Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Wall Street Jοurnal: Αυτό είναι το Αμερικανικό σχέδιο για τη μεταπολεμική Μέση Ανατολή. Ποιοί συμφωνούν, ποιοί διαφωνούν. Όλο το παρασκήνιο

Το αμερικανικό σχέδιο για τη μεταπολεμική Μέση Ανατολή δεν κερδίζει μεγάλη αποδοχή, αναφέρει η Wall Street Jοurnal. Οι αμερικανικοί στόχοι για την περιοχή απαιτούν τη διαμόρφωση μιας συναίνεσης σχετικά με το ποιος θα εξασφαλίσει και θα ανοικοδομήσει τη Γάζα. Η Αμερικανική εφημερίδα σημειώνει στην ανάλυσή της:

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι ο δρόμος προς μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή περνάει μέσα από τα ερείπια της Γάζας.Αλλά αυτός ο στόχος προσκρούει συνεχώς στη σκληρή πραγματικότητα μιας περιοχής που έχει βυθιστεί σε συγκρούσεις.

Τα τελευταία πλήγματα στα σχέδια του Λευκού Οίκου είναι οι επίμονες επιθέσεις των δυνάμεων Χούθι στην Υεμένη κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα -μια επίδειξη αραβικής υποστήριξης των Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα κατά του Ισραήλ που έχει ωθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να πλήξουν με αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές δεκάδες περιοχές που ελέγχονται από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι. Οι ανταλλαγές παρασύρουν τις ΗΠΑ σε μια ευρύτερη σύγκρουση και απειλούν να επιδεινώσουν τις περιφερειακές εντάσεις.

Οι στόχοι των ΗΠΑ για την περιοχή

Οι στόχοι των ΗΠΑ για την περιοχή απαιτούν τη σφυρηλάτηση μιας συναίνεσης σχετικά με το ποιος θα εξασφαλίσει και θα ανοικοδομήσει τη Γάζα μετά την ισραηλινή εισβολή. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και άλλοι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα ταξίδια στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους  επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση συναίνεσης μεταξύ των Αράβων συμμάχων και του Ισραήλ σχετικά με τη χάραξη μιας μεταπολεμικής Γάζας.

Περισσότεροι από τρεις μήνες μετά, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος- το Ισραήλ απέσυρε ορισμένες δυνάμεις από τη Γάζα, ανταποκρινόμενο στις πιέσεις των ΗΠΑ.

Συνολικά, οι στόχοι των ΗΠΑ αποδεικνύονται άπιαστοι εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου και της βίας που επεκτείνεται στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Οι Ισραηλινοί και οι Άραβες ηγέτες που είναι τα δύο μέρη μιας ζωτικής σημασίας συνεργασίας για οποιαδήποτε λύση παραμένουν σε διαφωνία σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση και τι ρόλο θα διαδραματίσουν.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Σχεδίου Μπάιντεν

Σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης Μπάιντεν, ένα σχέδιο για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας θα έθετε τις βάσεις για πιο σαρωτικές μακροπρόθεσμες αλλαγές στην περιοχή. Τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μια αναζωογονημένη διαδικασία για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Αυτά τα βήματα θα περιόριζαν την ικανότητα του Ιράν να υποδαυλίζει την αστάθεια, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αν και το πυρηνικό του πρόγραμμα θα εξακολουθούσε να αποτελεί απειλή.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι το μακρόπνοο σχέδιό της είναι εφικτό, αν και αυτό συνεπάγεται δύσκολες αποφάσεις για τις κυβερνήσεις της περιοχής.

“Είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά είναι πραγματικά ο μόνος δρόμος που παρέχει ειρήνη και ασφάλεια για όλους και, επιπλέον, δεν είναι ανέφικτο, μπορεί να γίνει”, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, σε δηλώσεις του την Τρίτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το πρόβλημα”, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε ξεχωριστή εκδήλωση του φόρουμ την Τετάρτη, “είναι να φτάσουμε από εδώ εκεί”.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ

Μεταξύ των πρώτων κομματιών που πρέπει να πέσουν στη θέση τους οι ΗΠΑ είναι μια πιο έντονη στροφή του Ισραήλ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις χαμηλότερης έντασης στη Γάζα. Αυτό θα επέτρεπε την εντατικοποίηση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αμάχους, των οποίων η δυσπραγία, πολλές αραβικές κυβερνήσεις, λένε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μια συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για προσωρινή τουλάχιστον κατάπαυση του πυρός – όπως αυτή που πέτυχαν οι μεσάζοντες νωρίτερα στον πόλεμο – μπορεί να ξεκλειδώσει και άλλα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης μερικών ή όλων των περισσότερων από 100 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα αμερικανικά σχέδια, στο τραπέζι θα έπεφτε η αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής,ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στη διαχείριση της μεταπολεμικής Γάζας.

Ένα εμπόδιο σε αυτά τα αμερικανικά σχέδια είναι η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα έχει καταστρέψει τμήματα της πυκνοκατοικημένης λωρίδας και, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, άφησε πίσω της περισσότερους από 23.000 Παλαιστίνιους νεκρούς.

