Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Στασινόπουλος, Σκλαβενίτης, Κόκκαλης και Μέγιερ αλλάζουν τον Ταύρο

Από την εποχή που ο Ταύρος ήταν η κοινότητα «Νέα Σφαγεία» (1934) μέχρι και σήμερα που αποτελεί τμήμα του ευρύτερου καλλικρατικού Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου λειτουργεί ως συνδετικός κόμβος μεταξύ του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά.

Μεταλλουργίες, εργοστάσια κατασκευής πλαστικών και καουτσούκ, βυρσοδεψεία και βαφεία κοντά στα σφαγεία και το ποτάμι, υφαντουργεία, αγροδιατροφικές βιομηχανίες, παγοποιεία, βιοτεχνίες παπουτσιών, αποθήκες, μέχρι και το εργοστάσιο που κατασκεύαζε τα καζανάκια Νιαγάρας, ήταν το σκηνικό της περιοχής για αρκετές δεκαετίες, έχοντας πάντα ως κεντρική αναφορά την οδό Πειραιώς.

Αρκετά από αυτά τα κτίρια, κλειστά πλέον,

αντί να τροφοδοτούν τα «αστικά κενά» μέσω της προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης (adaptive reuse) σχεδιάζεται να μετατραπούν σε νέους δυναμικούς πόλους, αποκτώντας ξανά ανταγωνιστικό περιεχόμενο.


Πράσινη γειτονιά στο πρώτο εργοστάσιο της Βιοχάλκο

Από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης με διατήρηση των υφιστάμενων κτιρίων επιχειρεί ο όμιλος Βιοχάλκο, μέσω της Noval Property ΑΕΕΑΠ.

Τη θέση του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο (σ.σ η παλιά ΧΑΛΚΟΡ) στην Πειραιώς 252 στον Ταύρο (συγκρότημα 25 βιομηχανικών κτιρίων συνολικής επιφάνειας 43.868 τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 72.568 τ.μ.) θα πάρει ένας σύνθετος πολιτιστικός, εμπορικός, συνεδριακός και τουριστικός πόλος με βιώσιμο χαρακτήρα, που θα λάβει πιστοποίηση κατά LEED Gold για την υιοθέτηση πρακτικών χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων, καταστημάτων και εστίασης, ένα ξενοδοχείο και οικονομικά προσιτές κατοικίες.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 170 εκατ. ευρώ, η οποία θα μεταμορφώσει την έκταση στην πρώτη «πράσινη» γειτονιά της χώρας.

Στην παρούσα συγκυρία η Noval προχωρεί στην αδειοδοτική ωρίμανση του έργου, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2027.

Τι αναζητούν οι Ολλανδοί στον Ταύρο

Στην εταιρεία MRP Elaionas Α.Ε. με πρόεδρο και CEO τον Bart Meijer, διοικητικό ηγέτη και ιδρυτή του ομίλου MRP, ενός από τους μεγαλύτερους developers της Ολλανδίας, πούλησε η Froneri Hellas το πάλαι ποτέ βιομηχανοστάσιο της ΔΕΛΤΑ Παγωτού στον Ταύρο. Το τίμημα ανήλθε στα 8 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο του Ταύρου, όπου κάποτε παράγονταν όλα τα κορυφαία σήματα παγωτών που είχε δημιουργήσει η ΔΕΛΤΑ, όπως Boss, Magnum και Nirvana, δεν λειτουργούσε από το 2017. Λίγους μήνες πριν το λουκέτο η Nestle είχε μεταβιβάσει στη Froneri (κοινοπραξία της Nestle και της βρετανικής R&R) τη δραστηριότητα του παγωτού.

Η Nestle είχε αποκτήσει τη ΔΕΛΤΑ Παγωτού, εισηγμένη τότε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το 2006.

Το πρώην εργοστάσιο είναι το δεύτερο ακίνητο που αποκτά ο Bart Meijer στον Ταύρο. Εδώ και δύο χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακηρύξει την MRP Tavros Α.Ε. ως πλειοδότη για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ.

Ωστόσο για την τύχη του ακινήτου, που περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού και περιλαμβάνει ένα διατηρητέο κτίριο και αρκετά παλαιά κτίσματα με χρήσεις εκθεσιακών χώρων, εργαστηρίων και αποθηκών, η δημοτική αρχή Ταύρου – Μοσχάτου έχει άλλη άποψη, με αποτέλεσμα τα σχέδια των Ολλανδών να είναι στον αέρα.

