Ανατολική Αττική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα αποφασίζουν για τις εκλογές – Μετά την ομιλία του Στ. Κασσελάκη οι ψηφοφορίες

Θυελλώδες είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ γεμάτο εντάσεις, ανατροπές και αιχμές, ενώ δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες στελεχών. Οι σύνεδροι καλούνται να λάβουν σοβαρές αποφάσεις για το αν θα στηθούν τελικά οι κάλπες για την ηγεσία, με μονομάχους τον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη.

Οι δύο υποψήφιοι διαφωνούν και για την ημερομηνία, αλλά και για την διαδικασία, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς μέχρι στιγμής εάν τελικά θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εκλογές στις 10 Μαρτίου, ενώ αργά το βράδυ άλλαξε την ώρα της ομιλίας του και όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του, μετά από σχετικό του αίτημα στο Προεδρείο του Συνεδρίου. Έτσι αναμένεται να μιλήσει σε λίγη ώρα, πριν από τις ψηφοφορίες των συνέδρων.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γεωργία Λοτσοπούλου,σήμερα θα διευκρινιστεί αν εκτός από υποψηφίους θα υπάρξουν και κάλπες. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή έχουμε δυο υποψηφίους, αλλά δεν ξέρουμε αν θα στηθούν κάλπες για εκλογή προέδρου. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα τεθεί εκτός της εισήγησης του προέδρου για διεξαγωγή εκλογών στις 10 Μαρτίου με υβριδικό τρόπο σε ψηφοφορία και το ψήφισμα που διακινήθηκε χθες και ζητάει να μη γίνουν εκλογές για κανένα όργανο μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ν. Παππάς: Όλα είναι στα χέρια των συνέδρων
Συνομιλώντας με δημοσιογράφους ο Νίκος Παππάς είπε ότι «όλα είναι στα χέρια των συνέδρων». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι αν το Συνέδριο αποτρέψει νέα εκλογή αρχηγού, τότε αυτομάτως ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου σύμφωνα με την καταστατική προθεσμία.

Κ. Νοτοπούλου: Στο σήμερα που δεν περιμένει η Ό. Γεροβασίλη δηλώνει παρούσα

Έντονες αποδοκιμασίες υπήρξαν όταν ανέβηκε στο βήμα η Κατερίνα Νοτοπούλου. Η ίδια υποστήριξε ότι «καμιά αναβολή δεν οδηγεί στο αύριο» και πως «στο σήμερα που δεν περιμένει η Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει παρούσα, για το κόμμα στην δύσκολη στιγμή για να σταματήσει η πτώση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει αλλά όχι να διαλυθεί».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδηςλέγοντας μεταξύ άλλων ότι το “ισχύς μου η αγάπη του κόσμου” είναι μότο της βασιλείας και όχι της Αριστεράς. Αυτό το διάστημα είχαμε απόλυτο έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού και αξιοπιστίας υπογράμμισε και τόνισε ότι είναι υπέρ της λύσης της εκλογής. «Τα θέματα να λυθούν καθαρά και άμεσα» υπογράμμισε.

Αλ. Φλαμπουράρης: Θα στηρίξω την Όλγα Γεροβασίλη

«Αν γίνουν εκλογές με τις καταστατικές, αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες, εγώ όπως ήδη γνωρίζετε λόγω αντικειμενικών παραγόντων, ιστορίας, κοινής πορείας, όλα τα χρόνια βαθιάς εκτίμησης, θα στηρίξω τη φίλη μου, συντρόφισσά μου Όλγα Γεροβασίλη γιατί πιστεύω ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η εμπειρία πρέπει να συμβαδίσει με την τόλμη και τα δύο αυτά τα έχει η Όλγα» τόνισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ακύρωσε το Συνέδριο. Το κόμμα μας εξέλεξε πρόεδρο πριν από πέντε μήνες απέναντι σε χορηγούμενο αντίπαλο που οδήγησε σε χορηγούμενη διάσπαση» τόνισε ο Γιάννης Μπουρνούς.

Ε. Ακρίτα: Οι εκλογές αυτές δεν πρέπει να γίνουν.

Οι εκλογές αυτές δεν πρέπει να

Οι εκλογές αυτές δεν πρέπει να γίνουν, έχουμε πρόεδρο και με αυτόν θα συνεχίσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά τόνισε η Έλενα Ακρίτα. Ακόμα είπε μεταξύ άλλων ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σκληρό καρύδι, είναι άοκνος, είναι κοντά στους βουλευτές και στον κόσμο, είναι παντού. «Αν κάποιοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να τον κάνουν ό,τι θέλουν, πλανώνται οικτρά»τόνισε.

