Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης για ομόφυλα ζευγάρια: «Είναι αδέρφια μας. Και εμείς οι πνευματικοί δεν είμαστε άγγελοι»

Για τα ομόφυλα ζευγάρια μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του Κρήτη TV, με τον ίδιο να κρατάει μια πιο ήπια στάση απέναντι στο ζήτημα σε αντίθεση με άλλες φωνές τους κόλπους της εκκλησίας.

Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ανέφερε ότι όλοι είναι παιδιά του Θεού και τόνισε πως δεν μπορεί να διαχωρίζονται με το αν είναι ή όχι ομόφυλοι ή ετερόφυλοι.

«Θα πω πρώτα για τους ομόφυλους ανθρώπους. Για να περάσουμε σε αυτό που ονομάζεται γάμος. Να μιλήσουμε για τα πρόσωπα. Με τα ομόφυλα πρόσωπα δεν έχουμε κανένα προβληματισμό στην ανοιχτή μας αγκαλιά προς αυτά. Είναι αδέρφια μας, είναι άνθρωποι που έχουν έναν προσανατολισμό, που εγώ δεν είμαι άξιος να κρίνω κανένα από αυτούς. Γιατί ο Χριστός μου είπε μην κρίνεις ίνα μην κριθείς».

«Όποιος λοιπόν εκφράζεται κατηγορηματικά εναντίον αυτών των προσώπων που έχουν ανάγκη περισσότερο από όλους αγάπης, που δεν στάθηκε ούτε ένα λεπτό στη σκέψη πώς έχουν γίνει αυτό που είναι, τι παιδική ζωή είχαν, τι τραύματα κουβαλούν… Ισχύει όχι μόνο για τα ομόφυλα πρόσωπα, αλλά για όλα τα πρόσωπα που βγάζουν βία στην κοινωνία», είπε.

«Η ετερότητα δεν είναι αμαρτία» τόνισε κατηγορηματικά. «Αγαπούμε τον αμαρτωλό, αλλά δεν δεχόμαστε την αμαρτία», διευκρίνισε ωστόσο. Σε άλλο σημείο τόνισε πως «έχω πολλούς ομόφυλους που έρχονται σε μένα και εξομολογούνται, και γνωρίζω την ευαισθησία τους και γιατί έχουν την ιδιαιτερότητα και αγαπούμε την ιδιαιτερότητά τους». «Κι εμείς οι πνευματικοί δεν είμαστε άγγελοι και αρχάγγελοι», είπε ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

«Ούτε τους κατακρίνουμε, ούτε τους κατακεραυνώνουμε»

«Βοηθούμε τους ανθρώπους αυτούς, λέγοντάς τους πως αυτό που κάνουν τους οδηγεί στα ζητήματα της πνευματικής τους αδυναμίας και καταστάσεως. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Ούτε τους κατακρίνουμε, ούτε τους κατακεραυνώνουμε, ούτε τους βλέπουμε στην άκρη του γκρεμού και τους δίνουμε μια σπρωξιά να πάνω κάτω. Έχουν ανάγκη την αγάπη μας», τόνισε.

«Όσοι επιχειρούν με διλήμματα ή ψευτοδιλήμματα να μας διχάζουν με τέτοια πράγματα, δεν προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Για το κυβερνητικό σχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια ανέφερε: «Ως Εκκλησία περιμένουμε να δούμε τι θα κατατεθεί, πότε θα κατατεθεί . Από ό,τι καταλαβαίνω γίνεται ευρεία συζήτηση και η Εκκλησία έχει δικαίωμα να καταθέσει την άποψή της».

Αναφορικά συγκεκριμένα με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών υποστήριξε: «Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιούνται λέξεις μυστηρίων της Εκκλησίας για να πούμε το ανάλογο για άλλους χώρους εκτός αυτής. Ο γάμος έχει να κάνει με σύζευξη ετερόφυλων ανθρώπων. Αυτή είναι η οικογένεια που ξέρουμε». «Η πολιτεία έχει δικαίωμα να νομοθετήσει για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά η εκκλησία λέει την άποψή της, εμείς δεν θα αλλάξουμε το Ευαγγέλιο», πρόσθεσε.

Θέλω να ακούσω τις απόψεις των ειδικών για την τεκνοθεσία

Όσον αφορά την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης επισήμανε ότι οι ειδικοί θα πρέπει να τοποθετηθούν σχετιμά με την ανατροφή τους, την πνευματική και ψυχολογική τους κατάσταση.

Θα ήθελα πριν από οτιδήποτε να μελετήσω και να ακούσω απόψεις ειδικών ανθρώπων. Θέλω να με φωτίσουν άνθρωποι που ασχολούνται με την παιδική ψυχολογία. Αν είναι να κάνουμε παιδιά τραυματισμένα, όχι κατ΄ ανάγκη που θα πάρουν τον προσανατολισμό των γονέων, των ομόφυλων, αυτό δεν το συζητώ. Αλλά παιδιά τραυματισμένα που δεν θα έχουν ξεκαθαρίσει ποια είναι η οικογένεια πραγματικά, ποιος είναι ο ρόλος του καθενός στην οικογένεια, αν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι των δύο γονέων, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Η εκκλησία μπορεί να ταυτίζει την φωνή με αυτών των παιδιών. Ας δοθεί η δυνατότητα στα ετερόφυλα ζευγάρια να κάνουν τεκνοθεσία, ας δούμε το Νο1 πρόβλημα το δημογραφικό, ας δούμε αυτά τα προβλήματα, που δεν τα προβάλλω ως αντίλογο, αλλά υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

πηγη:left.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Οι πιο επικίνδυνες θάλασσες στον κόσμο – Πελώρια κύματα, πειρατές και ναυτικά «τροχαία»

lazaros lazaros

Μας έκαναν περήφανους: Φοιτητές του ΕΚΠΑ πήραν χρυσά μετάλλια σε διεθνή διαγωνισμό Μαθηματικών

lazaros lazaros

Nταβός 2024: Πώς πέρασαν τις μέρες και τις νύχτες τους οι «ισχυροί» του πλανήτη

lazaros lazaros