Αλλά, ποιος είναι ο Bart Meijer; Προερχόμενος από μια οικογένεια του ασχολείται με το real estate για πάνω από έναν αιώνα ο Bart Meijer έχει αφιερώσει τη ζωή του στη βελτίωση της αστικής ζωής σε πόλεις σε όλη την Ολλανδία.

Πριν 10 χρόνια ίδρυσε μαζί με τον πατέρα του Ton Meijer την MRP, η οποία αποτελεί εταιρεία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας διαθέτοντας κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 1,5 εκατ. τ.μ., εστιάζοντας σε έργα μικτής χρήσης (οικονομικά προσιτές κατοικίες, εμπορικά ακίνητα, parking, χώροι εστίασης και αναψυχή) στο κέντρο της πόλης.

«Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται από το 2021 εστιάζοντας σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα της.

Τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του πρώην Athens Heart

Μόλις 2 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη και 10 λεπτά από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας το (κάποτε) εμπορικό κέντρο Athens Heart, στην οδό Πειραιώς 180-186, αποκτά δεύτερη ευκαιρία με την Premia Properties να το μετατρέπει σε πράσινο συγκρότημα γραφείων όπου θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αντί ετήσιου ενοικίου 4,38 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τμήμα του ανακατασκευασμένου ακινήτου θα παραδοθεί στα τέλη Μαΐου και το δεύτερο κτίριο (3.000 τ.μ. σε όμορο οικόπεδο όπου βρισκόταν το γνωστό παγοδρόμιο) στα τέλη Ιουνίου, ολοκληρώνοντας ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων πιστοποιημένο κατά Leed Gold, συνολικής επιφάνειας 26.500 τ.μ.

Σύμφωνα με την Premia, η ανακατασκευή του Athens Heart και κατασκευή του νέου κτιρίου δίπλα είναι συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ. Περί τα 20 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος αγοράς κτιρίου και οικοπέδων. Τις κατασκευαστικές εργασίες έχει αναλάβει η ΕΛΕΜΚΑ, θυγατρική της ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίου).

Πώς θα αξιοποιηθεί το Αθηνών Αρένα

Πριν δύο μήνες, η Prodea Investments απέκτησε το κέντρο διασκέδασης «Αθηνών Αρένα» στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη.

Το ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 166 – 172 πέρασε στον έλεγχο της ΑΕΕΑΠ αντί ποσού 7 εκατ. ευρώ με την εύλογη αξία, κατά την ημερομηνία της απόκτησης, να ανέρχεται σε 7,03 εκατ. ευρώ.

Το κέντρο διασκέδασης άνηκε στην εταιρεία «Νίκη και Πολύμνια ΑΕ», συμφερόντων Παπαθεοχάρη και όσον αφορά τη μελλοντική του αξιοποίηση η διοίκηση της Prodea εξετάζει διάφορα σενάρια, όπως τη μετατροπή του σε κτίριο γραφείων, σε κατοικίες, ή ακόμα και την πώλησή του ως έχει.

Θυμίζουμε ότι το Αθηνών Αρένα δημιουργήθηκε το 2004, σχεδιασμένο για να φιλοξενεί 3.000 άτομα. Ηχηρά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στην τεράστια πίστα του. Δέκα χρόνια αργότερα, μετονομάστηκε σε Πάνθεον και μετατράπηκε σε ένα θέατρο με 1.600 θέσεις, το οποίο φιλοξένησε διάφορα μιούζικαλ. Το 2017, ονομάστηκε και πάλι Αθηνών Αρένα και χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως νυχτερινό κέντρο.

Τα σχέδια του Σκλαβενίτη για το πρώην εργοστάσιο γάλακτος

Το εργοστάσιο γάλακτος της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο στις 14 Δεκεμβρίου 2022 πωλήθηκε στην The Mart Cash & Carry συμφερόντων της οικογένειας Σκλαβενίτη και του Λεωνίδα Θεόκλητου.

Παρότι ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι προθέσεις της οικογένειας Σκλαβενίτη για το μέλλον του ακινήτου, διάφορα σενάρια που σχετίζονται με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών βρίσκονται στο τραπέζι.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η λειτουργία darkstore για τη διακίνηση των προϊόντων της The Mart που αφορούν στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στο εν λόγω ακίνητο εκτός από ψυκτικούς θαλάμους και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στεγάζονταν κατά το παρελθόν και τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΛΤΑ.

Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις η γαλακτοβιομηχανία στεγαζόταν από το 1965 έως και τις αρχές του 2020, όταν προχώρησε στην μεταφορά της γραμμής παραγωγής γάλακτος από τον Ταύρο στον Άγιο Στέφανο.

