Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Ξεκινούν έλεγχοι στις παραλίες: Τα πρόστιμα που προβλέπει η απόφαση Χατζηδάκη

Με την έκδοση της απόφασης από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, εκκινούν και οι έλεγχοι για παρατυπίες, παραβάσεις και αυθαιρεσίες στις παραλίες. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με σφράγιση της επιχείρησης, απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών και πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν έως το ποσό των 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, την αρμοδιότητα για τον έλεγχο στον αιγιαλό και στις παραλίες έχουν πλέον οι κτηματικές υπηρεσίες, ωστόσο ελεγκτική και διαπιστωτική αρμοδιότητα έχουν και οι οικείοι δήμοι, οι οποίοι, όμως, θα πρέπει να διαβιβάζουν τα πορίσματα και τις εκθέσεις τους στην Κτηματική Υπηρεσία. Επίσης, αρμοδιότητα έχουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον έλεγχο φορολογικών παραβάσεων, καθώς και οι εισαγγελικές Αρχές για τον έλεγχο ποινικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση οικονομικής δραστηριότητας σε αιγιαλό ή παραλίες που έχουν καταληφθεί χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, η Κτηματική Υπηρεσία ή ο δήμος, μαζί με την πράξη άμεσης απομάκρυνσης, εκδίδει και διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί. Με την κοινοποίηση της διαταγής σφράγισης απαγορεύεται οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στον χώρο και διακόπτεται από την ΑΑΔΕ η λειτουργία ταμειακής μηχανής.

Τα νέα πρόστιμα που προβλέπονται στην απόφαση είναι τα ακόλουθα:
  • Παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ.
  • Παρεμπόδισης του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα, πρόστιμο 10.000 ευρώ.
  • Παράλειψης ανάρτησης της πινακίδας με τις πληροφορίες για τη σύμβαση παραχώρησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ.
  • Αυθαίρετης κατασκευής έργου ή διαμόρφωσης σε αιγιαλό ή παραλία, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος παραχώρησης, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών, και μέχρι πέντε έτη από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση, και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά την επιβολή της κύρωσης.
  • Αυθαίρετης κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα αντιστοιχούσε στην καταληφθείσα έκταση και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 5 έτη μετά την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί 10 ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά την επιβολή της κύρωσης.
  • Πρόστιμο 500 ευρώ για τη ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα.
  • Πρόστιμο 500 ευρώ για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.
  • Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιμο 2.000 ευρώ.
    powergame.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πατέρας και κόρη στην Καλαμάτα τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα: Συνελήφθη ένας 58χρονος

lazaros lazaros

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη – Τι αναφέρει το γεωδυναμικό Ινστιτούτο

lazaros lazaros

Επ. Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» στην απόκτηση της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ – Το σκεπτικό της απόφασης

lazaros lazaros