Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Συναγερμός Ευθύμη Λέκκα για επικείμενο μεγάλο σεισμό: «Κινδυνεύει η Αγία Σοφιά! Θα καταρρεύσει αν…»

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα θραύσματα που πέφτουν από τον ναό της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, να κρούει καμπανάκι για τις σοβαρές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ένας μεγάλος σεισμός, στο ιστορικό οικοδόμημα.
Όπως τόνισε στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας, η Αγία Σοφία έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά διαστήματα τα 1500 χρόνια που είναι χτισμένη, από τη φθορά του χρόνου. Εκτός από αυτό, οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι, διαβρώνουν το κέλυφος της Αγιάς Σοφιάς.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία

Υπό αυτό το πρίσμα «εάν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πολλοί επιστήμονες, περιμένουν ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό στην Πόλη μεγέθους 7 ρίχτερ. «Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη».

Να γίνουν άμεσα εργασίες στερέωσης

Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να αναμένουμε να έχουμε βλάβες στην Αγία Σοφία, είπε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης» ιδίως των στοιχείων που κρίνονται πιο επικίνδυνα.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία, επανέλαβε ο σεισμολόγος, επισημαίνοντας ότι η τρωτότητα αυξάνεται από το γεγονός ότι – από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί- χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο.

«Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης. Κάτι που είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ υψηλούς οικονομικούς πόρους» είπε ο κ. Λέκκας.

Επιπρόσθετα αν η Αγία Σοφία να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα, η διαχειρίστρια εταιρεία δεν θα λαμβάνει έσοδα, και αυτό θα φέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Ακόμη και η αναπνοή μειώνει τη διάρκεια ζωής της Αγίας Σοφίας

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, στην Τουρκία, Σερίφ Γιασάρ, δήλωσε πως «αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ‘η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού.

πηγη:athensmagazine

Σχετικές αναρτήσεις

Αχαΐα Απίστευτο – Όλοι έψαχναν τον χαμένο ψαροντουφεκά κι αυτός διασκέδαζε σε Beach Bar

lazaros lazaros

Βίντεο-ντοκουμέντο! Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού δικηγόρου από ανήλικους!

lazaros lazaros

ΙΟΒΕ: Ποια θα είναι τα οφέλη από τη μείωση του ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά.

lazaros lazaros