό κομμάτι του Διαδρόμου. “Είναι περιφερειακή και πανευρωπαϊκή υποδομή, κάτι που μαρτυρά και η μετοχική του σύνθεση. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι προστατευμένο από πρακτικές που μπορεί να υπονομεύσουν την εμπορική του βιωσιμότητα μακροχρόνια. Βλέπουμε πολλές ρωσικές εξαγωγές με LNG που μεταμφιέζεται σε τουρκικό αέριο και μπαίνει στις αγορές της περιοχής με χαμηλή τιμή”, δήλωσε σχετικά η υφυπουργός.

Μιλώντας στο Φόρουμ, ο υπουργός ενέργειας της Μολδαβίας, Constantin Borosan, δήλωσε ότι ο κάθετος άξονας παρείχε ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα του από το Δεκέμβριο και τόνισε ότι το project θα παρέχει ενεργειακή επάρκεια στην Κεντρική τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι ο κάθετος άξονας προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τη μεταφορά ενέργειας εντός του καλοκαιριού, αλλά χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία για τις τεχνικές του λεπτομέρειες και θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών.

Αναφέρθηκε επίσης, στη ΔΕΠΑ την οποία χαρακτήρισε ως σημαντικό συνεργάτη και πρόσθεσε ότι η Μολδαβία αγόρασε LNG από την Αλεξανδρούπολη. Τέλος, έκανε λόγο για μακράς διάρκειας συνεργασίες και σχολίασε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός της Ρουμανίας, Dan Dragoș Drăgan, ανέφερε ότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν σταδιακά και ότι η Ε.Ε. πρέπει να λάβει υπόψη τη χρηματοδότησή τους. Πρόσθεσε ότι θα γίνουν πιο έντονες οι προσπάθειες ένταξης χρηματοδότησης τέτοιου είδους έργων από την Ε.Ε., καθώς πρέπει να επέλθει η διαφοροποίηση και να αυξηθεί η χωρητικότητα, ενώ εκτίμησε ότι μεταξύ του 2026 και του 2028 θα επενδυθούν εκατοντάδες εκατ. Ευρώ σε τέτοιο είδους έργα.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ότι η Ρουμανία αναλύει πιθανά ενδεχόμενα εισόδου στο σχήμα.


Προς γεωτρήσεις για φυσικό αέριο το 2026

Κατά τη συμμετοχή της σε δεύτερο πάνελ του Φόρουμ, η κα Σδούκου τόνισε ότι οι υδρογονάνθρακες είναι μια προσπάθεια που φτάνει πλέον στο σημείο να γνωρίζουμε αν η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό ή όχι.

“Το 2023 ήταν μια κρίσιμη χρονιά γιατί έγιναν οι σεισμικές έρευνες και ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσα δεδομένα. Πλέον διαθέτουμε μια ευρεία έρευνα που πραγματοποίησαν οι εγχώριες και ξένες εταιρείες. Χρειάζονται χρόνο για να τα αξιολογήσουν και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι σε θέση να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση ως το 2025 ή νωρίτερα για να πραγματοποιήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις το 2026”.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εγχώρια παραγωγή να μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων προς όφελος των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση, η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης δεν σημαίνει ότι δεν ταιριάζει με τις έρευνες υδρογονανθράκων, εκτιμά η υφυπουργός.

energypress

Σχετικές αναρτήσεις

Φωτιά σε ΙΧ σε πάρκινγκ εμπορικού κέντρου στην ανατολική Θεσσαλονίκη

lazaros lazaros

ΣΤΙΒΟΣ ΓΛΑΣΚΟΒΗ 2024: Αναλυτικά αποτελέσματα όλων των τελικών

lazaros lazaros

Κόλπος του Ομάν: Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων

lazaros lazaros