 

Π. Πολάκης: Δεν χρειάζονται ξανά εκλογές – Άκαιρη και λάθος η παρέμβαση του Αλέξη

Με την Όλγα Γεροβασίλη  να επιβεβαιώνει την υποψηφιότητά της με τη φράση «δηλώνω παρούσα για να σταματήσει ο κατήφορος και να γίνει ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής» και τον Στέφανο Κασσελάκη να δεσμεύεται ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ «ανεξαρτήτως αποτελέσματος» με πρόταση οι κάλπες να στηθούν στις 10 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα του τέταρτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να πάρουν μέρος με φυσική και ηλεκτρονική παρουσία, σύμφωνα με την πρόταση Κασσελάκη, ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατόπιν της ομιλίας της η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι πρέπει να περάσει ένας μήνας από την προκήρυξη για εκλογή αρχηγού «όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό του κόμματος»

Ο ρόλος του προέδρου είναι να ενώνει , όχι να διχάζει, τόνισε η κυρία Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι δήλωσε παρούσα «γιατί αυτό επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης».

Τελευταία ημέρα του συνεδρίου την Κυριακή, κρίνεται εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί και πάλι σε εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία, έξι μήνες από τις προηγούμενες κάλπες.

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής σε έναν όμορφο αγώνα» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας άμεσα στην Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Δεσμεύομαι ενώπιον όλων ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ότι θα δουλέψω. Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών θα καλέσω την αντιπρόεδρο της Βουλής και την ομάδα να φέρουμε τις καταστατικές αλλαγές που χρειάζονται στο κόμμα. Η αλήθεια θα κερδίσει και γι αυτό πρέπει να πάμε στις εκλογές στις 10 Μαρτίου

και να πάμε υβριδικά», ήταν η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη μετά την ομιλία της κυρίας Γεροβασίλη.

Κατά των νέων εκλογών είχε ταχθεί λίγο νωρίτερα ο Νίκος Παππάς, ο οποίος εμμέσως εξέφρασε την στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη.

Στην αντίθεσή του σε μια νέα εκλογή προέδρου επέμεινε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος 

επισημαίνοντας ότι «δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη εάν γίνονται κάθε πέντε μήνες εκλογές». Όπως είπε, δεν βλέπει διέξοδο με την πρόταση για εκλογή προέδρου.

Ανοιχτή ήταν η στήριξη του Χρήστου Σπίρτζη στην Όλγα Γεροβασίλη, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να κατονομάσει τους υπονομευτές.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ήδη σε “θέση μάχης”, γεγονός, που αποτυπώνεται και στις τοποθετήσεις τους από το βήμα του συνεδρίου. Χαρακτηριστική του κλίματος η ομιλία Ραγκούση, που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Όσοι θέλετε πιστέψτε ότι δεν υπονόμευσαν οι ανακοινώσεις ότι προτάθηκε στον Στ. Κασσελάκη να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη ή  ότι το κόμμα δανείστηκε μέσω εταιρείας. Πλεόυμε ολοταχώς προς το παγόβουνο των ευρωεκλογών, και ο Τιτανικός είχε το ελαφρυντικό ότι δεν έβλεπε το παγόβουνο, εμείς το βλέπουμε, αλλά δεν αλλάζουμε πορεία», τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Ποιο είναι το επίδικο, το όραμα ; Επιστροφή στο κόμμα των φραξιών εσωκομματικό βόλεμα;  Φιλοδοξίες των ηγετίσκων ή μήπως είναι η επιστροφή σε μια κομματική ορθοδοξία του 3-4%;» , είπε ο Πέτρος Παππάς.

«Ο πρόεδρος μίλησε για την Αριστερά, όσοι θέλουν αν πάνε στην κεντροαριστερά να πάνε να συναντήσουν τον κ. Ανδρουλάκη.΄Όχι να φύγουμε από τις παλιές φράξιες και να δημιουργήσουμε νέες ομάδες, νέα αρχηγόπουλα, νέους προεδρικούς, είπε από την πλευρά του ο Κώστας Αρβανίτης.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως την Κυριακή.

Απευθείας οι εργασίες του Συνεδρίου

ΕΡΤ: Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη, Γιάννης Φασουλάς, Γιώργος Παντελάκης, Γεωργία Λοτσοπούλου , ΑΠΕ-ΜΠΕ ERTNEWS

 

Σχετικές αναρτήσεις

Βοτανικός: Στη φυλακή ο 33χρονος που βασάνιζε και σκότωνε γάτες

lazaros lazaros

79χρονος χάρισε ζωή με το θάνατό του

lazaros lazaros

Άλλαξε πρόσωπο η παραλία Γλυφάδας (Εικόνες)

lazaros lazaros