Φοιτητικές κατοικίες από τον Κόκκαλη

Λίγο πριν βρεθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό μέσω της απορρόφησης της Κλουκίνας-Λάππας (KΛΜ), η Intracom Properties ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο στον ανερχόμενο κλάδο της φοιτητικής στέγης στη λογική των «κλινών» (Student Accommodation).

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΟΤ ο κος Σωτήρης Μπακαγιάννης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, προχωρά ένα νέο project μικτής χρήσης στην περιοχή του Ταύρου, επαναχρησιμοποιώντας στην ουσία ένα από τα ακίνητα που απέκτησε αγοράζοντας την Κλουκίνας – Λάππας.

Συγκεκριμένα ένα κτίριο αποθηκών της Mothercare, συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ., θα μετατραπεί σε συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών με 64 διαμερίσματα, ενώ στο ίδιο ακίνητο θα αναπτυχθούν και γραφειακοί χώροι. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Παράλληλα, χρήση θα αλλάξει και το αυτοτελές κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ., επίσης στον Ταύρο. Άλλωστε η επαναχρησιμοποίηση κτιρίων είναι βασικό στοιχείο στην επενδυτική φιλοσοφία της εταιρείας.

Το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

Ένα υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο γραφείων πρόκειται να αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη έκταση του Δημοσίου 8.770,23 τ.μ. επί της οδού Πειραιώς 166 στον Ταύρο, στο ύψος του Ρουφ.

Σε αυτό πρόκειται να στεγαστεί η Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ΣΔΙΤ, με ανάδοχο την κοινοπραξία των Intrakat – REDEX (όμιλος Κοπελούζου).

Το νέο κτίριο έχει σχεδιαστεί με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα είναι πενταόροφο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρους διοίκησης, γραφεία, αμφιθέατρο, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη, μουσείο τεχνολογίας, εστιατόριο, κυλικεία, παιδικό σταθμό, ιατρείο και υπόγειους χώρους στάθμευσης, ενώ θα περιλαμβάνει και την κατασκευή πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς.

Στο υπό ανάπτυξη κτιριακό συγκρότημα θα ενοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι οποίες σήμερα στεγάζονται σε 13 διαφορετικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Το κτίριο «φάντασμα» που μετατρέπεται σε «πράσινα» γραφεία

Σε πράσινο κτίριο γραφείων θα μετατραπεί ένα πρώην βιομηχανικό ακίνητο συνολικής έκτασης 5.200 τ.μ. στον Ταύρο, πολύ κοντά στον σταθμό της γραμμής 1 του μετρό στην Καλλιθέα.

Η ανάπλαση του κενού κτιρίου από τη Hellenic Properties σηματοδοτεί και την πρώτη επένδυση σε συνεργασία με το ελληνικό ESG-focused fund Sirec Energy.

Το ύψος της επένδυσης φθάνει στα 15 εκατ. ευρώ και το έργο, που θα πιστοποιηθεί στο πρότυπο LEED, αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση στα τέλη του 2026.

Μιλώντας για τη συνεργασία με τη Sirec Energy, ο Ερρίκος Αρώνες, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties, εξήγησε ότι εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της εταιρείας να φέρει στην αγορά πράσινα κτίρια γραφείων προσιτά στο 90% των ελληνικών επιχειρήσεων, με μεσοσταθμικά 25% χαμηλότερα μισθώματα, από τα υψηλότερα μισθώματα πράσινων κτιρίων σήμερα στην Αθήνα».otgr

«Ο λόγος που μπορούμε να προσφέρουμε πιο προσιτό μίσθωμα είναι η επανάχρηση του υφιστάμενου κτιρίου-κελύφους, που στην προκειμένη περίπτωση στον Ταύρο είναι πρώην βιομηχανικό και δεν χρειάζεται στατικές ενισχύσεις. Επίσης, είναι συνάρτηση και της περιοχής, ως σημείο εισόδου (entry point)», τόνισε ο Ερρίκος Αρώνες.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Φοιτητική Κατοικία: Ράλι 116% στην Αθήνα, η εικόνα σε 6 πόλεις – Πού κυμαίνονται τα ενοίκια

lazaros lazaros

Τζορτζ Τσούνης: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη συνεχή υποστήριξη και ενίσχυση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα.

lazaros lazaros

‘Ελενα Μανιάτη Στιχουργός/Συνθέτης/Παραγωγός «Άλλαξες» Η νέα δισκογραφική δουλειά του μελωδικού τραγουδιστή από την Θεσσαλονίκη, Φώτη Μαργαριτόπουλου.

lazaros lazaros