Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Ακίνητα: Νέα μεγάλη αύξηση 13,8% στις τιμές. Τι συμβαίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, επαρχία. Στοιχεία φωτιά από την ΤτΕ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις αυξήσεις στις τιμές πώλησης παλαιών και νέων διαμερισμάτων.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και νέα άνοδος στο επόμενο διάστημα λόγω της αύξησης στο κατασκευαστικό κόστος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν:

  • 13,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και
  • 14,1% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών.

Οι αυξήσεις τιμών στα ακίνητα ανά γεωγραφική περιοχή – στοιχεία του spitogatos

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 14,1% στην Αθήνα, 16,4% στη Θεσσαλονίκη, 14,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 12,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της “Spitogatos”, στα νότια προάστια, το β’ τρίμηνο του 2023, η μέση ζητούμενη τιμή καταγράφει μέση αύξηση κατά 14,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Σήμερα, η μέση τιμή πώλησης για ένα σπίτι στα νότια προάστια ξεπερνά τα 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 3.061 ευρώ ανά τ.μ. έναν χρόνο πριν.

Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, οι τιμές πώλησης των κατοικιών καταγράφουν αύξηση 11% και τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 1.887 ευρώ το τ.μ. από 1.700 ευρώ το τ.μ., την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αύξηση 14,3% καταγράφουν οι τιμές των κατοικιών στα Δυτικά προάστια, με την τιμή του τετραγωνικού να διαμορφώνεται στα 1.714 ευρώ, ενώ στα βόρεια προάστια οι τιμές των ακινήτων διαμορφώνονται στα 2.846 ευρώ το τ.μ., σημειώνοντας αύξηση 10,3% σε σχέση με πέρυσι.

Χαμηλότερες οι τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Χαμηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν οι τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς real estate.

Ενδεικτικά, η σωρευτική ανατίμηση των κατοικιών στην Ελλάδα από το χαμηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης (3ο τρίμηνο 2017) ανέρχεται σχεδόν στο 50%, με το επίπεδό τους ωστόσο να παραμένει 14% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 3ου τριμήνου του 2008, σε αντιδιαστολή με το μέσο όρο της Ευρωζώνης που οι τιμές βρίσκονται 37% υψηλότερα από το 2008.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ενώ η τιμή του τετραγωνικού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει ακόμη σε ελκυστικά επίπεδα για τους επενδυτές, σε σύγκριση πάντα με τις άλλες χώρες.

Ελκυστικές είναι και οι αποδόσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων, οι οποίες κυμαίνονται γύρω στο 6% (ακόμη και στον τομέα της κατοικίας), πολύ υψηλότερες σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες της Ευρώπης.

Αύξηση του κατασκευαστικού κόστους – Ανθεκτική η αγορά

Ανθεκτική ανοδική τάση εκτιμάται στις τιμές ακινήτων τη διετία 2023-24 λόγω αυξημένου κατασκευαστικού κόστους και ενδείξεις υπερβάλλουσας ζήτησης, πράγμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισχυρή αύξηση των οικιστικών επενδύσεων κατά 45 δισ. ευρώ έως το 2030.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, δεδομένης της εξισορρόπησης της αγοράς το 2022 και της εμφάνισης, μάλιστα, κάποιων ενδείξεων υπερβάλλουσας ζήτησης, η μετακύλιση του αυξανόμενου κατασκευαστικού κόστους διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 7,6% τον Ιούνιο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, έναντι αύξησης 11,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021.

Μάλιστα μέσα σε μία διετία όπως γράφει το capital, το κατασκευαστικό κόστος έχει αυξηθεί σύμφωνα με στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς κατά 60%.

Ως εκ τούτου, το υψηλό κατασκευαστικό κόστος, το οποίο έχει αγγίξει πλέον τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό και η ανθεκτική ζήτηση αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών κατοικιών βραχυπρόθεσμα, οδηγώντας – για πρώτη φορά σε μια δεκαετία – το λόγο του δείκτη τιμών ακινήτων προς το διαθέσιμο εισόδημα άνω του μέσου όρου της Ευρωζώνης στα τέλη του 2023 και το 2024.

πηγη:ependitislive.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Μια βραδιά χωρίς μικρόφωνα, χωρίς ομιλίες, χωρίς πρωτόκολλο, μια βραδιά γιορτής για όλες και όλους εμάς της ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής και των 13 ΔΗΜΤΟ.

lazaros lazaros

Τουρκία: Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε πάνω σε εργοτάξιο – Ένας νεκρός

lazaros lazaros

James Webb: Ανακαλύφθηκε πλανήτης καλυμμένος με νερό που βράζει

lazaros lazaros