Το Ισραήλ απέναντι στην προοπτική για Παλαιστινιακό κράτος

Καθώς το Ισραήλ επιδιώκει τον στόχο του να καταστρέψει την ηγεσία και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει μέχρι στιγμής αποκρούσει σε μεγάλο βαθμό τις εκκλήσεις του Μπλίνκεν και άλλων ανώτερων αξιωματούχων για στενότερη ευθυγράμμιση στον μεταπολεμικό σχεδιασμό, ιδίως όσον αφορά ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Ο Brian Finucane, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι ανώτερος σύμβουλος της International Crisis Group, μιας οργάνωσης επίλυσης συγκρούσεων με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος έχει ασκήσει μέχρι στιγμής ελάχιστη αποτελεσματική πίεση στο Ισραήλ για να μειώσει τον πόλεμό του στη Γάζα, ώστε να προχωρήσει το αμερικανικό σχέδιο για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

  • “Οι ΗΠΑ παίζουν το ρόλο του εμπρηστή και του πυροσβέστη στη Μέση Ανατολή”, είπε. “Υπάρχει μια εγγενής ένταση μεταξύ της άνευ όρων υποστήριξης του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και της προσπάθειας αποτροπής της περιφερειακής κλιμάκωσης, επειδή το ένα είναι η αιτία του άλλου”.

Η … απογοήτευση του Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν έχει απογοητευτεί από τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Ορισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου έχουν γίνει έντονες, είπαν οι αξιωματούχοι αυτοί, ιδίως όταν οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν για διαπραγματεύσεις για ομήρους και ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, ενώ το Ισραήλ συνέχιζε να βομβαρδίζει τον θύλακα. Ο Μπάιντεν έχει καταδικάσει τους “αδιάκριτους” βομβαρδισμούς του Ισραήλ και έχι δηλώσει ότι η χώρα χάνει την υποστήριξή της παγκοσμίως.

Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στη μεταπολεμική τάξη

Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στη μεταπολεμική τάξη θεωρείται ως άξονας για τα αμερικανικά σχέδια, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η προοπτική της εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων είναι αρκετό έπαθλο για να κάνει πιο ευέλικτο το Ισραήλ στις ρυθμίσεις για τη μεταπολεμική Γάζα, είπαν.

Μόλις ένα μήνα πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε δημοσίως ότι η εξομάλυνση πλησιάζει. Εκείνη την εποχή, σταμάτησε να απαιτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως επιμένει το βασίλειο εδώ και δεκαετίες.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι, ωστόσο, θέλουν να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα προτού επικεντρωθούν στα επακόλουθα.

“Η προτεραιότητά μας και η έμφασή μας είναι να βρούμε έναν δρόμο για την αποκλιμάκωση, και αυτό γίνεται κυρίως μέσω της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα”, είπε τη Δευτέρα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάνσε δηλώσεις του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Εάν το Ισραήλ περιορίσει την επίθεσή του, σύμφωνα με το σκεπτικό των ΗΠΑ, τότε οι εργασίες θα μπορούσαν να στραφούν προς την αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία διαχειρίζεται τμήματα της Δυτικής Όχθης, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την τοποθέτηση νέων ηγετών και την επανεκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας που θα μετακινηθούν στη Γάζα όταν τα ισραηλινά στρατεύματα αποσυρθούν.

Ο Μαχμούντ Αμπάς και οι εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Νετανιάχου θα μπορούσε να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην Παλαιστινιακή Αρχή, για την οποία έχει πει ότι αποτελεί εξίσου μεγάλη απειλή για την ασφάλεια με τη Χαμάς. Με μια πιο αξιόπιστη Παλαιστινιακή Αρχή, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη τύχη στην επανέναρξη των συζητήσεων για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ένα κρίσιμο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών κυβερνήσεων.

Ακόμη και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το να τοποθετηθούν όλα τα κομμάτια του αμερικανικού σχεδίου παραμένει ένα δύσκολο έργο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικεντρώνονται στο να πάρουν τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας “στο σκάφος τους” για να βοηθήσουν να πεισθεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να αποδεχθεί τις αμερικανικές εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις.

Αφού συναντήθηκε με τον Αμπάς στο συγκρότημά του στη Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης ήταν “έτοιμος να προχωρήσει και να συμμετάσχει σε όλες αυτές τις προσπάθειες”, αν και δεν ανακοινώθηκε καμία αλλαγή στην ηγεσία ή τη διακυβέρνηση.

Ο Σίσι και ο Αμπντάλα συζήτησαν το παλαιστινιακό ζήτημα και τη σημασία ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσαν εκπρόσωποι, αλλά οι ηγέτες δεν φαίνεται να άσκησαν δημόσια πίεση στον Αμπάς μετά τις συναντήσεις με τον Μπλίνκεν.

πηγη:economico.

Σχετικές αναρτήσεις

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα: Τι να περιμένουμε για τα επιτόκια

lazaros lazaros

Είναι λαϊκιστής, κάνει αγενείς δηλώσεις. Επίθεση από Ερντογάν στον Δένδια: Να τον βάλει ο Μητσοτάκης στη θέση του.

lazaros lazaros

ΞENEΣ ΓΛΩΣΣEΣ «ΠΑΠΠΑ»: KAΛH KAI ΔHMIOYPΓIKH XPONIA ΣE OΛOYΣ – 30 XPONIA EMΠEIPIAΣ KAI ΣYNEXIZOYME…

lazaros lazaros