Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Βόμβα» για τα σκουπίδια: Σκέψεις για αναστολή του ΣΜΑ Αργολίδας λόγω χρεών των Δήμων

Μόνο οι Δήμοι Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών οφείλουν στην διαχειρίστρια εταιρεία περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν τα μισά από το συνολικό χρέος.

Θα «πνιγεί» στα σκουπίδια η Αργολίδα αν οι σκέψεις που υπάρχουν για αναστολή λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης στη Νέα Κίο γίνουν πράξη. Ο λόγος που απειλείται το κλείσιμο του ΣΜΑ είναι για να πιεστούν οι Δήμοι Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών να ξοφλήσουν τα υπέρογκα χρέη τους προς τη διαχειρίστρια εταιρεία, τα οποία -σύμφωνα με σημερινό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου- είναι περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η μπάλα θα πάρει και τους Δήμους Επιδαύρου και Ερμιονίδας, οι οποίοι εμφανίζονται πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

“Δυστυχώς υπάρχουν τα χρέη των δήμων προς την διαχειρίστρια εταιρεία των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση -και αυτά έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά δεν έχουν καταστεί ακόμα όλα τα χρέη ληξιπρόθεσμα -όπως άλλωστε έχει τονιστεί και στην σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, από τις αρχές του τρέχοντος Αυγούστου. Όμως το μέλλον είναι τα χρέη των δήμων που ναρκοθετούν το έργο”.

Στην πιο πάνω δήλωση προέβη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη μη καταβολή, από ορισμένους δήμους, των οφειλών τους προς την εταιρεία διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Αυγούστου, η Περιφέρεια δημοσιοποίησε τις τότε οφειλές των δήμων οι οποίες της είχαν κοινοποιηθεί από τον ΦοΔΣΑ και οι οποίες ανέρχονταν τότε 5,4 εκ ευρώ, από τα οποία 3,5 είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ενώ τα υπόλοιπα -όπως σημειωνόταν- “θα καταστούν σε ένα μήνα περίπου”.

Στις 14 του μήνα, επικαιροποιημένη ανακοίνωση του ΦοΔΣΑ ανέφερε ότι το ύψος της συνολικής οφειλής ήταν 4,7 εκ ευρώ, μετά την καταβολή μέρους της οφειλής τους προς την διαχειρίστρια εταιρεία από τους Δήμους Άργους – Μυκηνών, Νότιας Κυνουρίας, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Σικυωνίων και Τρίπολης.

Πάει για αναστολή ο ΣΜΑ Αργολίδας;

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα εξ άλλου, το μεσημέρι σήμερα, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, ο Π. Νίκας επανέλαβε ότι το χρέος των δήμων έχει ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που ο ΦοΔΣΑ κοινοποιεί στην Περιφέρεια:

“Ο ΦοΔΣΑ μας κοινοποιεί τον πίνακα και εμείς ως Περιφέρεια είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε, αν δεν το κάνουμε ‘τρέχουν’ τόκοι υπερημερίας που πρέπει να αποδώσουμε στην εταιρεία, η οποία από την πλευρά της επικαλείται τις οφειλές και δεν ολοκληρώνει τα έργα” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι εξετάζεται να ανασταλεί η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Αργολίδα καθώς -όπως είπε- οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι του εν λόγω νομού οφείλουν στην διαχειρίστρια εταιρεία περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων βαραίνουν τον Δήμο Ναυπλιέων.

Ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι ευθύνη για την κατάσταση υπάρχει και στον ΦοΔΣΑ, ο οποίος θα πρέπει να συγκεντρώνει τα χρήματα από τους δήμους -“χρήματα που οι δημότες έχουν πληρώσει όμως” σημείωσε ο Π. Νίκας, για να σημειώσει καταλήγοντας: “Η αφερεγγυότητα για την αυτοδιοίκηση είναι ό,τι το χειρότερο”.

Πηγη: anagnostis.org

Σχετικές αναρτήσεις

Ηχηρή παρέμβαση Sarkozy: Να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ – Πρόκληση για Ρωσία – Πυρά σε Zelensky και… ΗΠΑ

lazaros lazaros

Ποιες είναι οι κλεμμένες αρχαιότητες που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

lazaros lazaros

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Συνελήφθη 43χρονη που έκανε τη νοσοκόμα και έκλεβε τους ασθενείς!

lazaros lazaros